Cum încearcă retailerii să convingă Guvernul să nu dea OUG pentru reducerea prețurilor la alimentele de bază
În plină negociere privind mecanismul de reducere a prețurilor la alimentele de bază, marii retaileri spun că au respectat cu strictețe acordul voluntar privind scăderea prețului la raft la laptele proaspăt românesc și nu văd motive pentru care să nu se extindă acest acord și la alimentele de bază, în locul unui act normativ în acest sens.
Marii retaileri: Toți am respectat cu strictețe acordul astfel încât prețul laptelui românesc să scadă sub 7 lei
Asociația Marilor Rețele Comerciale (AMRCR) a amintit că în luna aprilie a fost agreat – sub patronajul Guvernului – un acord voluntar, la care au participat retaileri, procesatori si fermieri, prin care a fost convenit ca marile rețele comerciale să reducă cu minim 10% prețul la raft al produsului lapte românesc proaspăt – de 1 litru – de așa maniera încât acesta sa scadă sub 7 lei, cu începere de la 1 mai 2023, pentru o perioadă de 6 luni.
- „Toți membrii AMRCR au respectat cu strictețe angajamentul asumat, acest fapt fiind certificat și în cadrul întâlnirilor săptămânale ale Grupului de monitorizare organizat la Ministerul Agriculturii – condus de Ministrul Agriculturii în funcție la momentul respectiv – și la care a participat și Consiliul Concurentei.
- Din acest punct de vedere, considerăm că membrii AMRCR au dovedit seriozitate și responsabilitate și nu ni s-a adus la cunoștință că prin respectarea acestui Angajament am fi produs efecte colaterale negative care să ne fie imputabile și care să creeze percepția că nu am fi respectat Acordul Voluntar în formula în care a fost agreat.
- Având in vedere cele de mai sus, folosirea motivării că nu am fi respectat Acordul Voluntar de la lapte, este una care nu are acoperire în realitate si nu poate fi invocata ca argument pentru a elimina opțiunea unui Acord Voluntar mai extins pentru alimentele de bază”, se arată într-un comunicat transmis vineri seara de Asociația retailerilor.
Ciolacu spune că nu va ezita să dea un act normativ dacă nu se ajunge la un acord până la sfârșitul anului
Marii retaileri au reacționat vineri după ce premierul Ciolacu a spus că își dorește un acord până la sfârșitul anului pentru reducerea prețurilor la alimentele de bază, dar că, dacă se va impune va da și un act normativ.
”Ce pot să vă spun foarte clar este că eu îmi doresc un acord, pe care să îl facem până la sfârşitul anului, la fel cum s-a făcut şi în Franţa, nu e niciun secret.
Mi-aş dori mai puţin să venim cu un act normativ, dar dacă se va impune acest lucru, să fiţi siguri că vom veni şi cu actul normativ”, a spus şeful Executivului.
Întrebat dacă perioada va fi de şase luni cu posibilitatea de prelungire, Marcel Ciolacu a spus: ”E un început foarte bun”.
Retailerii vor acord voluntar, nu OUG: Este absolut necesar ca mecanismul să fie aplicat nu doar comercianților, ci pe întregul lanț de produs
Membrii Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) au reacționat vineri, precizând că susțin un acord voluntar pentru reducerea prețurilor la alimentele de bază.
- „Insistam pe ideea de voluntariat pentru aplicarea mecanismului de reducere a preturilor si nu prin emiterea unui act normativ, marile lanturi de magazine dovedind seriozitate in aplicarea schemei voluntare de diminuare a pretului la lapte, aspect certificat de Ministerului Agriculturii și de Consiliul Concurentei, care monitorizeaza in permanenta aplicarea acestor reduceri.
- De asemenea, pentru a produce efecte vizibile in buzunarul romanilor si pentru a accelera reducerea inflatiei, este absolut necesar ca mecanismul voluntar sa fie aplicat nu doar comerciantilor, ci pe intregul lant de produs, asa cum de altfel au arătat și reprezentantii Guvernului.”, au anunțat retailerii.
Lista de produse transmisă de retaileri / Ministrul Economiei: Producătorii români nu vor fi obligați să-și limiteze adaosul comercial
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri că a primit deja un răspuns de la marile lanțuri de magazine la propunerea privind schema de reducere a prețurilor la alimentele de bază, respectiv o primă listă cu produsele vizate.
- „Avem astfel toate condițiile pentru ca în perioada următoare să finalizăm un acord sau un act normativ și chiar aș dori să le mulțumesc pentru promptitudine și pentru această abordare.
- Asta înseamnă o scadere garantată a prețului la unele produse de bază din gama celor indispensabile populației și aici ne referim la pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, făina, malai, ulei, legume si fructe proaspete.
- Vreau să subliniez foarte clar – va fi o scădere care nu va pune o presiune pe producătorii români.”, a declarat Ciolacu.
În briefingul de presă care a urmat ședinței de Guvern, ministrul Economiei, Radu Oprea a ținut să asigure că producătorii nu vor fi afectați de mecanismul de reducere a prețurilor, așa cum s-a întâmplat la lapte.
- „Vreau să transmit un mesaj către producători. Nu vor fi afectați, acest mecanism nu va afecta producătorii din România. Vom avea în foarte scurt timp definitivat acest mecanism fie prin OUG fie prin acord.”, a spus ministrul Radu Oprea.
Acesta a spus că mecanismul nu va presupune o plafonare a prețurilor.
- „Nu intenționăm să plafonăm prețurile. Nu este vorba de un preț fix la un aliment, ci de o limitare a adaosului comercial într-o zonă de confort pentru cei care produc, pentru cei care vând și care distribuie. Este un lanț mai lung, dar producătorii din România nu vor fi afectați.”, a spus Radu Oprea.
Întrebat dacă producătorii din România vor fi obligați să-și limiteze adaosul comercial, Oprea a spus că nu.
„Dacă nu vor fi afectați, înseamnă că producătorii nu vor fi obligați să-și limiteze adaosul comercial. Este o formulă mai bună și dacă dialogul dă roade, de ce să nu venim cu o formulă mai bună?”, a mai declarat Radu Oprea.
Sursa foto: Dreamtime.com