Efectele razboiului din Libia: Afacerile gigantilor energetici rusi sint periclitate
Razboiul din Libia poate amana pentru multi ani realizarea proiectelor angajate de companiile petroliere rusesti in aceasta tara, scrie Kommersant. In sase ani, Tatneft a investit in zacamintele libiene 43 milioane de dolari, iar Gazprom a convenit preluarea participatiunii grupului italian ENI in proiectul petrolier Elephant cu 163 milioane de dolari, dar nu a avut timp sa obtina aprobarea autoritatilor locale.
Cele doua intreprinderi au sansa sa impartaseasca soarta Lukoil, care, la timpul respectiv, a avut de suferit de pe urma schimbarii regimului politic in Irak. Este adevarat, noteaza Kommersant, in proiectul North Kurna-2, Lukoil a reusit sa reintre, dar in conditii mult mai putin avantajoase decat cele primite de la Saddam Hussein.
Multi ani Gazprom a evitat sa se implice in proiecte in Libia. In 2007, ca urmare a schimbului de active cu compania BASF, concernul a primit 49% in concesionarile petrolire C96 si C97. In aprilie 2008, Gazprom a semnat un memorandum de colaborare cu corporatia nationala libiana, NOC,ceea ce i-a permis sa participe la licitatiile pentru exploatarea de zacaminte. Proiectele libiene, noteaza ziarul citat, prezinta un interes sporit pentru companiile rusesti, dar sansele de a ramane in ele se topesc vertiginos, spune directorul general al Centrului pentru informare politica, Aleksei Muhin. „Toate contractele au fost incheiate in timpul regimului lui Gaddafi. Companiile rusesti vor fi, ca atare, obligate sa paraseasca Libia”, crede politologul.