Sari direct la conținut

Cresteri timide pe burse, dar actiunile mondiale sunt la mai putin de un procent fata de maximul istoric. Nimeni nu stie inca daca Fed va mai umbla anul acesta la dobanzi

HotNews.ro
Cresteri timide pe burse, dar actiunile mondiale sunt la mai putin de un procent fata de maximul istoric. Nimeni nu stie inca daca Fed va mai umbla anul acesta la dobanzi

Bursa de pe Wall Street a incheiat sedinta de tranzactionare de vineri cu o crestere modesta dupa ce datele statistice au aratat ca avansul locurilor de munca din SUA a incetinit mai mult decat se prognoza in august, ceea ce ar insemna ca Rezerva Federala ar putea fi mai precauta in a majora din nou dobanzile anul acesta, informeaza Reuters.

Investitorii de pe pietele valutare si de obligatiuni, insa, au considerat ca datele publicate nu sunt atat de slabe incat sa se exluda total o alta majorare de dobanda a bancii centrale din Statele Unite. Dolarul s-a apreciat, iar randamentele bondurilor trezoreriei americane au crescut.

Cresterea numarului de locuri de munca din SUA a incetinit dupa doua luni de avans solid, iar salariul mediu orar a crescut cu trei centi, adica 0,1%, fata de progoza de 0,2 procente, arata statisticile anuntate vineri.

Indicele MSCI All World, care masoara evolutia actiunilor de pe bursele din 46 de tari, a urcat cu 0,27 procente si s-a apropiat la mai putin de un procent de maximul istoric.

Indicele american de referinta S&P 500 a consemnat o crestere de doar 0,06 procente. Cu toate acestea, august a fost cea mai slaba pentru bursele din SUA din martie si pana acum si cea mai proasta pentru actiunile globale din octombrie anul trecut – luna de dinaintea alegerii lui Donald Trump – si pana acum.

“Ultimele date economice, care s-au anuntat azi (vineri)… nu au dat Rezervei Federale sentimentul ca are nevoie sa iasa in fata si sa majoreze dobanzile”, spune Chuck Carlson, director executiv al Horizon Investment Services din Hammond, Indiana.

“Statisticile au cam continuat sa arate aceasta situatie neutra in care tinde sa stea piata. Nu e nici prea fierbinte, nici prea rece”, a adaugat Carlson.

Vineri, actiunile de pe bursele americane au crescut, iar toti cei trei indici majori au consemnat cresteri pentru a doua saptamana la rand. Indicele Dow Jones Industrial Average a crescut cu 39,46 puncte, adica 0,18 procente, incheind sedinta de pe Wall Street la 2.476,55, iar Nasdaq Composite si-a adaugat 6,67 puncte, 0,1%, pana la 6.435,33.

Actiunile europene au inceput decise luna septembrie dupa trei luni de scaderi, in conditiile in care sectorul financiar a fost pe crestere. Indicele pan-european STOXX 600 a urcat vineri cu 0,6 procente.

Pe piata obligatiunilor, randamentele titlurilor trezoreriei Statelor Unite au urcat, in conditiile in care statistile bune in privinta sectorului manufacturier au intarit sentimentul ca avansul economic este solid, chiar si dupa datele neasteptat de slabe in privinta angajarilor.

Institute for Supply Management a anuntat ca indicele sau privind activitatea fabricilor a sarit pana la 58,8 in august, cel mai inalt nivel din aprilie 2011 si pana acum.

Randamentul obligatiunilor de referinta din Statele Unite – cele pe 10 ani – a avansat la 2,162 procente, fata de 2,122 joi. Bondurile SUA ies astfel din cea mai buna luna din iunie 2016 si pana acum, generand un profit total de 1,13 procente in august, potrivit indicelui Income Index al Bank of America/Merrill.

Indicele dolarului, care masoara evolutia monedei americane fata de un cos de sase valute majore rivale, a crescut cu 0,18%, pana la 92,836.

“Cresterea de dobanda a Fed inca este sub semnul intrebarii, dar datele statistice privind piata muncii de vineri nu au fost un rateu atat de mare incat sa elimine total aceasta posibilitate pana la sfarsitul anului”, spune Alfonso Esparza, analist senior pe valute la Oanda din Toronto.

Preturile de referinta ale benzinei din Statele Unite au scazut pentru prima oara de cand uraganul Harvey a lovit inima industriei petroliere americane, in conditiile in care unele rafinarii si-au repornit activitatea. Cotatiile futures ale benzinei au scazut cu 1,92 procente.

Sortimentul petrolier US Crude a castigat 6 centi, adica 0,13 procente, pana la 47,29 dolari pe baril, iar sortimentul Brent a pierdut 11 centi, adica 0,21 procente, pana la 52,75 dolari pe baril.

Cotatia spot a aurului, care a atins si un maxim al ultimelor noua luni si jumatate dupa datele statistice din SUA privind locurile de munca, a crescut cu 0,27 procente, pana la un pret de 1.325,11 dolari pentru o uncie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro