Sari direct la conținut

Doi consilieri ai premierului Ponta spun ca pana la sfarsitul lunii martie se vor afisa online salariile tuturor angajatilor platiti din bani publici/Plus: Ce salarii nete primesc ei acum

HotNews.ro
Radu Puchiu si Cristian Botan, consilieri ai premierului Ponta, Foto: Hotnews
Radu Puchiu si Cristian Botan, consilieri ai premierului Ponta, Foto: Hotnews

Premierul Ponta a agreat planurile de a afisa pe internet in perioada urmatoare toate functiile publice vacante pentru ca toata lumea sa aiba acces la a participa la un concurs si publicarea tuturor salariilor angajatilor platiti din bani publici, a declarat miercuri Cristian Botan, consilier al primului ministru, in cadrul unei intalniri organizate de Fundatia Soros. Un site web care va centraliza bazele de date si va expune public salariile tuturor celor platiti din bani publici va fi implementat pana la sfarsitul lunii martie, a precizat si Radu Puchiu, alt consilier al premierului. Intrebati de HotNews.ro care sunt salariile lor, Botan a spus ca are un salariu net de 2400 lei, iar Puchiu – un salariu de 4500 lei.

Aplicatia va contine date referitoare la numele, prenumele, functia si institutia din care face parte respectivul angajat.

  • „Ideea este sa centralizam toate salariile nu doar pe cele de la Palatul Victoria, inclusiv pe cele de la companii cu capital de stat si regii autonome. Ideea este sa centralizam toate salariile nu doar pe cele de la Palatul Victoria, inclusiv pe cele de la companii cu capital de stat si regii autonome. Vreau sa stiu daca nu cumva un director din ministerul administratiei castiga mai bine decat un director din ministerul mediului si de ce. Utilitatea este de a putea compara cat castiga fiecare si pe de alta parte este utilitatea de a cauta daca nu cumva prin diferite institutii ai o ruda, un verisor pe care il cheama ca pe tine”, a spus Cristian Botan (25 de ani), in cadrul unui eveniment organizat de Fundatia Soros.

Radu Puchiu a spus ca ‘pana la sfarsitul lunii martie speram ca va fi implementat. Partea mai dificila este cea de personal contractual. Nu va costa 500 de milioane de euro, va spun sigur”.

Tot legat de costurile acestui proiect, consilierul Botan a mai precizat ca „nici 12 milioane euro si nici 1 milion de euro. Avem o serie de proiecte pe care le vom anunta in perioada urmatoare prin care incercam sa nu cheltuim aproape nici un leu„.

  • Se va infiinta un departament de servicii online si design in subordinea premierului Ponta

Radu Puchiu a precizat ca in programul de guvernare a fost inclus si infiintarea unui departament pentru servicii online si design, care va fi in subordinea premierului Ponta, si care se va ocupa de strangerea de date de la diverse institutii publice si punerea la dispozitia publicului in format deschis.

  • „Tot la sfarsitul anului trecut cu ocazia scrierii noului program de guvernare am introdus acolo infiintarea acelui departament pentru servicii online si design – cu mentiunea ca partea de design se refera la identitatea vizuala a administratiei, de a gasi acea unitate in felul in care se prezinta si comunica. Principala componenta este cea de servicii online – sa aducem datele laolalta si sa le expunem publicului. Date precum proiectul cu posturi publice care sunt vacante (n.a site realizat de catre Cristian Botan, anterior numirii sale ca si consilier al premierului) Ar trebui sa preluam site-ul lui si sa-i aducem imbunatatiri. Un alt tip de date pe care le vom strange si le vom face publice intr-un astfel de proiect online se refera la cati angajati sunt in sistemul public”, a spus Radu Puchiu.

Cati angajati vor face parte din acest nou departament? Departamentul acesta va reuni toti angajatii IT din Guvern.

„Noi ne propunem sa avem in jur de 15 oameni in aceasta structura la care se vor adauga in masura in care vom definitiva restructurarea pe zona aparatului central de lucru inca 15 din zona IT pentru a avea si suportul necesar si pagina de web. Deci in mare va fi o strucutura care va avea circa 30 de angajati„, a spus Puchiu.

Ovidiu Voicu, Director al departamentului Politici Publice in cadrul Fundatiei Soros, a subliniat ca exista anumite date in acest sens dar ca este foarte dificila accesarea lor, deoarece nu sunt intr-un format deschis, respectiv nu sunt date ce pot fi utilizate in mod gratuit, liber de accesat, reutilizat si redistribuit.

„Ironic este ca avem un loc online nume prenume venit – respectiv in site-ul cu declaratii de avere al ANI, dar acolo avem zeci si sute de mii de PDF-uri pe care trebuie sa le cercetezi manual daca vrei sa afli nume prenume salariu din tot sistemul. Asteptam sa standardizeze noul departament aceste informatii intr-un singur tabel, astfel incat sa fie rezolvata aceasta situatie”, a declarat miercuri Ovidiu Voicu, director in Fundatia Soros.

  • Societatea civila a cerut premierului Ponta publicarea in format deschis a bugetului pe 2013 in scopul monitorizarii cheltuirii banilor publici

Societatea civila a adresat primului-ministru o scrisoare (vezi documentul atasat) in care au solicitat publicarea bugetului pe 2013 in format deschis, adica nu acele PDF-uri imposibil de buchisit pe care le vedem de obicei, ci un tabel din care specialistii si programatorii pot sa afle si sa urmareasca executia bugetara, a declarat miercuri Ovidiu Voicu, Director al departamentului Politici Publice in cadrul Fundatiei Soros. Datele deschise sunt cele care pot fi utilizate in mod gratuit, liber de accesat, reutilizat si redistribuit.

  • „Daca am avea un buget in format deschis, cu siguranta un programator priceput nu ar avea nevoie mai mult de 24 de ore sa faca o aplicatie in care sa vedem pe diferite categorii, mai mult decat Power- Point-ul premierului, cam pe unde se duc banii nostri, sa monitorizam ce se intampla cu banii publici”, a spus Ovidiu Voicu, director in Fundatia Soros.
  • Ce sunt datele deschise si de ce sunt importante

Institutiile publice ar trebui sa se adapteze noilor tehnologii in interactiunea cu cetateanul, sustine Andra Bucur, Coordonator Program in cadrul Fundatiei Soros.

  • Informatiile de interes public puse la dispozitia cetateanului in format deschis presupune ca acestea sa fie publicate din oficiu, online, si fara a fi supuse dreptului de autor pentru a fi reutilizate liber sub o licenta deschisa. De exemplu daca am avea date deschise am avea acces gratuit la legislatia nationala, la Monitorul Oficial sau la datele Institutului National de Statistica sau la alte informatii ale institutiilor publice, bugete si executii bugetare„, a precizat Andra Bucur.

Aceasta a spus ca spera „sa avem un buget 2013 nu in format PDF cum este acum pe site-ul Ministerului de Finante, ci in format pe care sa-l putem reutiliza si de unde pot fi preluate datele in format automat. Acest lucru ajuta practic si mediul de business prin dezvoltarea de aplicatii in acest sens”.

Oficialii Fundatiei Soros au prezentat si cateva exemple de aplicatii curente care folosesc date publice: www.hartapoliticii.ro, www.banipierduti.ro, www.politicalcolours.ro.

Prezent la eveniment, Todi Pruteanu, Directorul de comunicare al Microsoft Romania, a dat un exemplu privind cursul valutar de la BNR.

  • „Daca mergeti pe BNR.ro veti gasi valoarea cursului pentru diverse monede in format xml, care este un format deschis si chiar aveti un link acolo cu resurse pentru dezvoltatori. Sunt multi dezvoltatori si companii care scriu soft de business si care au nevoie ca in fiecare zi in scop de facturare sau alte motive sa foloseasca cursul din ziua respectiva. Aplicatia preia datele in mod automat”, a spus Todi Pruteanu.

Todi Pruteanu, Microsoft Romania: Datele guvernamentale deschise reprezinta o idee careia nu are rost sa i te impotrivesti avand in vedere beneficiile

Oficialul Microsoft sustine ca datele deschise din partea institutiilor publice vor stimula competitia in industrie.

  • „Datele guvernamentale deschise reprezinta o idee careia nu are rost sa i te impotrivesti avand in vedere beneficiile pe care le aduce. Intr-un raport al Comisiei Europene de la mijlocul anului 2012 se estimeaza ca datele guvernamentele deschise au un aport economic de circa 140 de miliarde de euro pe an in UE, direct si indirect. De la exemplele mici precum aplicatiile care trebuie sa foloseasca zilnic o informatie publica pentru a tine un business pe roate pana la servicii mai bine furnizate cetatenilor si comunitatii de afaceri – acestea insumate dau aceasta suma incredibila de beneficii la nivelul UE. (…) Este un larg suport din partea industriei pentru asa ceva”, a spus oficialul Microsoft Romania.

In replica, cei doi consilieri guvernamentali au precizat ca publicarea bugetului pe 2013 in format deschis va fi efectuata chiar in cursul zilei de miercuri, dar acest lucru va fi anuntat de premierul Ponta.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro