Sari direct la conținut

EXCLUSIV Din 2015, milioane de romani vor putea receptiona gratuit 16 programe TV fara abonament la cablu sau satelit

HotNews.ro
Antena Yagi, Foto: Electromag.eu
Antena Yagi, Foto: Electromag.eu

Aproximativ 90% din populatia Romaniei, adica cca. 18.110.000 locuitori (potrivit recensamantului din 2011) ar trebui sa poata receptiona gratuit 12 – 16 programe TV in format Standard Definition (SD) sau 3 programe TV in format High Definition (HD) si 4 – 5 programe SD pana la sfarsitul anului 2016, au declarat pentru HotNews.ro oficialii SNR (Radiocom), operatorul care a castigat trei din cele cinci licente de televiziune digitala terestra. Pentru a receptiona programele este nevoie de o antena de receptie UHF (tip Yagi) precum si de un set top box DVB-T2/MPEG-4 cu un televizor adecvat sau de un televizor cu tunner DVB-T2/MPEG-4. Atat televizorul, cat si set top box-ul este recomandat sa aiba si modul CI+ pentru eventualele programe criptate.

Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR), care transmite in prezent programele TVR, si-a adjudecat trei din cele cinci licente de televiziune digitala terestra, contra sumei de 1,02 milioane de euro, a anuntat marti, 11 iunie, autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). Din cele trei multiplexuri digitale castigate, unul este conditionat sa transmita „free to air” prin care populatia poate receptiona programe TV necriptate, fara plata unui abonament.

Un multiplex digitalreprezinta un grup de servicii de programe radio, TV si alte servicii multimedia transmise de la statii de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra.

Conversia televiziunii terestre de la transmisia analogica la cea digitalapermite transmiterea mai multor posturi de televiziune cu o calitate superioara, in acelasi spatiu spectral necesar unui singur program transmis analogic. Operatorii de cablu si satelit furnizeaza in prezent programe TV in format digital. Momentan, televiziune analogica mai este receptionata din eter in zonele rurale defavorizate, printr-o simpla antena instalata pe acoperisul casei.

In Romania, procesul de tranzitie de la emisia analogica terestra de televiziune la emisia digitala terestra trebuie sa se incheie pana la data de 17 iunie 2015, conform Acordului international de la Geneva din anul 2006

  • Ce raspunde SNR la intrebarea câte programe TV vor putea fi recepționate gratuit de romani si incepând de când?

Raspunsul SNR:„Conform strategiei MSI și caietului de sarcini ANCOM, pe multiplexul 1 condiționat se vor transmite doar programe “free to air”. Astfel, acesta va conține programele SRTv, precum și programe comerciale ale producatorilor de content ce vor dori să intre, contra cost, pe acest multiplex.

Capacitatea maximă pentru recepție fixă, luată în considerare de S.N.R., permite transmiterea a cca. 12 – 16 programe SD sau a 3 programe HD și a 4 – 5 programe SD.

Licența va intra în vigoare la data de 17.06.2015. După această dată vor putea începe transmisiile digitale”.

  • Câți români vor putea recepționa gratuit aceste programe TV?

Raspunsul SNR: „Conform strategiei MSI și caietului de sarcini ANCOM, multiplexul 1 va trebui să asigure o acoperire de aproximativ 90% din populația României, până la data de 31.12.2016, adică cca. 18.110.000 locuitori (potrivit recensământului din anul 2011).

Cele 2 multiplexe comerciale câștigate de S.N.R. nu au impusă o țintă de acoperire, dar evaluarea S.N.R. prevede o acoperire mai bună de 75% din populația României, respectiv cca. 14.000.000 locuitori, până la data de 01.05.2017.

Din punct de vedere al telespectatorului, acesta va avea nevoie de o antenă de recepție UHF (tip Yagi) degajată, îndreptată spre emițătorul din zona respectivă, precum și de un set top box DVB-T2/MPEG-4 cu un televizor adecvat sau de un televizor cu tunner DVB-T2/MPEG-4. Atât televizorul, cât și set top box-ul este recomandat să aibă și modul CI+ pentru eventualele programe criptate”.

SNR vrea sa furnizeze circa 40 de programe TV SD prin intermediul celor trei multiplexuri de televiziune digitala terestra

Intrebati cate posturi TV intentioneaza sa retransmita prin cele trei multiplexuri digitale adjudecate, oficialii SNR au precizat pentru HotNews.ro:

  • „Capacitatea totală a celor 3 multiplexe este de cca. 40 programe SD sau o combinație de programe HD și SD (1 program HD = 4 programe SD), în funcție de producătorii de content care vor obține licențe de program de la CNA. Acoperirea estimată de noi cuprinde principalele orașe și zone turistice ale țării, precum și zone neacoperite de cabloviziune, respectiv zone defavorizate, unde o mare parte a populației are venituri mici”.

Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR), care transmite in prezent programele TVR, si-a adjudecat trei din cele cinci licente de televiziune digitala terestra, contra sumei de 1,02 milioane de euro, a anuntat marti Catalin Marinescu, presedintele autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM). SNR a castigat multiplexul ‘free to air’ si alte doua multiplexuri in banda UHF. RCS&RDS, cealalta companie care a depus oferte in aceasta licitatie, nu a castigat nimic. Caietele de sarcini ale licitatiei au fost anterior cumparate de sapte companii: SNR, RCS&RDS, 2K Telecom, Ericsson Telecomunications Romania SRL, Pro TV S.A., Media Sat SRL si Antena TV Group SA.

  • Populatia ar trebui sa stie ca va mai exista inca o platforma prin care se poate informa, pe langa cablu si satelit si speram ca prin ofertele pe care le va face sa concureze celelalte platforme in beneficiul utilizatorilor”, a declarat cu aceasta ocazire Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

La data de 17 iunie 2015, orice transmisie analogica terestra va inceta in Romania, aceasta fiind inlocuita cu transmisia digitala terestra a programelor de televiziune si servicii multimedia suplimentare.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro