Sari direct la conținut

E oficial: Grecia a devenit prima economie avansata care a intrat in incetare de plati in raport cu FMI / Reuniune cruciala a Bancii Centrale Europene, miercuri

HotNews.ro
Grecia, Foto: Wikipedia
Grecia, Foto: Wikipedia

Fondul Monetar International a confirmat marti ca Grecia nu a platit transa de 1,5 miliarde de euro pe care o datora Fondului, devenind astfel prima economie avansata care intra in incetare de plati in relatia cu institutia de la Washington, scrie Reuters.

Atena nu mai are acum acces la resursele financiare ale FMI care, la randul sau, se confrunta cu cea mai mare neplata din istoria sa.

„Confirm ca plata (…) datorata FMI de catre Grecia astazi nu a fost facuta”, a precizat purtatorul de cuvant al FMI, Gerry Rice, citat intr-un comunicat.

Grecia avertizase marti ca nu isi va putea onora obligatia fata de FMI, care a participat, alaturi de europeni, la doua planuri de salvare a acestei tari, insotite de o cura drastica de austeritate.

Acest esec constituie un serios revers si pentru credibilitatea FMI, care nu a mai inregistrat un default din 2001, cu Zimbabwe, si care a acordat Greciei cel mai mare credit din istoria sa.

Recent, Fondul spunea ca se asteapta ca Atena sa-si onoreze angajamentele financiare.

Si problemele FMI cu Grecia nu se opresc aici. Tara trebuie sa vireze in total 5,4 miliarde de euro in conturile Fondului in acest an, dintr-o datorie totala de circa 21 miliarde de euro.

Urmatoarea plata de 284 milioane de euro are scandenta in 1 august.

In paralel, componenta europeana a planului de ajutor pentru Grecia a incetat, asa cum era prevazut, la ora 22,00 GMT, privand tara de 16 miliarde de euro de ajutoare sub toate formele (credite, profituri din obligatiunile detinute de BCE, fonduri de ajutor).

Privata de injectiile de capital ale institutiilor (FMI, UE, BCE) care tin tara sub perfuzie financiara din 2010, Grecia supravietuieste acum doar datorita ajutorului de urgenta oferit bancilor sale de catre BCE.

Consecintele sunt dificil de prevazut dar presedintele american Barack Obama a avertizat marti asupra unui „impact semnificativ” al crizei asupra cresterii economice europene.

Loviturile de teatru incercate de Tsipras

Grecia avertizase ca nu va putea plati transa catre FMI, pe care il auza de „comportament criminal” dupa ce a impus o cura drastica de austeritate populatiei din aceasta tara.

Dar autoritatile au incercat in extremis sa activeze o clauza exceptionala a FMI care permite o amanare a platii.

Consiliul de Administratie al Fondului a fost informati marti si a inceput sa studeze solicitarea, potrivit unei surse apropiate de discutii, citata de AFP, dar se va reuni ulterior pentru a o aproba sau nu.

Consiliul de Administratie se va reuni „in timp util”, a precizat Rice, fara a oferi alte explicatii.

„Este o pagina trista a unui capitol trist. FMI si-a asumat riscuri enorme cu acest plan de ajutor”, a comentat reprezentantul Braziliei la FMI, Paulo Nogueira Batista, care a precizat ca se exprima in nume personal.

In cursul zilei, Grecia a incercat o alta lovitura de teatru, facand noi propuneri creditorilor europeni, dupa ce a rupt negocierile sambata si a anuntat un referendum, duminica viitoare, pentru continuarea planului de ajutor.

In detaliu, Grecia a cerut Eurogrup sa poata incheia cu Mecanismul European de Stabilitate (MES), fondul de sustinere din zona euro, un acord pe doi ani care sa ii permita sa isi acopere nevoile financiare, respectiv circa 30 de miliarde de euro, restructurand si datoria sa.

Grecia a lasat sa se inteleaga chiar ca ar putea sa suspende organizarea referendumului asupra propunerilor creditorilor daca se reiau negocierile cu UE, a declarat o sursa apropiata negocierilor.

Aceasta idee a unui al treilea plan de ajutor, prin intermediul MES, va fi studiata „prin intermediul procedurilor normale”, a declarat Alexander Stubb, ministrul finlandez de Finante, dupa o conferinta telefonica a Eurogrup, in seara de marti. Ministrii isi vor relua discutiile miercuri.

In cursul zilei de marti, cancelarul german Angela Merkel afirmase ca Germania nu e pregatita sa discute un nou ajutor pentru Grecia inainte de duminica, ziua referendumului.

Ministrul german al Economiei conditionase noi discutii de anularea scrutinului, care starneste temeri foarte mari in Europa.

Reuniune cruciala a BCE

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a aratat enigmatic in fata ziaristilor, la Bruxelles, prezicand „evenimente importante (…) la care nu sunteti pregatiti”.

In acest timp, cel putin 20.000 de persoane manifestau la Atena in favoarea unui Da la referendum, in opozitie fata de guvernul lui Alexis Tsipras care pledeaza pentru un „puternic nu”.

Grecia are acum ochii indreptati spre o alta scadenta cruciala: reuniunea de miercuri celor 25 de membri ai consiliului guvernatorilor BCE.

Acestia vor discuta in special despre mentinerea sau nu a unei linii de credite de urgenta in favoarea bancilor grecesti, fragilizate de retragerile masive de bani ale grecilor.

Tehnic, institutia ar putea decide sa inchida robinetul financiar catre Grecia, chiar daca acest lucru pare putin probabil.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro