Sari direct la conținut

Disputa privind sciziunea bancilor provoaca dezbateri aprinse in Marea Britanie

HotNews.ro

Ar trebui bancile obligate sa-si separe activitatile de investitii, care le transforma, sustin criticii, in „cazinouri” riscante pentru economiile cetatenilor? Aceasta dezbatere, lansata in Marea Britanie, a divizat societatea, ajungand inclusiv in sanul guvernului, relateaza AFP.

„Comisia bancara independenta” creata de guvern in acest sens a publicat vineri foaia de parcurs, afirmand ca doreste sa atace aceasta problema fara idei preconcepute sau tabuuri.

„Unii pretind ca a pune intrebari legate de structura sistemului bancar este periculoasa”, dar „este mai bine sa dezbati problemele de o maniera rationala decat sa incerci sa ascunzi gunoiul sub pres”, a afirmat presedintele comisiei, John Vickers, intr-o conferinta de presa.

Ideea de a separa activitatile en detail ale bancilor, respectiv gestiunea banilor depunatorilor, de cele de investitii, care includ operatiuni adeseori riscante realizate in cont propriu pe pietele financiare, a declansat o disputa aprinsa in Marea Britanie, inca de la inceputul crizei financiare.

Partizanii propunerii afirma ca reprezinta o metoda de a reduce riscurile din cadrul unui sistem financiar scapat de sub control, dar propunerea este combatuta cu vigoare de critici, care o considera periculoasa pentru echilibrul sistemului si care sustin ca modelul de banca „universala”, care include cele doua tipuri de activitati, permite distribuirea riscurilor.

Fostul guvern laburist a respins categoric aceasta propunere, argumentand ca cele doua victime emblematice al crizei, britanicii Northern Rock si americanii de la Lehman Brothers, erau una banca en detail iar cealalta banca de afaceri.

Chestiunea este de o importanta capitala pentru pozitia de piata financiara mondiala al City-ului londonez si, pe cale de consecinta, pentru viitorul economiei britanice, unde este principalul motor.

Marile banci britanice, incepand cu HSBC si Barclays, care isi apara cu indarjire modelul universal, ar putea decide sa-si transfere sediile in afara Marii Britanii, daca se adopta o decizie in acest sens.

Marul discordiei

Acest subiect a devenit un mar al discordiei si in sanul coalitiei guvernamentale, unde conservatorii sunt pregatiti sa apere City-ul, de unde provin marii sai donatori, si liberal-democrati, care sunt nerabdatori sa reformeze radical un sector bancar pe care il considera principalul izvor al raului in economie.

Secretarul de stat pentru Comert, liberal-democratul Vince Cable, a devenit portavocea separarii bancilor de investitii, pe care le-a caracterizat drept „cazinouri”, de bancile en detail. El a pus pe jar City-ul londonez la inceputul saptamanii, cand a denuntat „pungasii si pariorii care au facut atata rau economiei britanice”.

El s-a pronuntat si impotriva numirii americanului Bob Diamond in postul de director general la Barclays, pana in prezent seful diviziei de investitii si beneficiar al unor bonusuri uriase.

In schimb, ministrul conservator al Finantelor, George Osborne, a respins inca de anul trecut o sciziune a bancilor, pledand pentru o solutie mai moderata, care consta in impunerea unor norme mai severe in ceea ce priveste fondurile proprii pentru institutiile financiare care deruleaza activitati riscante.

O idee ce ar putea fi folosita de comisia Vickers, care isi propune sa publice primele concluzii provizorii in primavara anului viitor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro