Sari direct la conținut

Europa acorda Greciei cinci zile pentru a evita Grexitul, dupa ce liderii europeni au inceput sa invoce deschis iesirea tarii din zona euro / Donald Tusk: Cel mai critic moment in istoria Uniunii Europene

HotNews.ro
Grecia, Foto: Wikipedia
Grecia, Foto: Wikipedia

Europenii si-au acordat termen pana duminica pentru a ajunge la un acord cu Grecia si se pregatesc, in caz contrar, de „scenariul negru” al unei iesiri a tarii din Zona Euro, dupa un summit unde Atena a venit cu mainile goale, fara nicio propunere concreta de reforme, scrie AFP.

„Nu am nicio indoiala ca este cel mai critic moment in istoria Uniunii Europene” si „nu putem exclude acest scenariu negru, daca nu avem un acord pana duminica”, a declarat marti Donald Tusk, presedintele Consiliului European, intr-o conferinta de presa sustinuta la Bruxelles.

„In aceasta seara, trebuie sa spun clar ca ultimul interval expira in aceasta saptamana”, a spus, cu un aer solemn, presedintele Consiliului European.

Chiar si seful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care mult timp a refuzat sa vorbeasca despre un „Grexit”, a marturisit ca nu exclude de acum „nicio ipoteza”.

Liderii europeni au pregatit chiar un „scenariu detaliat” in aceasta eventualitate, care va avea consecinte asupra tarilor vecine, a precizat Juncker, care s-a implicat personal in negocieri pentru a evita un derapaj al Atenei.

Premierul grec Alexis Tsipras s-a declarat decis sa „continue efortul” pentru a obtine un acord cu creditorii, care sa „garanteze o iesire din criza” si sa puna capat perspectivei unui Grexit.

Duminica, cei 28 de lideri europeni se vor reuni la Bruxelles pentru, in cel mai bun caz, rezolvarea negocierilor incepute in urma cu aproape sase luni, dupa ce stanga radicala a ajuns la putere in Grecia.

„Sper ca va fi ultimul summit” asupra acestui subiect” si „sper ca vom putea folosi cuvant sfarsit si ca va fi un sfarsit fericit”, a spus seful guvernului italian, Matteo Renzi.

Inainte de aceasta, Atena va trebui sa prezinte zonei euro „cel tarziu joi” o lista cu reforme concrete pentru a permite reluarea negocierilor privind ajutorul financiar. Europenii se asteptau sa vada marti aceasta lista, in cadrul reuniunii ministrilor de Finante, care a precedat summitul liderilor.

Consternare

Dar noul ministru grec de Finante, Euclide Tsakalotos, care i-a luat locul lui Yanis Varoufakis, a venit fara vreun document scris, ceea ce a provocat „consternare” la masa discutiilor, dupa cum a relatat omologul sau belgian, Johan van Overtveldt.

Un gest care a provocat furia mai in randul a numerosi responsabili europeni, la trei zile dupa rezultatul negativ al referendumului grec. „Fie guvernul grec nu stie si nu vrea sa stie, fie continua sa se joace”, a comentat presedintele lituanian, Dalia Grybauskaite.

Un mare numar de tari sunt din ce in ce mai reticente in sustinerea Greciei, la doi ani dupa un plan de salvare in valoare de 240 de miliarde de euro si dupa luni de negocieri ce par inutile cu guvernul condus de Alexis Tsipras.

Cancelarul german a apreciat ca Grecia are nevoie de „un program de ajutor pe mai multi ani, care depaseste mult ceea ce noi discutam in urma cu zece zile”.

Grecia are insa nevoie de solutii urgente, pentru a-si putea onora in 20 iulie obligatiile fata de Banca Centrala Europeana, ultima institutie care ii mentine in viata economia, prin injectiile financiare in bancile elene.

Vistieria Atenei e goala si tara trebuie sa faca fata in urmatoarele zile la diferite scadente, dintre care cea mai importanta este cea fata de BCE.

In lipsa unui acord, BCE ar putea abandona bancile grecesti, generand inevitabil prabusirea sistemului bancar si falimentul tarii, aruncand tara in afara zonei euro – Grexit.

In fata acestei urgente, reuniunile se vor multiplica pana la finele saptamanii, cu un nou Eurogrup prevazut sambata.

Miercuri, Alexis Tsipras se va exprima in fata Parlamentului European, alaturi de Tusk si Juncker.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro