Sari direct la conținut

Ev. Zilei: Populatia are restante de 10 milioane de euro la banci

Evenimentul Zilei

Datornicii pot negocia esalonarea platilor cu firmele recuperatoare

Se apropie Sarbatorile si oamenii au intrat in febra cheltuielilor, finantate, daca se poate, cu imprumut de la banca, statisticile demonstrind ca lumea s-a pus pe cumparaturi. Bunaoara, in prima zi a acestei saptamini, Biroul de Credite a primit un numar-record de solicitari de verificare a unor clienti, 6.200, cifra superioara mediei zilnice de 5.

500, potrivit declaratiilor sefului Biroului, Serban Epure.

Clientii bancilor trebuie sa stie ca in ecuatia acordarii unui credit conteaza reputatia de bun-platnic, stampilata mai nou de Biroul de Credite, acest adevarat arbitru al acordarii imprumuturilor. Emotii ar trebui sa aiba si persoanele care au primit un credit pentru a cumpara un obiect mai scump si au intirziat platile.

In piata au aparut firme specializate in recuperarea creditelor restante, acestea fiind platite de banci sau de societatile de asigurari. Cea mai buna atitudine in situatia in care un restantier este abordat de reprezentantii acestor firme este sa fie politicos si cooperant, dupa care, desigur, sa achite restantele.

Restantele – 1% din totalul creditelor

Suma totala a restantelor curente la creditele luate de populatie este de 404 miliarde lei (aproximativ 10 milioane euro), din care mai mult de jumatate (265 miliarde lei) sint intirzieri la plata creditelor pentru consum, a declarat ieri Serban Epure, la seminarul organizat de Fin Media. In oala mare a creditelor date de banci, aceste miliarde sint nesemnificative, sustin bancherii.

“Suma restantelor pe care persoanele fizice le inregistreaza nu ingrijoreaza, se plaseaza la aproximativ 1a din totalul creditelor”, ne-a declarat Corneliu Cojocaru, oficial al Bancii Comerciale Romane (BCR).

Si totusi, ritmul acumularii restantelor jeneaza linistea companiilor de asigurari, care au platit de cinci ori mai multi bani pentru imprumuturi nerambursate. In primele sase luni ale acestui an, companiile de asigurari au platit cu 550% mai multi bani in contul contractelor de imprumut garantate pentru persoane fizice, arata cifrele companiei Coface, specializata in recuperarea creditelor.

“Este un fenomen firesc, nu plateam nimic in urma cu trei ani pentru ca, pur si simplu, bancile nu finantau cumparaturile persoanelor fizice”, a observat Ioan Iacob, director de asigurari bancare la Asiban.

Dupa ce bancile au deschis oferta de creditare pentru romanii obisnuiti, multi s-au lacomit si au luat imprumuturi de la mai multe banci, uneori peste puterile de rambursare, ne-a declarat Cristian Ionescu de la firma franceza Coface. “Am identificat citeva cazuri in care persoanele fizice inregistrau restante la restituirea creditelor acordate de sase banci diferite”, a confirmat Epure.

Si aici se desfasoara, implacabil, procedurile de recuperare.

Executare in trei pasi

“Un client restantier este contactat de noi la doua luni dupa ce a intirziat platile. In faza amiabila, telefonam si trimitem o scrisoare de notificare restantierilor. E foarte importanta atitudinea lor. Ei trebuie sa stie ca, daca sint cooperanti si, in esenta, vor sa achite datoria, sintem deschisi negocierilor.

Stabilim care sint conditiile de plata, in functie de marimea datoriei si de istoricul de rambursare a creditului”, spune Ionescu. Intelegerea amicala cu firma de recuperare se stampileaza cu alcatuirea unui “plan de plati, care esaloneaza achitarea ratelor, a restantelor, penalizarilor si majorarilor”, precizeaza Ionescu.

“Aici sint trei variante, fie achita imediat restanta si continua sa plateasca la zi, fie stabilim o esalonare a restantelor, dublata de continuarea platii obligatiei sau, in caz de refuz ori lipsa de reactie, trimitem o ultima notificare prin avocati. Aceasta este ultima actiune inaintea prezentarii cazului in instanta.

Daca nu reactioneaza nici acum, procedam la executare printr-un executor judecatoresc”, afirma Ionescu.

Faza finala, a executarii judecatoresti, are si ea trei variante de desfasurare, spune directorul Coface. “Putem aplica o poprire pe salariu, pe conturi, daca are, sau exista posibilitatea sa-i executam diverse bunuri mobile, nu obligatoriu cel cumparat cu banii din creditul restant. Executorul poate alege bunul cel mai vandabil.

Adica, daca a cumparat un frigider si executorul considera ca poate recupera mai rapid banii daca-i vinde un computer, atunci alege aceasta varianta. In ultima instanta, daca nu are bunuri mobile se poate executa o proprietate imobiliara, locuinta sau teren”, a precizat Ionescu. Exista si romani intrati in incapacitate de a-si onora un credit care n-au nici o proprietate si nici un loc de munca.

“E bine sa fie avertizati ca niciodata nu vor mai primi un credit si ca se va putea face o executare silita impotriva lor in orice moment, chiar peste mai multi ani”, a adaugat Ionescu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro