Declarația unuia dintre câștigătorii Premiului Nobel 2019 pentru medicină: Eram tineri când am făcut descoperirile / Cercetătorii tineri fac marile descoperiri
”Problema premiului Nobel este că mereu este dat oamenilor de știință mai în vârstă, care dă impresia oamenilor că cercetarea este făcută de bătrâni”, a spus unul dintre câștigătorii Premiului Nobel 2019 pentru Medicină, americanul Gregg Semenza. ”Dar nu este cazul, eram tineri când am făcut descoperirile”, relatează AFP.
Gregg Semenza, 63 de ani, este directorul programului de cercetare vasculară la Universitatea americană Johns Hopkins din Baltimore. Avea 39 de ani când a publicat descoperirea care i-a adus premiul. O descoperire care a dezvoltat un întreg domeniu de cercetare despre cum celulele corpului utilizează oxigenul.
”Trebuie doar să îți ții respirația pentru a realiza că nu poți rezista mult timp fără oxigen”, a spus cercetătorul la telefon la câteva ore după anunțul făcut la Stockholm că acum acesta face parte din clubul cercetătorilor cu Nobel.
”Fiecare celulă a corpului vostru are nevoie de oxigen în mod continuu”, a continuat el. ”Miliarde și miliarde de celule funcționează și primesc exact doza de oxigen necesară. Sistemul descoperit de noi este mecanismul molecular a tuturor acestor lucruri”.
El și colegii lui nu și-au imaginat atunci că descoperirea va putea fi folosită atât de mult împotriva cancerului, bolilor cardiovasculare și altor patologii.
Una dintre multele sale aplicații concrete vizează persoanele care suferă de boală cronică de rinichi și anemie, care sunt tratate cu injecții EPO, care sunt scumpe, spune cercetătorul.
Patru teste clinice sunt în curs, cu 25.000 de participanți, cu privire la o simplă pastilă care va înlocui aceste injecții. Aceste pastile ”va porni” sistemul descoperit în 1995.
Format ca medic și cercetător, el subliniază că și-a stabilit mereu ca țintă să ”construiască poduri între cele două lumi și să ”traducă descoperirile științifice în noi terapii”.
În același timp, el admite că ”un lucru atât de fundamental s-ar fi descoperit mai devreme sau mai târziu” de către alți cercetători.
Profesorul Semenza subscrie anumitor critici față de Premiul Nobel, care distinge o mână de cercetători posibil ignorând pe alții care de asemenea au contribuit într-un mod major.
”Odată ce alegi câțiva oameni, este o decizie arbitrară”, spune el.
Pe de altă parte, ”avantajul este acela că pune în valoare știința, pentru că oamenii nu aud foarte multe despre știință în general, în special în Statele Unite”.
Cu privire la vârsta avansată a celor care primesc premiile, el insistă că cercetătorii tineri fac marile descoperiri. El mai spune că în laboratorul său angajează zeci de cercetători printre care studenți, doctoranzi care, în mod colectiv, publică între cinci și zece articole de știință pe an.