DOCUMENT Proiect de Ordonanta de Urgenta, avizat de CNA: Scaderea TVA la 9% pentru distribuitorii de servicii TV si constituirea unui fond la care acestia sa cotizeze cu 5% din veniturile anuale
Membrii Consiliului National al Audiovizualului au avizat favorabil, joi, cu unanimitate de voturi un proiect de Ordonanta de Urgenta care vizeaza reducerea la 9% a TVA-ului pentru activitatile de retransmisie de programe de televiziune si constituirea unui Fond audiovizual din colectarea unui procent de 5% din totalul veniturilor realizate de distribuitorii de servicii care retransmit programe de televiziune prin retele de comunicatii electronice. Initial, proiectul a fost respins de CNA, cu 5 voturi pentru si 3 contra, insa dupa ce Ministrul pentru Societatea Informationala, Sorin Grindeanu, a venit si a sustinut acest proiect in fata membrilor CNA, a fost aprobat in unanimitate de catre acestia, a precizat pentru HotNews.ro Valentin Jucan, membru CNA si initiator al proiectului de creare a Fondului audiovizual.
- „Initial proiectul a primit doar 5 voturi, votul CNA fiind consultativ, si asta din cauza ca unii membri au fost indignati ca aceasta propunere imi apartine si a fost preluata de Guvern. Au fost 5 voturi din 8. Pentru ca un proiect sa fie aprobat trebuie sa avem minim 6 voturi si ca o sedinta sa fie statutara trebuie sa fie 8 membri.
- Dupa acest moment putin ridicol, in care nici unul dintre membri nu a spus de ce a votat impotriva, eu l-am sunat pe ministrul Grindeanu si a acceptat sa vina si sa sustina si dansul proiectul. S-a mai facut o alta sedinta convocata imediat dupa incheierea primei, cu presa de fata si statutara, in care ministrul a venit in fata Consiliului si a sustinut proiectul, a raspuns intrebarilor membrilor CNA si dupa aceasta a doua discutie, membrii CNA au votat in unanimitate avizul favorabil”, a declarat pentru HotNews.ro Valentin Jucan, membru CNA.
De altfel, ministrul pentru Societatea Informationala, Sorin Grindeanu, a declarat joi dimineata intr-o alta conferinta de presa ca in cursul zilei de astazi la CNA se va dezbate o propunere legislativa de scadere a TVA la 9% pentru distribuitorii de servicii TV si constituirea unui fond la care acestia sa cotizeze cu 5% din veniturile anuale.
„Propunere de Ordonanta de Urgenta pentru completarea Legii Audiovizualului nr. 504/2002
Avand in vedere dificultatile financiare persistente cu care se confrunta posturile de televiziune si radio din Romania,
Luand in considerare necesitatea de a oferi publicului romanesc programe informative si educative de cat mai buna calitate,
In vederea stimularii performantei in mediul jurnalistic,
Pentru sustinerea acelor posturi care aloca resurse financiare si umane importante pentru productia si difuzarea de programe de informare, culturale si educatve, programe despre care se stie ca sunt costisitoare in termeni economici si, in plus, au valoare comerciala redusa comparativ cu programele de divertisment, film si sport,
Luand in considerare faptul ca aceste elemente vizeaza interesul public, constituind o situatie de urgenta si extraordinara a carei reglementare nu poate fi amanata,
In temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei republicata,
Guvernul adopta prezenta ordonanta de urgenta.
Articol unic
Legea audiovizualului nr. 504/202, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 534 din 22 iulie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Dupa Capitolul IV se introduce un nou capitol, Capitolul IV,1, cu urmatorul continut:
‘Capitolul IV 1 Fondul Audiovizual
Art. 49, 1. – Pentru asigurarea libertatii de informare, a diversitatii de opinie si a pluralismului in domeniul serviciilor de televiziune si radio, precum si pentru sustinerea programelor informativ-cultural-educative, se constituie Fondul Audiovizual.
Art. 49, 2 – Fondul Audiovizual se formeaza din colectarea unui procent de 5% din totalul veniturilor realizate de distribuitorii de servicii care retransmit programe de televiziune prin retele de comunicatii electronice.
Art. 49, 3. – Se reduce la 9% Taxa pe Valoarea Adaugata pentru activitatile de retransmisie de programe de televiziune. Economiile rezultate prin reducerea TVA vor fi directionate partial catre Fondul Audiovizual precum si, dupa caz, pentru sporirea calitatii serviciului audiovizual oferit.
Art. 49, 4. – Fondul Audiovizual va fi administrat de catre un Consiliu al Fondului Audiovizual, alcatuit din 7 membri, astfel: 3 reprezentanti ai Consiliului National al Audiovizualului, un reprezentant al Ministerului Culturii, un reprezentant al Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, un reprezentant al Ministerului pentru Societatea Informationala, un reprezentant al Ministerului Finantelor Publice.
Art. 49,5. – Organizarea si functionarea Fondului Audiovizual si a Consiliului Fondului Audiovizual vor fi aprobate prin Hotarare de Guvern.’
Proiectul de OUG Avizat de CNA
- Nu este clar ce furnizori de servicii TV sunt vizati de acest proiect de Ordonanta de urgenta
Intrebat joi daca initiativa legislativa se refera doar la cablisti, Ministrul Grindeanu a declarat ca nu vrea sa faca nici o discriminare intre cablu si satelit si ca atat scaderea TVA la 9% cat si crearea unui fond la care sa se cotizeze cu 5% din veniturile anuale se vor aplica distribuitorilor de servicii TV.
Pe de alta parte, membrul CNA, Valentin Jucan sustine ca proiectul se refera in mare parte la cablisti.
- „Este vorba de cablisti si de cei care ridica semnalul la satelit, ceea ce este mai putin important ca sursa de venit. Guvernul a apreciat ca operatorii de cablu si cei care opereaza alaturi de operatorii de cablu, adica cei care ridica semnalul la satelit, este vorba doar de cateva firme, beneficiind de reducerea TVA nu vor fi in situatia de a transmite in spatiul public faptul ca aceasta colectare a procentului de 5% s-ar putea rasfrange asupra abonamentelor. Pentru acest motiv s-a redus cota TVA-ului.
- Ganditi-va insa ca nu trebuie sa ne raportam la marile companii de cablu – RCS, UPC si asa mai departe. Sunt 333 de operatori in Romania, firme care au avize de retransmisie – cablisti cum le spunem noi. Companiile acestea mici care opereaza local si regional pentru ei aceasta reducere a TVA-ului este o gura de oxigen formidabila.
- Acestea sunt aspecte legate de cablisti. Prin implementarea acestui fond audiovizual ne vom intoarce spre romani si le vom putea oferi programe de calitate.
- Acest proiect eu nu l-am gandit pentru a sprijini televiziunile in mod general si a salva anumite posturi TV de la faliment. Nu. Scopul acestui fond audiovizual este de sprijin in crearea de content de calitate si mai ales sprijin pentru cei care doresc sa vina si sa creeze de exemplu documentare in regim de coproductie sau productie independenta. Aici este vorba strict de calitate si nu de sprijini un post de televiziune”, a precizat pentru HotNews.ro Valentin Jucan.
HotNews.ro i-a adresat acestuia urmatoarea intrebare: Spre exemplu un operator precum Orange care transmite doar prin satelit, nu are cablu, va fi afectat sau nu de acest proiect de OUG?
- „Atata timp cat el are aviz de retransmisie a unor posturi de televiziune de genul celor la care facem referire din must carry, atunci da. Deci daca Orange pe platforma lui transmite posturi care se afla in must carry sau o parte din ele, da, bineinteles, pentru ca si platforma Orange beneficiaza de contentul care vine de la Antena sau nu stiu care televiziune pentru care noi finantam programe de calitate. Oricum este foarte important ca sumele sunt deductibile, deci practic ajutorul este de la stat nu din buzunarul companiilor de cablu”, a spus membrul CNA.
HotNews.ro a intrebat apoi: In cazul IPTV se aplica?
„Nu. Noi nu avem treaba cu internetul”, a spus Valentin Jucan, membru CNA.
- Valentin Jucan: Normele de aplicare pentru acest proiect de OUG vor fi stabilite printr-o Hotarare de Guvern care va intra in dezbatere publica
Nu in cele din urma, Valentin Jucan a mai precizat pentru HotNews.ro acest proiect de OUG stabileste un prim pas – mecanismul de functionare a Fondului si ca normele de aplicare vor fi stabilite intr-o Hotarare de Guvern ulterioara, care va intra in dezbatere publica. Proiectul de OUG avizat astazi de CNA va fi adoptat miercuri odata cu alta Ordonanta de Urgenta (OUG) care vizeaza trecerea la digitalizare. Ulterior va intra in dezbatere publica o Hotarare de Guvern care va contine normele de aplicare referitoare la acest Fond Audiovizual.
- „Miercurea viitoare se va adopta oricum o Ordonanta de Urgenta care sa ajute televiziunile sa treaca la digitalizare si au spus ca daca tot abordeaza subiectul modificarii legii audiovizualului sa se faca si acest fond al audiovizualului. Ordonanta de Urgenta avizata astazi stabileste ca prim pas mecanismul, adica instituirea fondului, de unde si cat se colecteaza, adica de la cablisti si procentul de 5%, impreuna cu scaderea TVA-ului la 9%.
- Acea Hotarare de Guvern care va stabili criteriile si toate detaliile din proiectul meu, aceea va fi o Hotarare de Guvern care va intra in dezbatere publica si se va face impreuna cu CNA, Ministerul Finantelor, cu reprezentantii televiziunilor, ceea ce este un lucru bun pentru ca daca ei ar fi preluat acum intregul meu text, trantit in sedinta, si eu as fi spus sa avem dezbatere. Eu am fost la discutii, la CJI si la alte organizatii de presa, insa doar eu, nu Guvernul.
- In acest proiect de OUG, la ultimul articol, se spune ca normele de aplicare vor fi stabilite printr-o HG ulterioara, care va fi in dezbatere publica si toata lumea va avea acces. Evident ca voi propune exact ce am propus si pana acum. Acum s-a facut primul pas”, a mai spus Jucan.