Sari direct la conținut

Economia Germaniei, printre ruine

Curierul National

Germania a aniversat, ieri, 15 ani de la caderea Zidului Berlinului, dar nu multi aveau dispozitie de sarbatoare, nota Washington Post in editia sa de ieri. Unul din zece germani este somer. Cel mai mare lant de magazine din tara a anuntat ca intentioneaza sa inchida aproape jumatate dintre centrele sale. Situatia financiara a Primariei din Berlin este dezastruoasa, aproape de faliment.

Partidele politice conduse de fostii comunisti si de simpatizantii neonazisti vad o redresare modesta, descurajata de starea de nemultumire in ceea ce priveste situatia economica, cat si de perceptia publica asupra starii intregii tari.

Cea mai recentă „lovitură” a avut loc săptămana trecută, cand cancelarul Gerhard Schroeder a propus ca Ziua Natională (Ziua Unitătii Nationale – ce comemorează unificarea Germaniei de Est cu Germania de Vest, din 1990) să nu mai fie considerată zi liberă plătită, din ratiuni economice.

Dacă germanii ar lucra cu o zi mai mult pe an, Produsul Intern Brut ar creste cu 0,1 la sută pe an.

„Imi pun intrebări in legătură cu sufletul unei natiuni al cărei guvern propune un asemenea lucru, la 15 ani de la unificarea obtinută printr-o luptă grea”, a declarat Lothar de Maiziere, ultimul prim-ministru al Germaniei de Est.

In zilele ce au urmat căderii Zidului Berlinului, in timp ce cele două state germane se grăbeau să inlăture granita care le-a separat timp de o generatie, a avut loc o „infuzie” de optimism privind potentialul noii natiuni unificate. Dar unificarea s-a dovedit a fi mai costisitoare si mai complicată decat se estima.

In aprilie, o Comisie guvernamentală a concluzionat că cei 1,5 mii de miliarde de dolari cheltuiti pentru fuziunea celor două economii s-au dovedit a fi „un dezastru”, o mare parte din bani fiind folositi pentru subventii ineficiente acordate regiunii de est.

Nimeni nu se asteaptă la o nouă separare a celor două regiuni, insă, entuziasmul fată de noua Germanie este vizibil in scădere. Un sondaj realizat, in septembrie, de Institutul de Cercetare Forsa arată că un sfert dintre germanii din regiunea de vest isi doresc să existe o posibilitate de ridicare, din nou, a Zidului.

In acelasi timp, unul din 12 germani din regiunea de est sustine că vrea ca lucrurile să stea ca inainte de căderea Zidului. Rata somajului din această parte a tării este aproape de două ori mai mare decat in vest.

Zidul Berlinului a fost ridicat in 1961 cand autoritătile comuniste au vrut să oprească exodul germanilor din est către vest.

Constructia a fost păzită de militari inarmati care primiseră ordine stricte de a impusca pe oricine incerca să treacă de cealaltă parte a zidului.

Cel putin 250 de persoane au fot ucise in urma incercării lor de a fugi in vestul capitalist, victimele care au supravietuit apreciind că cifra este mult mai mare.

Căderea Zidului, in noiembrie 1989, a dus la unificarea celor două regiuni, după 40 de ani de diviziune natională.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro