Cristina Cocioabă, Expertă în sănătate: „Plantările urbane ne fac mai sănătoși”
Pădurea și spațiile verzi joacă un rol foarte bine definit în viețile noastre la oraș, fie că ne referim la sănătatea fizică și rolul pe care îl au arborii la curățarea aerului sau la timpul liber petrecut în natură, ceea ce se traduce printr-o bunăstare mentală a fiecăruia dintre noi.
La patru ani de „România plantează pentru mâine”, cea mai mare inițiativă privată de împădurire din țară, sprijinită de OMV Petrom și mai multe ONG-uri partenere, am fost curioși să aflăm cum pădurile urbane pot influența stilul de viață al locuitorilor din orașe.
Am discutat, așadar, cu Cristina Cocioabă, Medic Rezident Oncologie Medicală și expertă în sănătate, care ne-a oferit mai multe beneficii ale pădurilor urbane și ne-a povestit despre potențialul acestora pentru sănătatea celor care trăiesc la oraș.
Pădurile urbane oferă orășenilor mai mult aer pe care să îl respire cu „poftă”
Prin simplul proces de fotosinteză al copacilor, care absorb dioxidul de carbon și elimină oxigenul, pădurile urbane îmbunătățesc calitatea aerului din orașe. Potrivit Arbor Day Foundation un copac matur absoarbe aproximativ 22 kilograme de dioxid de carbon pe an eliberând în schimb oxigen cât pentru 10 oameni. „Un aer curat pe care îl inspiri „cu poftă” va aduce o cantitate mai mare de oxigen la creier care te va răsplăti cu o putere mai mare de concentrare pe timp de zi și un somn odihnitor pe timp de noapte.”
Pădurile urbane ne fac mai sănătoși
Spațiile verzi din orașe devin din ce în ce mai valoroase pentru că mediul urban artificial se extinde rapid, iar o dată cu aceasta crește și gradul de poluare și vulnerabilitatea noastră în fața bolilor. „De exemplu, poluarea atmosferică poate duce la creșterea inflamației cronice în organism care, la rândul ei, contribuie la apariția prematură a bolilor cardiovasculare, pulmonare chiar și cancer.” Un studiu realizat în perioada 2019-2017 de către Institutul Național de Statistică Publică arată că există o legătură directă între poluarea din capitală și numărul mare de infecții pulmonare care afectează bucureștenii. În același timp, există o legătură directă între poluarea atmosferică și anumite afecțiuni ale pielii, precum acnee, îmbătrânire prematură sau iritații. Microparticulele din aer, care conțin numeroși compuși chimici dăunători ne afectează bariera naturală a pielii și ne pun în pericol sănătatea.
Un oraș verde însemnă și stil de viață activ și sănătos pentru orășeni
„Pădurile urbane ne îndeamnă să petrecem mai mult timp în aer liber și să îmbrățișăm un stil de viață mai activ. Cei care aleg un stil de viață sănătos, fie că vorbim despre activități sportive sau scurte plimbări în parc, aleg de fapt multe alte beneficii, precum reducerea substanțială a sedentarismului și ratei de obezitate.”Mai mult, datorită zonelor de umbră menținute de copaci pădurea asigură un mediu răcoros pe timp de vară facilitând activitățile în parc cu copiii, cititul cărților, lucruri care aduc după sine un sentiment de pace și relaxare. Iar toate aceste activități simple contribuie la o calitate a vieții mai bună.
Așadar, cu cât mai multe spații verzi creăm, cu atât ne va fi nouă mai bine, iar lista lucrurilor bune nu se oprește aici.
Urbanizarea rapidă a orașelor este o problemă importantă pentru România, dar și pentru milioanele de locuitori care zilnic respiră aer toxic provenit de la trafic, șantiere, deșeuri menajere. Mai mult, aglomerația urbană și lipsa spațiilor verzi ne fac să pierdem contactul cu natura. Iar pentru ca acest lucru să nu se întâmple unica și cea mai simplă soluție pe care o avem la îndemână este plantarea pădurilor urbane inspirate de botanistul japonez Akira Miyawaki. Specificul acestor oaze de natură este inedit: intervenția omului este minimă după plantare și au rolul de a îmbunătăți calitatea aerului, de a reduce zgomotul orașului și de a crește biodiversitatea.
În România conceptul de păduri miniaturale urbane a fost introdus de către OMV Petrom în 2021, și a fost implementat cu succes în 5 localități: Moinești, București, Giurgiu, Buftea și Urziceni.
Pădurea miniaturală urbană are rolul de a îmbunătăți calitatea aerului, de a reduce zgomotul, de a crește biodiversitatea, de a diminua efectul de seră. Mai mult, acestea creează contextul ideal pentru un viitor mai bun, mai verde și mai sustenabil.
Stai cu ochii pe „România plantează pentru mâine”, pentru a afla cum poți contribui și tu la crearea unui oraș mai curat, mai sănătos pentru noi și pentru generațiile viitoare!
Articol susținut de OMV Petrom