Sari direct la conținut

Coreea de Sud: Guvernul lansează procedura pentru a suspenda licențele a 4.900 de medici grevişti

HotNews.ro
Oameni la plimbare pe o strada din Seul, Foto: Wendy Connett / robertharding / Profimedia Images
Oameni la plimbare pe o strada din Seul, Foto: Wendy Connett / robertharding / Profimedia Images

Guvernul sud-coreean a anunţat luni că a lansat procedura de suspendare a licenţelor a peste 4.900 de tineri medici care au încetat activitatea pentru a protesta faţă de o reformă a studiilor medicale, notează AFP.

Guvernul „trimite notificări administrative celor 4.900 de medici stagiari care au sfidat ordinele de a reveni la muncă”, le-a declarat jurnaliştilor un responsabil al Ministerului Sănătăţii, Chun Byung-wang.

Aceste înştiinţări formale reprezintă primul pas înainte de o suspendare administrativă de trei luni. O sancţiune care, potrivit guvernului, va amâna cu cel puţin un an posibilitatea pentru aceşti stagiari de a obţine calificarea de medici specialişti.

Mii de stagiari au încetat activitatea şi au demisionat din 20 februarie pentru a protesta faţă de un plan al guvernului de a creşte cu 65% numărul admişilor la facultăţile de medicină începând de anul viitor.

Luni, aproximativ 12.000 de stagiari, sau 93% din total, erau în continuare absenţi de la posturile lor, potrivit ultimelor date oficiale.

Potrivit legislaţiei sud-coreene, medicii, consideraţi lucrători esenţiali, nu pot face grevă. Guvernul le-a dat protestatarilor termen până pe 29 februarie să revină la lucru şi a ordonat o anchetă a poliţiei cu privire la mobilizare.

Această încetare de lungă durată a muncii a perturbat funcţionarea spitalelor, forţându-le sa anuleze tratamente cruciale şi operaţii chirurgicale.

Guvernul sud-coreean consideră că este esenţială creşterea numărului de medici pentru a face faţă îmbătrânirii populaţiei.

Medicii grevişti susţin că reforma va afecta calitatea îngrijirilor.

Dar partizanii proiectului afirmă că medicii sunt cel mai preocupaţi de faptul că reformele le-ar putea afecta veniturile şi statutul social.

Potrivit unui sondaj recent realizat de Institutul Gallup din Coreea de Sud, peste 75% dintre persoanele chestionate sunt în favoarea reformei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro