Fermierii cu pana la 50 de oi nu platesc impozit. Scade taxarea pentru cartofi si legume
Fermierii care au pana la 50 de oi si 25 de capre nu vor fi impozitati, statul ridicand plafonul de la maxim 10 animale, iar agricultorii vor plati un impozit mai mic pentru culturile de cartofi, legume cultivate in camp sau sere, pomi, dar si pentru bivolite, oi, capre si porci, relateaza Mediafax.
Parlamentul a majorat plafoanele pentru care un fermier care detine oi, caprine si albine nu va fi impozitat, potrivit legii de aprobare a Ordonantei 8/2013 privind Codul Fiscal.
Astfel, taxarea se va aplica pentru mai mult de 50 de oi, 25 de capre si 75 familii de albine, anterior fiind stabilite limite de 10 oi si caprine si 50 familii de albine.
De asemenea, nu platesc impozit cei care au pana la 2 vaci si bivolite, 6 porci si 100 de pasari de curte, prevedere mentinuta.
Totodata, a fost ridicata limita pentru vita-de-vie pe rod de la 0,5 hectare la 1 hectar, fiind introdusa si o noua categorie, cea a arbustilor fructiferi, pentru care a fost stabilit un plafon de maxim 1 hectar pentru care nu se percepe impozit.
Mai sunt exceptate de la impozitare veniturile din cereale, daca suprafata cultivata este de maxim 2 hectare, ca si in cazul plantelor oleaginoase, cartofilor, sfeclei de zahar si hameiului. Limite maxime mai sunt stabilite pentru leguminoaselor pentru boabe si pomi – 1,5 hectare, tutun – 1 hectar, legume cultivate in camp – jumatate de hectar, flori si plante ornamentale – 0,3 hectare si legume in spatii protejate – 0,2 hectare.
Persoanele care obtin venituri din cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala in stare naturala, vor plati impozit de 16% aplicat la venitul net anual, determinat pe baza normelor de venit stabilite, impozitarea fiind extinsa si pentru veniturile din silvicultura si piscicultura, unde se aplica o impunere in conformitate cu regulile aplicabile veniturilor din activitati independente pentru care venitul net anual se determina in sistem real.
Fermierii sunt impozitati doar pentru numarul de animale, pasari si hectare de teren care depaseste limitele stabilite pentru veniturile neimpozabile.
Potrivit legii aprobate, agricultorii vor plati un impozit mai mic pentru culturile de cartofi, legumele cultivate in camp si in spatii protejate, precum sere si solare, si pentru pomi. De asemenea, impozitul se reduce si pentru crescatorii de bivolite, oi, capre, porci si albine.
Astfel, norma de venit a fost diminuata pentru culturile de cartofi de peste doua hectare de la 3.488 de lei la 2.900 de lei, pentru legumele cultivate in camp de peste jumatate de hectar de la 4.001 lei la 2.326 de lei. La legumele cultivate in spatii protejate de peste 0,2 hectare norma s-a redus de la 8.033 lei la 5.117 lei, pentru pomi peste 1,5 hectare – de la 4.709 lei la 3.800 lei, iar pentru arbustii fructiferi de peste un hectar a fost stabilita o norma de venit de 1.385 de lei.
Normele de venit sunt stabililte in Codul Fiscal pentru perioada cuprinsa intre 1 februarie – 31 decembrie 2013.
Daca pentru fermierii care au peste doua vaci si bivolite in Ordonanta 8/2013 era stabilita o norma de venit de 453 de lei, in legea de aprobare apare o norma de 453 lei pentru peste doua vaci si de 326 lei pentru mai mult de doua bivolite.
La ovine si caprine exista o norma de 23 lei pentru 10-50 de capete si 65 de lei peste 50 de capete. In prezent, norma este de 47 de lei pentru mai mult de 50 de oi si peste 25 de capre. Pentru porci a fost eliminata norma de venit stabilita pentru peste 10 capete, fiind pastrata cea pentru 6-10 capete, de 56 de lei.
Totodata, pentru albine era prevazuta o norma de 70 de lei la 50-100 familii si 98 lei la peste 100 familii, fiind modificata cu o suma de 40 de lei pentru peste 75 de familii. La pasarile de curte a fost pastrata norma de 3 lei pentru peste 100 de capete, iar norma de 2 lei pentru peste 500 de capete a fost eliminata.
In rest, au fost pastrate normele de venit pentru celelalte produse vegetale astfel: 449 de lei pentru toate suprafetele de cereale care depasesc 2 hectare, 458 lei pentru plante oleaginoase (peste 2 hectare), 697 lei pentru sfecla de zahar (peste 2 hectare), 1.483 lei pentru hamei (peste 2 hectare), 801 lei pentru leguminoase pentru boabe ( peste 1,5 hectare), 1.060 lei – tutun (peste 1 hectar), 1.385 lei – vita-de-vie (peste un hectar) si 11.773 lei – flori si plante ornamentale (peste 0,3 hectare).
In plus, legea prevede si alte categorii de venituri neimpozabile, respectiv cele din valorificarea in stare naturala a produselor culese din flora salbatica, cu exceptia masei lemnoase, pentru care nu se impoziteaza veniturile din exploatarea si valorificarea a cel mult 20 de metri cubi pe an din padurile pe care contribuabilii le au in proprietate. De asemenea, nu sunt taxate veniturile din produse din fauna salbatica, cu exceptia celor realizate din activitatea de pescuit comercial, si nici cele din exploatarea pasunilor si fanetelor naturale.
Totodata, cultivarea terenurilor cu plante furajere pentru hranirea animalelor pentru care venitul se determina pe baza normelor de venit nu genereaza venit impozabil.
Incepand cu anul fiscal 2014, normele de venit se propun de catre entitatile publice mandatate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, pe baza metodologiei stabilite prin hotarare a Guvernului, se aproba si se publica de catre directiile generale ale finantelor publice teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, pana cel tarziu la data de 15 februarie a anului pentru care se aplica aceste norme de venit.
Ministerul Agriculturii trebuie sa elaboreze, in termen de 120 de zile de la publicarea legii, metodologia de stabilire a normelor de venit aplicabile din 2014.
Pentru cei care au venituri din mai multe activitati agricole bazate pe normele de venit, Fiscul stabileste venitul anual prin insumarea veniturilor corespunzatoare fiecarei activitati.
Contribuabilii vor depune o declaratie la administratia fiscala pana la data de 25 iunie inclusiv, pentru anul in curs, indiferent daca activitatea se desfasoara individual sau intr-o forma de asociere, inclusiv daca au mai depus o declaratie pana la data intrarii in vigoare a legii. Declaratia suplimentara va cuprinde informatii privind suprafetele cultivate/capetele de animal/familiile de albine detinute la data de 25 mai, iar modificarile acestor informatii dupa 25 mai nu vor fi luate in considerare la stabilirea impozitelor de plata.