Sari direct la conținut

EXCLUSIV Comisarul european pe energie, catre autoritatile romane: Am fost informat ca membrii Comitetului de Reglementare al ANRE ar fi fost selectati intr-un mod  netransparent si necompetitiv

HotNews.ro
Gunther Oettinger, Foto: HotNews / DP
Gunther Oettinger, Foto: HotNews / DP

​Comisarul european pentru energie, Günther Oettinger, a transmis catre premierul Victor Ponta si ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, o scrisoare prin care isi exprima preocuparile sale profunde fata de modul in care au fost selectati, recent, de catre Parlament, membrii Comitetului de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). „A fost adus in atentia mea faptul ca procesul de numire a membrilor Comitetului de Reglementare al ANRE ar fi fost realizat intr-un mod netransparent si necompetitiv”, se arata in scrisoarea comisarului, datata 5 noiembrie 2012. Amintim ca in luna octombrie, Parlamentul a desemnat un comitet de reglementare, in baza unui proces de selectie controversat din cauza lipsei de transparenta si din cauza eliminarii de la vot a unor persoane cu experienta in domeniul energetic.

  • Potrivit scrisorii, fara un arbitru independent, nu se va putea realiza deschiderea pietei energiei, iar Romania nu isi va putea juca pe deplin rolul intr-o  piata competitiva si bine integrata in UE. „O autoritate puternica si independenta va contribui la un climat sanatos de investitii in Romania, iar jucatorii  de pe piata vor putea avea incredere ca regulile vor fi puse in aplicare intr-un mod eficient si impartial”, se mai arata in scrisoare.
  • „In aceasta privinta, permiteti-mi sa-mi exprim preocuparile mele profunde cu privire la modul in care ar fi fost realizata selectia Consiliului de  Reglementare al ANRE”, mai precizeaza comisarul european in scrisoare. Acesta arata ca potrivit informatiilor sale, anunturile pentru functiile de membrii ai  comitetului nu au fost larg mediatizate, intr-o maniera adecvata. De asemenea, nici criteriile de selectie nu au fost mediatizate, iar procesul nu a fost  transparent. Comisarul atrage atentia asupra faptului ca o conditie esentiala pentru crearea unei institutii puternice si independente este ca procesul de  selectie a manegementului acestuia sa fie credibil si pe deplin transparent, scopul fiind atragerea unor candidati cat mai buni si cu experienta necesara.
  • Comisarul mai spune ca intre reprezentantii comisiei au oferit autoritatilor romane expertiza tehnica, in mai multe randuri, cu privire la modul de  organizarea a unor astfel de proceduri de selectie, in conformitate cu prevederile din pachetul 3 legislativ pe energie.
  • Comisarul solicita destinatarilor scrisorii sa acorde atentie urgenta acestei probleme si sa se asigure ca modul in care a fost structurat Comitetul de Reglementare al ANRE asigura independenta si competenta membrilor sai astfel incat sa fie respectata pe deplin legislatia europeana.

Plenul reunit al Parlamentului a validat, in luna octombrie, comitetul de reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). Comitetul are 7 membri, acestia fiind alesi in baza unui algoritm politic stabilit de toate partidele parlamentare. Interesant este ca din cei 12 candidati interesati de posturile de la ANRE, au fost eliminate de la vot unele persoane cu mare experienta in domeniul energetic, neimplicate politic. HotNews arata atunci ca reprezentantii Comisiei Europeane vor transmite catre autoritatile statului o scrisoare prin care isi exprima ingrijorarea fata de modul total netransparent de numire a membrilor comitetului de reglementare al ANRE.

Trebuie precizat ca noua lege privind functionarea ANRE prevede explicit ca membrii comitetului de reglementare trebuie sa aiba experienta de minimum 5 ani in functii de conducere in institutii publice centrale ori companii din domeniul energiei electrice, termice si al gazelor naturale.

Modul in care s-a desfasurat procesul de selectare a membrilor comitetului ridica mari semne de intrebare, au afirmat pentru HotNews surse guvernamentale. In primul rand, nu a existat niciun anunt privind aceasta selectie in vederea depunerii CV-urilor. Cu cateva zile inainte de expirarea termenului de depunere a CV-ului erau depuse 7 candidaturi pentru 7 locuri. Cel putin 4 persoane din cele 5 care s-au inscris ulterior, au aflat total intamplator de selectie, au mai spus pentru HotNews sursele citate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro