Cum se calculează prețul la factura de energie electrică
Recentele modificări ale Ordonanței (OUG 119/2022) privind plafonarea și compensarea prețului la energie a pus furnizorii la mai multă treabă.
Reprezentanții ACUE (Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie) au prezentat modul în care se formează prețul pe baza noii ordonanțe.
“Până în 100 de kWh/lună este un preț 0,68 lei/ kWh. Între 255 – 300 kWh, primii 255 îi plătește la 0,8 lei/kWh, iar între 255 – 300 kWh, noi am pus art. 5 alin 1.”, a declarat Dana Daraban, director executiv al ACUE.
Ce este acel articol 5?
„Este o formulă în baza căreia se calculează un preț mediu de achiziție pe lună, la care se adaugă toate celelalte componente. Cumva așa se calculează între 255 – 300 kWh. La unii dintre furnizori, nu la toți și nu la toți clienții furnizorilor, vedeți câteva anunțuri proactive de potențiale întârzieri care se pot înregistra pe acest segment care a suferit modificări și până când se adaptează sistemele de facturare”, a spus ea.
Conform reprezentanților ACUE, fosta categorie 2 din OUG vechi este spartă (adică cea între 100 kWh și 300 kWh).
Conform sursei citate, până la 255 kWh clientul plătește 0,8 lei/kWh, iar ce depășește 255 kWh sunt 2 variante de plată:
1. Fie plătește prețul din contract
2. Fie plătește o ecuație: o sumă dinter costul de furnizare, costul de achiziție și celelalte tarife.
De ce sunt două variante?
Pentru că în lege este menționat faptul că se aplică cel care îl avantajează pe client.
- De exemplu, dacă prețul din contract este mai mic decât această sumă, se va factura diferența peste 255 kWh la acest preț.
- Dacă este mai mică suma de cost de achiziție, cost de furnizare și celelalte tarife reglementate, decât prețul pe care clientul îl are în contract în momentul de față, atunci se facturează ce depășește 255 kWh la această valoare rezultată.
„Pe ce este peste 300 kWh nu s-a modificat nimic”, spun cei de la ACUE.
În cazul unui client care anul trecut a avut media de consum 100 și acum consumă 255 kWh, el plătește la prima categorie, la 0,68 lei/kWh, afirmă ei.
În schimb, dacă clientul a avut media de consum a anului trecut între 100 – 300 kWh, iar acum în luna pe care o facturăm, consumul lui este de 280 kWh, el va plăti 255 kWh la 0,8 lei, iar diferența de la 255 la 280 kWh o plătește fie la prețul din contract, fie la suma dintre costul de achiziție costul de furnizare conform articolului 5.