Sari direct la conținut

Două țări NATO și-au intensificat contactele cu echipa lui Trump înaintea alegerilor prezidențiale din SUA

HotNews.ro
Două țări NATO și-au intensificat contactele cu echipa lui Trump înaintea alegerilor prezidențiale din SUA
Donald Trump Foto: Michael M. Santiago / Getty Images / Profimedia

Guvernele Turciei și Ungariei și-au intensificat contactele cu echipa fostului președinte american Donald Trump înaintea alegerilor prezidențiale pe care Statele Unite le vor organiza în luna noiembrie a acestui an, scrie Die Welt, citând surse familiare cu discuțiile.

„Președintele turc Recep Tayyip Erdogan îl preferă pe Trump ca șef al Casei Albe (…) la fel ca și premierul ungar Viktor Orban. Ambii politicieni speră la acest rezultat”, scrie cunoscutul ziar german, citat de Lenta.

Die Welt notează că sprijinul Ankarei și Budapestei se explică, în primul rând, prin „mentalitatea și viziunea asupra lumii asemănătoare” pe care vicepreședinta Kamala Harris, contracandidata lui Trump, nu le împărtășește cu Erdogan și Orban.

Sursele consultate de Die Welt consideră de asemenea că Harris „nu are experiență în a face față unor aliați dificili ai SUA, cum ar fi Turcia sau Ungaria”.

The Financial Times a scris mai devreme în cursul acestei luni că executivul UE condus de Ursula von der Leyen a creat un grup de lucru special care să facă pregătiri pentru posibila revenire a lui Trump la Casa Albă pe fondul temerilor că acesta ar putea schimba radical politicile Washingtonului față de Ucraina.

Viktor Orban l-a vizitat pe Trump în Statele Unite luna trecută, afirmând după întâlnire că „Dumnezeu are planuri cu el”.

Viktor Orban a acuzat că Trump a fost atacat din cauza opiniilor sale „anti-război”

Premierul Ungariei a declarat de asemenea că atât el, cât și Trump și premierul slovac Robert Fico au fost atacați pentru „opiniile lor anti-război”.

„Toate aceste atacuri sunt împotriva politicienilor anti-război, pro-pace”, a spus Orban, într-un interviu acordat postului de radio de stat Kossuth.

„Forțele pro-război sunt atât de agitate, tensionate, încurajate și organizate încât încearcă să elimine forțele pro-pace de pe scenă, din centrul vieții politice”, a mai afirmat premierul ungar.

Orban l-a vizitat pe Donald Trump și în luna martie, spunând după întâlnirea respectivă că acesta nu va da Ucrainei „niciun bănuț” pentru război dacă redevine președinte al SUA.

Însă Trump a declarat în cadrul dezbaterii prezidențiale pe care a avut-o cu Joe Biden la sfârșitul lunii iunie că termenii lui Putin pentru un acord de pace – care ar include cedarea de către Ucraina a celor patru teritorii ocupate în prezent de Rusia – sunt „inacceptabili”.

Dar fostul președinte și aliații săi au criticat, de asemenea, trimiterea de ajutor militar american la Kiev. Pe 20 iulie Trump a avut prima discuție telefonică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cei doi ajungând la un consens asupra mai multor subiecte sensibile.

Urmărește ultimele evoluții din a 894-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

INTERVIURILE HotNews.ro