Sari direct la conținut

Cornul si Faptele

Evenimentul Zilei

Am avut 15 ani pentru a face din Romania o natiune democratica. Nu am reusit. Am inceput in 1990 si am terminat in 2004 cu alegeri de pomina. Am inceput cu mineriadele si am incheiat cu stenogramele PSD. Am ramas la acelasi nivel de salbaticie oficiala. Acum sintem ocupati. Ne pregatim sa intram in Europa si ne-am asezat in fata unei iluzii periculoase.

PSD si atelajul sau de europeni care au dirijat duminica mersul autobuzelor electorale ne soptesc intruna ca totul se va schimba dupa admiterea in Europa.

E o iluzie imbietoare. Cu ea, si numai cu ea, ne putem inchipui ca Uniunea Europeana ne va inlocui personal si in grup. Acasa si la slujba, la scara blocului si in fruntea familiei, la televizor si la urna de vot. Ne inchipuim, nici mai mult, nici mai putin, ca Uniunea Europeana ne va apara de noi insine si ne va scuti de greutatea de a fi cetatean.

Aceasta ipoteza ne cere sa demisionam din toate raspunderile. Ar trebui sa credem ca Europa e sus, acolo unde au acces numai costumele care ii contin pe Nastase, Geoana si Iliescu (acesta tinindu-si mereu basca ascunsa la spate). Ei negociaza acolo, sus, iar noi nu trebuie decit sa asteptam aici, jos.

Intre timp, ei organizeaza un referendum grotesc, apoi isi sustin lucrarea de diploma masluind alegerile. Nu are a face! E pentru Europa!

Cei care au fost sedusi de acest cint au stat, probabil, duminica acasa, lasind viata romaneasca pe pilot automat. Iar pilotul si-a facut, intr-adevar, numarul. Nu ne asteapta altceva de aici inainte. Prin referendumul de anul trecut si prin alegerile ce stau sa treaca insuficient scrutate, PSD a pus deja la punct formula de viata politica pe care o doreste in Romania, sub acoperis european.

Frauda nu a fost accidentul care era sa ne faca de ris, ci rinjetul atoatestiutor al unui partid care se pregateste sa ne transfere in Europa cu instinctele politice adormite. El ne propune sa acceptam, o data la patru ani, o vinzoleala de bezmetici, in timp ce Partidul se ocupa, grav, la Bruxelles, de lucrurile cu adevarat importante.

Cu alte cuvinte, nu va faceti probleme: acasa puteti sta in trening si papuci, sintem intre noi si cum vrem noi, o scoatem la capat, ne intelegem. Ii pacalim.

Strategia trebuie luata in serios. Ea vine de la expertul numarul unu in materie: Autoritatea Nationala pentru Viitorul ca Prezentul din Trecut. Riscul: daca ne grabim sa acordam scutirea de frauda si daca am pregatit deja bancurile si nepasarea pentru ziua alegerilor viitoare, ne vom alege doar cu treninguri si papuci noi. Si mai de soi. Nike sau Adidas.

La televiziune si in viata, programul va ramine insa acelasi. Vom vedea Cornul si Laptele. Nu faptele. Vom fi straini de noi insine si de lucrurile apropiate. Ne vom lasa condusi, fara sa rostim un cuvint. Vom primi ce si cum vine. Nu vom mai da, ci vom astepta. Si toate astea pentru ca ni s-a parut ca n-are rost sa mai facem gura dupa frauda din 2004.

De aceasta forma de viata ne mai desparte doar turul doi al prezidentialelor. El trebuie tratat cu patima cetateneasca. Ne putem impotrivi votind masiv, torential, ca o ploaie ucraineana. Basescu presedinte nu e obligat sa ne puna in palma unui guvern PSD. El va cere altui partid sa guverneze.

Dar, mai intii, va trebui sa lasam acasa comoditatea din papuci si sila fina si urbana de chelia lui Basescu. Ni se pregateste un viitor din care lipsim. Daca uitam si daca nu votam, el ne va fi prezentul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro