După euforie, start-up-urile din tehnologie revin cu picioarele pe pământ
După un an euforic de strângere de fonduri record, start-up-urile din domeniul tehnologiei navighează acum între bani mai scumpi, mai puțini și o recesiune iminentă, scrie AFP.
„Am revenit cu picioarele pe pământ”, spune Charlie O’Donnell, fondator al firmei de investiții Brooklyn Bridge Ventures, după o „recoltă 2021” în care „investitorii s-au lăsat purtați de val”.
Anul trecut, aproximativ 311 miliarde de dolari au fost strânse de firmele de capital de risc, adică cele care investesc în start-up-uri cu creștere rapidă, mai mult decât dublu față de suma strânsă în 2020, care a fost deja un an record, potrivit CB Insights.
„Există o mulțime de factori externi care influențează piața”, spune Sunita Patel, șef al departamentului de dezvoltare a afacerilor la Silicon Valley Bank, citând creșterea ratelor dobânzilor, mediul geopolitic și piețele financiare slabe.
Încă din luna mai a anului trecut, firma de investiții și consultanță Y Combinator a avertizat start-up-urile care caută finanțare pe termen scurt: „Șansele de succes sunt extrem de mici, chiar dacă firma dumneavoastră se descurcă bine. Vă recomandăm să vă schimbați planurile” și să așteptați.
Ca urmare a acestui climat de deteriorare, „vedem cum se topesc evaluările companiilor”, în special ale celor care sunt aproape de a deveni publice, spune Sunita Patel.
Platforma de livrare a cumpărăturilor Instacart este estimată acum la 13 miliarde de dolari, potrivit mai multor rapoarte media, față de 39 de miliarde de dolari în martie 2021.
În ceea ce privește nava amiral a software-ului de conducere autonomă, Mobileye, aceasta a trecut de la 50 de miliarde de dolari la 17 miliarde de dolari între decembrie anul trecut și intrarea sa pe Wall Street luna trecută.
Cu toate acestea, situația nu este nici pe departe la fel de alarmantă ca în 2000 sau chiar în 2008, cele două perioade întunecate din domeniul tehnologiei de la apariția internetului.
Nu toți banii strânși din 2020 au fost încă investiți, „așa că există încă mult capital disponibil pentru companiile din acest sector”, spune Sunita Patel.