Sari direct la conținut

EXCLUSIV "Pusculita de bani" Loteria Romana si-a schimbat stapanul in mod oficial. Ministerul Finantelor a avertizat Guvernul ca masura incalca legislatia europeana

HotNews.ro
Videoloteria aduce prejudicii Loteriei Romane, Foto: AGERPRES
Videoloteria aduce prejudicii Loteriei Romane, Foto: AGERPRES

Ordonanta de Urgenta privind transferul Companiei Nationale „Loteria Romana” de la Ministerul Finantelor la Oficiul National pentru Jocuri de Noroc a fost publicata miercuri seara in Monitorul Oficial, la o saptamana de la aprobarea sa de catre Guvern. Este un act normativ care incalca o recomandare a Comisiei Europene privind crearea unor autoritati independente in domeniul jocurilor de noroc, Oficiul ajungand sa fie si reglementator, si jucator pe piata, ceea ce poate duce la conflict de interese.

Guvernul a publicat ordonanta in ciuda faptului ca Ministerul Finantelor ar fi atras atentia ca actul normativ nu corespunde recomandarii CE. In plus, o alta motivatie, anume ca Loteria a trebuit transferata din cauza scaderii veniturilor, este scandaloasa. Tot Ministerul Finantelor ar fi atras atentia ca veniturile au scazut din cauza contractului cu Novomatic pentru videoloterie, incheiat in octombrie 2013 in urma unei sustineri puternice din partea premierului. Cel care va coordona Oficiul cu tot cu Loteria va fi direct premierul.

Mai exact, surse guvernamentale au declarat in exclusivitate pentru HotNews.ro ca recomandarea Comisiei Europene din 14 iulie 2014 privind jocurile de noroc a fost de „crearea de autoritati independente” de reglementare in domeniul jocurilor de noroc, inclusiv a jocurilor loteristice, cele de care se ocupa in Romania chiar Loteria Romana. In aceste conditii, Ministerul Finantelor ar fi atras atentia ca textul ordonantei nu corespunde cu recomandarea, in conditiile in care un jucator de pe piata jocurilor de noroc este transferat chiar la reglementator. Mai mult, Oficiul va prelua Loteria Romana cu tot cu partenerii sai. Reamintim aici contractul de asociere in participatie pe o perioada de 15 ani cu o firma a grupului austriac Novomatic pentru exploatarea videoloteriei. Culmea este ca in motivatia actului normativ publicat in Monitorul Oficial se face trimitere la aceasta recomandare. Cu alte cuvinte, Guvernul stie de recomandare, o pomeneste chiar si in Ordonanta, insa ignora continutul ei.

O alta motivatie a Ordonantei de Urgenta este „o mai buna functionare” a Loteriei Romane cu „luarea in considerare a scaderii constante si semnificative a cifrei de afaceri”. Adica, Ministerul Finantelor care gestioneaza bugetul tarii nu poate gestiona si bugetul unei companii? In schimb poate un reglementator?

Insa, potrivit surselor citate, Ministerul Finantelor ar fi aratat ca cifra de afaceri si automat a veniturilor si profitului ar fi inregistrat o scadere in mod conjuctural, in 2014, din cauza schimbarii contractului de exploatare a jocurilor de tip videoloterie. In 2014, veniturile din exploatare au scazut la 846,7 milioane de lei de la 1,09 miliarde de lei in 2013, iar profitul de la 202,7 milioane lei la 120,3 milioane lei.

In 2013, Loteria a schimbat contractul de credit-furnizor pentru videoloterie pe care il avea de zece ani cu grecii de la Intralot si Intracom, si o alta firma Lotrom, in calitate de furnizor de echipamente, cu unul de asociere in participatie pe o perioada de 15 cu firma Novo VLTech Solutions, apartinand grupului austriac Novomatic. Culmea este ca acel contract cu grecii a fost considerat in permanenta pagubitor pentru Loteria Romana. Si nu doar pentru videoloterie au avut contract cu grecii, ci si pentru produsele loteristice 6/49, Noroc, 5/40, Super Noroc, Joker si Noroc Plus. Si acesta a expirat la sfarsitul lui 2013, insa a tot fost prelungit prin acte aditionale pana la inceputul lui 2015. De altfel, parteneriatul Loteriei cu grecii este in atentia Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti care a inceput in aprilie 2015 urmarirea penala pentru infractiunea de evaziune fiscala in valoare de peste 300 de milioane de lei, produsa in perioada 2009-2014.

UPDATE Oficiul se va afla in directa coordonare a premierului. Potrivit publicatiei Profit.ro, Guvernul a invocat perchezitiile DNA ca argument pentru trecerea Loteriei si a ONJN la premier. Perchezitiile Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) la Loteria Romana, vizand si contractul incheiat cu Novomatic, au fost folosite ca argument de catre Guvern, conform notei de fundamentare a OUG consultate de Profit.ro, pentru trecerea Loteriei la Oficiul Jocurilor de Noroc si a Oficiului in coordonarea directa a premierului. Guvernul a scris ca perchezitiile DNA afecteaza credibilitatea Loteriei Romane, motiv pentru care se impun masuri de urgenta. „Avand in vedere impactul negativ in perceptia publica in legatura cu actiunile organelor de cercetare penala privind contractele considerate paguboase, incheiate de Loteria Romana in trecut, precum si indeplinirea defectuoasa de catre C.N. Loteria Romana a obiectului sau de activitate reflectat in rezultatele financiare in scadere ale companiei, a faptului ca, mai bine de sase luni, Loteria are o conducere care nu are expertiza in domeniul jocurilor de noroc, situatie care de asemenea afecteaza scaderea increderii cetatenilor in corectitudinea extragerilor realizate, se impune luarea de urgenta a unor masuri de recredibilizare a companiei, in caz contrar existand imposibilitatea ulterioara a redresarii companiei”, se arata in nota de fundamentare, potrivit Profit.ro.

  • De ce nu a primit Loteria Romana 75 de milioane de euro

Unul dintre sustinatorii acestui contract a fost chiar premierul Victor Ponta, acesta criticandu-i pe cei care considerau ca asocierea cu Novomatic nu este benefica pentru Loteria Romana. In octombrie 2013 cand a fost incheiat contractul cu Novomatic, Victor Ponta spunea ca pentru Loteria Romana este o afacere foarte buna. „Zece ani de zile, la Loteria Romana, am luat zece milioane de euro. Acum am semnat un contract sa luam 75 de milioane de euro. Deci, de la 10 la 75. Daca te uiti la televizor, o sa afli ca e ceva rau. Asta e, n-ai ce sa faci. O sa tipe unii care nu platesc taxe ca de ce am luat 75 si de ce nu mai iau 10. Asta e. Explicam, spunem”, a declarat premierul la o zi dupa ce a fost anuntat incheierea contractului.

Insa acele 75 de milioane de euro de care vorbea Ponta nici acum nu au intrat in conturile Loteriei Romane. Novo VLTech Solutions SRL sustine ca nu a virat banii pentru ca Loteria nu si-a indeplinit anumite conditii contractuale. Nu a pus la dispozitie locatii pentru amplasarea a 10.000 de terminale de videoloterie. Novo VLTech Solutions trebuie sa vina cu aparatele, iar Loteria Romana cu agentiile. Insa, Loteria nu si-a fi indeplinit partea din contract punand la dispozitie doar jumatate din locatii, motiv pentru care nu si-a primit cele 75 de milioane de euro, cat reprezenta venitul minim garantat.

Aici exista mari semne de intrebare in conditiile in care vechiul contract, cel cu grecii, prevedea ca pana la finalul contractului care a expirat in octombrie 2013, sa fie puse in functiune 10.000 de aparate. Novomatic nu avea nimic de facut decat sa inlocuiasca cele 10.000 de aparate ale grecilor cu altele. In plus, Loteria detinea in 2013 circa 2.000 de agentii, fiecare dintre acestea putand avand posibilitatea de a detine aparate de tip videoloterie.

Potrivit Ordonantei de Urgenta, toate drepturile de actionar vor fi exercitate de catre Oficiul National pentru Jocuri de Noroc pe o perioada tranzitorie de 4 ani. Oficiul va functiona in coordonarea primului-ministru. Adica el va fi cel care va decide ce si cum sa faca Oficiul.

Actul normativ a fost semnat de premier, de seful cancelariei primului-minstru Vlad Stoica, de ministrul finantelor Eugen Teodorovici, de presedintele Oficiului Nationale pentru Jocuri de Noroc Odeta Nestor si de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.

  • Contractele Loteriei Romane, in atentia procurorilor DNA

In urma cu doua saptamani, procurorii DNA au descins la Ministerul Finantelor pentru a cauta un raport al Corpului de Control al ministrului referitor la Loteria Romana. Ar putea fi vorba de un raport privind relatia dintre Loterie si firma Novo VLTech Solutions, apartinand grupului austriac Novomatic. Despre un raport al Corpului de Control a scris HotNews.ro in martie 2015 cand fostul ministru al finantelor Darius Valcov a spus, intr-un interviu acordat HotNews.ro, ca a cerut verificarea unui contract incheiat in octombrie 2013 de Loteria Romana cu firma Novo VLTech Solutions. Insa, nu doar acest contract a facut obiectul verificarilor Corpului de Control cerute de Valcov, ci si unul cu firma greaca Intralot. Desi a expirase in 2013 si se dovedise unul pagubitor pentru Loterie, acest contract a tot fost prelungit prin acte aditionale pana la inceputul lui 2015.

Darius Valcov spunea in acel interviu acordat in martie HotNews.ro ca doar in anumite conditii se poate obtine acel venit. „Exista o anumita prevedere ca intr-un anumit an – in niciun caz nu se vorbea de 2014 – ca, daca se indeplinesc anumite conditii, adica 10.000 de aparate si asa mai departe, care nu s-au indeplinit, se va obtine acel venit minim. Dar cel mai bine este sa vina specialistii sa spuna exact”, a spus fostul ministru al finantelor pentru HotNews.ro. Contractul a fost incheiat in perioada in care ministru al Finantelor era Daniel Chitoiu. Este important de mentionat acest aspect deoarece Ministerul Finantelor este actionarul Loteriei Romane.

Pana la acest contract, Loteria Romana a fost prinsa ani la rand intr-un alt contract pagubos de credit-furnizor, prin care a platit doua firme grecesti, Intracom si Intralot, si o alta firma Lotrom, in calitate de furnizor de echipamente, cu 80% din incasarile brute generate de toate terminalele de joc. Dupa 10 ani, in 2013, contractul cu firmele grecesti a expirat, fiind inlocuit cu altul, incheiat in conditii total netransparente, cu Novomatic. HotNews.ro a prezentat in mai multe randuri ca Novomatic detine 5,07% din actiunile firmei grecesti Intralot. Acest contract a fost semnat in urma unei proceduri total netransparente.

O alta relatie contractuala aflata in atentia Corpului de Control al Ministerului Finantelor a fost cea cu acceasi firma greceasca Intralot, insa pentru sistemul Loto: 6/49, Noroc, 5/40, Super Noroc, Joker si Noroc Plus. Si acest contract expira dupa 10 ani, la sfarsitul lui 2013. Insa, in loc sa fie semnat un alt contract, unul mai avantajos, sau sa exploateze singura acest sistem, Loteria Romana a tot semnat acte aditionale pentru prelungire. Insa, in baza acestor acte aditionale, Intralot nu facea altceva decat sa asigure mentenanta, in aceleasi conditii in care s-a asigurat achizitia sistemului. Astfel, in cursul anului 2014, Loteria Romana a virat in continuare bani grei grecilor de la Intralot. Lunar a platit intre 3 si 4 milioane de lei doar pentru intretinerea sistemului loteristic. Aceasta, de fapt, consecinta incheierii unor acte aditionale la contractul pagubos expirat anul trecut. Pentru semnarea actelor aditionale, Loteria Romana a beneficiat de sprijinul fostului ministru al finantelor, Ioana Petrescu. Insa, prima decizie pentru prelungirea prin act aditional a fost luata in perioada mandatului fostului ministru Daniel Chitoiu.

La inceputul anului 2015, Ministerul Finantelor a decis sa nu mai fie incheiate noi acte aditionale. Pe de alta parte, Loteria Romana a decis ca pentru mentenanta sa fie incheiat un contract cu un subcontractor al Intralot. Insa, nu sunt cunoscute conditiile, cine este acel subcontractor si daca a existat vreun proces de selectie. Din 2003, Intralot a oferit sistemul loteristic si serviciile aferente, primind in schimb intre 7,5% si 8,5% din incasarile totale de la jocurile loto. Foarte mult. Pentru mentenanta din 2014, tot atat a primit.

Procurorii DNA au anuntat inca din octombrie 2014, in urma unei solicitari HotNews.ro, ca efectueaza acte de urmarire penala cu privire la proceduri de achizitie publica, al caror beneficiar a fost Compania Loteria Romana. In cauza, procurorii au dispus, in baza art. 11 din OUG 43/2002, efectuarea unui raport de constatare tehnico-stiintifica pentru evaluarea prejudiciului, se arata intr-un raspuns al DNA transmis HotNews.ro care a intrebat daca procurorii ancheteaza relatiile contractuale dintre Loteria Romana si Intralot. Reamintim ca HotNews.ro a aratat in mai multe randuri ca Guvernul Ponta nu doreste ca Loteria Romana sa renunte la contractele paguboase pe care le are cu firma greaca Intralot.

Citeste si

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro