Sari direct la conținut

​EXCLUSIV Valerian Vreme, ministrul Comunicatiilor: Nu se va infiinta nici o Companie Nationala de Comunicatii

HotNews.ro
Valerian Vreme, ministrul MCSI, Foto: AGERPRES
Valerian Vreme, ministrul MCSI, Foto: AGERPRES

Nu se va infiinta nici o Companie Nationala de Comunicatii dar statul isi va asigura comunicatiile necesare folosind resursa excedentara care se afla in companiile lui, a explicat vineri pentru HotNews.ro ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, infirmand informatiile aparute in presa in acest sens. La sfarsitul lunii trecute, ministrul preciza ca „exista un studiu care acum este pe final privind unirea ori fizica ori doar in interese a companiilor de stat care detin fibra optica, respectiv: Comunicatii CFR, Radiocom, Teletrans si RoEduNet”. Vineri, ministrul a precizat ca „acest studiu a fost finalizat si s-au tras si concluzii, care vor fi prezentate detaliat intr-o conferinta de presa”.

Amintim ca joi, presedintele Traian Basescu a organizat la Palatul Cotroceni o intalnire cu premierul Emil Boc si cu ministri ai Guvernului cu responsabilitati in implementarea Hotararii CSAT nr.71/2010 privind unele masuri necesare operationalizarii si dezvoltarii sistemelor nationale informatice specifice.

  • „Scopul Hotararii CSAT este acela de a determina institutiile publice si administratia publica centrala si locala sa-si constituie sisteme informatice si sa asigure servicii „on-line” de informare si de plata a obligatiilor fiscale ale contribuabililor, in scopul diminuarii interactiunii directe a cetatenilor si a agentilor economici cu functionarii publici”, se arata comunicatul dat joi de Presedintie.

Informatiile vehiculate in presa, despre aparitia Companiei Nationale de Comunicatii

Despre infiintarea unei Companii Nationale de Comunicatii a scris mai intai, in mai multe dati, pe baza unor informatii „pe surse”, ziarul Puterea.

  • „Dupa crearea ‘mastodontilor’  Hidroenergetica si Electra, care vor concentra, practic, intregul sector energetic din Romania, un alt colos de stat este pe cale sa se nasca: Compania Nationala de Comunicatii (CNC). Decizia a fost discutata in cadrul unei recente sedinte a CSAT, ne-au declarat surse avizate. Din CNC vor face parte patru companii de stat: TELECOMUNICATII CFR, aflata in subordinea Ministerului Transporturilor, TELETRANS, creata in anul 2002 de Transelectrica, companie aflata in subordinea Ministerului Economiei, RADIOCOM, reteaua de radiocomunicatii din cadrul Societatii Nationale de Comunicatii si ROEDUNET, reteaua care asigura servicii de comunicatii de date pentru institutiile academice si de cercetare din Romania. Scopul crearii acestei noi megacompanii de stat nu a fost inca dezvaluit, dar se stie ca la strategia de infiintare lucreaza specialisti din cadrul SRI si STS”, scria pe 10 octombrie ziarul Puterea.

Dupa doua zile, acelasi ziar publica si un document care in opinia publicatiei ar fi demonstrat informatiile prezentate anterior.

Pe 21 octombrie, Wall-Street.ro prelua un interviu acordat catre Mediafax de ministrul Valerian Vreme, in care acesta mentiona:

  • „Printr-un memorandum introdus in Guvern, am expus trei solutii, dintre care doua vizeaza crearea unei companii nationale, iar una urmareste infiintarea unui holding de interese ale statului”.

Publicatia mai nota ca la inceptul lunii septembrie, cand Valerian Vreme a depus juramantul, presedintele Traian Basescu i-a spus noului ministru al Comunicatiilor sa-si faca o prioritate din aplicarea deciziei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) privind unificarea retelelor de transmisie a datelor pana la sfarsitul anului si deschiderea lor catre public.

Pe 27 octombrie, la finalul unui eveniment privind semnarea unui protocol de colaborare cu Fundatia IREX Romania (International Research & Exchanges Board) si cu Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania (ANBPR), ministrul Vreme declara:

  • „Compania nationala de comunicatii a fost chiar de presa prezentata asa. Exista un studiu care acum este pe final privind unirea ori fizica ori doar in interese a companiilor de stat care detin fibra optica. Este vorba de Comunicatii CFR, Radiocom, Teletrans si RoEduNet. Studiul va spune daca va exista o companie sau o structura de interese ale statului care sa puna in valoare disponibilitatile hardware ale respectivelor companii in folosul statului. Studiul va fi finalizat in urmatoarea luna si tot atunci se vor lua si concluziile si o decizie in acest sens”.

Pe 1 noiembrie,intr-o intalnire online cu cititorii HotNews.ro, intrebat fiind in legatura cu CNC, ministrul Comunicatiilor declara:

  • „La ora actuala exista un studiu aproape finalizat, care va arata ce disponibilitati are statul roman in materie de infrastructura de comunicatii la cele patru societati: Radiocomunicatii CFR, RoEduNet, Teletrans si Radiocom, dupa care, transparent, vom lua decizia prin care sa putem utiliza eficient aceste resurse, sa orpim unele investitii, ale statului, in acest domeniu, care s-ar suprapune pe investitii existente si totodata sa generam programe pentru completarea platformei de comunicatii hardware, iar statul roman sa dispuna de o platforma de comunicatii eficienta la costuri investitionale cat mai mici. Pana la sfarsitul anului, aceste decizii vor fi luate”.

Pe 14 noiembrie,tot intr-o intalnire online cu cititorii HotNews.ro, ministrul Transporturilor Anca Boagiu a primit urmatoarea intrebare:

Urmare a hotararii in CSAT a infiintarii Companiei Nationale de Comunicatii, este adevarat ca S.C. Telecomunicatii C.F.R. S.A. – filiala a CNCFR si aflata in subordinea Ministerului Transporturilor va fi transferata la Ministerul Comunicatiilor?

Anca Boagiu a raspuns: „Da, conform deciziei CSAT”.

Ulterior HotNews.ro a cerut detalii la ministerul Transporturilor despre aceasta decizie CSAT.

Pe 18 noiembrie, oficialii ministerului Transporturilor au dat si raspunsul pe aceasta tema:

  • „In momentul de fata s-a aprobat realizarea transferului de actiuni de la CFR SA la MTI. Nu se pune problema trecerii la Ministerul  Comunicatiilor. Este adevarat ca si MTI, ca si celelalte ministere care detin capacitati proprii de telecomunicatii, vor participa, conform Hotararii CSAT, la realizarea unei infrastructuri comune de comunicatii a statului. In acest moment se elaboreaza de catre un grup de lucru interministerial, un studiu, care va cuprinde mai multe variante posibile de implementare a acestei infrastructuri, precum si modul in care se vor utiliza capacitatile disponibile ale acestor entitati. Masura care va fi luata, are menirea de a asigura o platforma comuna de aplicatii, care sa permita o interoperabilitate intre toate institutiile statului, si care sa reduca costurile de operare”.

Aceasta ar fi cel putin pana la acest moment, „istoria” informatiilor legate de aparitia acestui proiect. Detalii precise pe aceasta tema vor fi furnizate, asa cum a explicat vineri pentru HotNews.ro ministrul Comunicatiilor, in perioada urmatoare intr-o conferinta de presa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro