După tragedia de la Ferma Dacilor, ministrul Turismului modifică legea prin care pensiunile primesc certificatele de calitate
Ministrul Economiei și al Turismului, Radu Oprea, a declarat că a solicitat, după incendiul de la Ferma Dacilor, modificarea legii prin care se acordă pensiunilor și hotelurilor certificatele de standard de calitate, astfel încât să fie necesare și autorizațiile de construire, relatează Digi24.
- „Astăzi am solicitat să fie modificat ordinul de ministru. Încă nu mi-a ajuns la mapă, ca să-l semnez, dar îl voi semna astăzi, cel târziu mâine dimineață, prin care se introduc, suplimentar față de cerințele care existau, să fie prezentată autorizația de construire, care are ca parte componentă și autorizația la incendiu, unde e cazul, și în cazul celor care există, pentru că sunt și alte tipuri de campare, să fie un certificat de la cadastru, care să arate exact și explicit destinația pe care o va urma, astfel încât să avem o legătură și între celelalte instituții de control ale statului român și certificarea pe care o dăm noi, referitoare la standard”, a declarat ministrul Economiei și Turismului, Radu Oprea.
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a precizat, miercuri seară, în legătură cu pensiunea Ferma Dacilor, care ars luând viața mai multor persoane, că instituția nu are atribuții de a solicita autorizația de construcție, certificatul de urbanism sau autorizația de securitate la incendiu în vederea procedurii de clasificare. De asemenea, potrivit comunicatului, Pensiunea Ferma Dacilor era clasificată având o stea.
- „Nu este vorba de o autorizație propriu-zisă, ci de o certificare. Ministerul Turismului certifică un standard, o calitate a serviciilor pe care le primești când vorbim de o stea, două, trei și așa mai departe, sau de margarete, în cazul pensiunilor, detalii care se regăsesc în documentele pe care administratorii unui astfel de hotel le transmit către minister. Punctual, necunoașterea legii nu te absolvă de responsabilitate. Este un mesaj pentru primarul care invocă greșit existența unei autorizații din partea Ministerului Turismului”, a mai explicat Radu Oprea la Digi24.
Ferma Dacilor voia să fie autorizată ca fiind o pensiune de trei stele
Ferma Dacilor a ajuns să primească o stea, deși a vrut 3 inițial
- „În ceea ce privește situația referitoare la documentația depusă de S.C. FERMA DACILOR PRODUCTION S.R.L., pentru clasificare, în urma verificării bazei de date a Direcției Autorizare și Monitorizare – Direcția Generală Turism precizăm faptul că la data de 06 martie 2017 societatea menționată a depus în acest sens un dosar pentru autorizarea unor camere de închiriat categoria 3 stele și a unui restaurant pensiune categoria 2 stele.
- Însă, deși după verificare documentelor a fost emisă o autorizație de clasificare provizorie, în 27 martie 2017, la vizita echipei de control pe teren din data de 12 aprilie 2017 au fost constatatate mai multe aspecte neconforme și a fost întocmită o notă de clasificare, cu nr. 5158/12.04.2017, prin care au fost dispuse o serie de măsuri de remediere, cu termen de 7 zile conform art. 8, al. 4 al OPANT, din 10 iunie 2013. Dat fiind faptul că termenul legal nu a fost respectat dosarul pentru autorizare a fost clasat și a fost facută o notificare de reluare a procedurii pentru depunerea unui nou dosar.
- Conform datelor furnizate de Direcția Control, urmare a sesizării nr.28704/14.11.2017 a fost demarată o verificare în urma căreia la data si ora controlului, în urma prezentării la invitația nr. 0416 lăsată in data de 04.12.2017 au fost verificate documentele puse la dispozitie și s-a constatat că unitatea funcționa făra a deține certificat de clasificare eliberat de Ministerul Turismului. Astfel societatea a fost sancționată conform HG 1267/2010, art.16(1), lit.a cu amenda în valoare de 40.000 RON.
- Ulterior, în data de 28 dec 2017, a fost depus un alt dosar cu solicitarea clasificarii unor camere de închiriat categoria 1 stea. În data de 9 ianuarie 2018 a fost emisă un nou act de clasificare provizorie, iar în data de 28 martie 2018 a fost făcuta vizita în teren de către o echipa și apoi emis certificatul de clasificare 31496/27.04.2018 pentru tipul de structura Camere de închiriat categoria 1 stea, pentru 14 spații de cazare cuprinzând 28 locuri.
Documente necesare acum pentru acordarea certificatului de clasificare 1 stea, potrivit Ministerului Turismului
- Așadar, în vederea acordării certificatului de clasificare, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, a solicitat, conform OPANT 65/2013, art. (4), pentru nivelul de clasificare cerut de S.C FERMA DACILOR PRODUCTION S.R.L, respectiv camere de închiriat, categoria 1 stea, strict următoarele documente:
- a) cerere standardizată;
- b) certificat constatator (forma extinsă) emis de Oficiul Registrului Comerțului, din care să rezulte activitățile autorizate a fi desfășurate la punctul de lucru și codul/codurile CAEN corespunzătoare, pentru structura de primire turistică respectivă.
- În acest caz, conform art. 15 din Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalităților la înregistrarea în registrul comerțului a persoanelor fizice, asociațiilor familiale și persoanelor juridice, înregistrarea fiscală a acestora, precum și la autorizarea funcționării persoanelor juridice, cu modificările și completările ulterioare, pentru autorizarea funcționării sale solicitantul are și obligația depunerii declarației-tip pe propria răspundere, semnată de asociați sau de administratori, din care să rezulte, că persoana juridică îndeplinește condițiile de funcționare prevăzute de legislația specifică în domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protecției mediului şi protecției muncii, pentru activitățile precizate.
- În cazul instituțiilor publice, organizațiilor, asociațiilor, fundațiilor, cultelor religioase și alte asemenea – copia documentului de înființare (hotărâre de guvern, hotărâre instanță, etc), copia documentului de înregistrare fiscală, statutul sau documentul care atestă posibilitatea desfășurării activității de cazare și/sau alimentație publică și documentul din care să rezulte dreptul de administrare (proprietate, comodat, închiriere sau alt drept de folosință) a structurii(lor) de primire turistică(e) precum și adresa unității(lor) respectivă(e);
- c) fișă standardizată privind încadrarea nominală a spațiilor de cazare pe categorii și tipuri, conform anexei nr. 4 la prezentele norme metodologice, după caz”, arată comunicatul Ministerului.
Totodată, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, a subliniat că, în vederea procedurii de clasificare, în situația dată, nu avea atributul de a solicita alt tip de documente, cum ar fi autorizația de construcție, certificatul de urbanism sau autorizația de securitate la incendiu, emiterea și verificarea acestora fiind în competența primăriei comunei Gura Vadului și a ISU Prahova.
Reamintim că un incendiu a mistuit pensiunea Ferma Dacilor din satul Tohani, în timp ce 26 de de persoane se aflau cazate aici la momentul respectiv.
18 persoane au reușit să iasă din pensiune înainte de a fi mistuită de foc. Opt oameni au fost dispăruți inițial. După căutări anevoioase, pompierii au scos șapte victime. O persoană încă nu a fost găsită, la mai bine de 48 de ore de la incendiu.
Cele şapte victime carbonizate, trei copii și patru adulți, care au fost găsite de pompieri în urma incendiului devastator de la Ferma Dacilor au fost identificate pe baza probelor ADN.