Flame, cel mai sofisticat vierme informatic descoperit este responsabil pentru atacuri intense asupra instalatiilor petroliere iraniene
Viermele informatic Flame, descris de cei de la Kaspersky drept cel mai puternic instrument de atac informatic creat pana acum, a fost responsabil si pentru atacurile insistente care au afectat in aprilie instalatii petroliere din Iran, spun cei de la Symantec. Acest program malware care colecteaza un volum imens de informatii este dezvoltat de o natiune cu mare putere financiara si poate duce razboiul cibernetic la un nivel fara precedent, scrie presa internationala.
Programul a fost creat pentru spionaj cibernetic si are capacitatea de a fura date confidentiale, de a face capturi de ecran, a strange informatii despre sistemele atacate, fisierele stocate, datele de contact si poate inregistra chiar conversatii audio, daca acel computer are atasat un microfon (inclusiv de la camera web), avertizau luni cei de la Kaspersky.
Ei spuneau ca acest „vierme” exista de doi ani, insa fiind atat de complex, nu a putut fi depistat. Laboratorul informatic CrySyS din Budapesta este de acord ca acest malware a fost creat de un guvern fiindca a fost nevoie de fonduri substantiale pentru a construi un program atat de efcient in a fura informatii atat de diverse. Ei spun insa ca semnele indica faptul ca programul s-a raspandit inca din 2007.
Si cei de la Symantec spun ca avem de-a face cu cea mai sofisticata amenintare informatica depistata pana acum. Mai mult, analistii companiei spun ca atacurile informatice asupra unor platforme petroliere iraniene au fost efectuate cu ajutorul Flame in aprilie. Atunci, Iranul confirma ca mai multe platforme petroliere au fost tinta unui atac informatic concertat, iar pentru a opri raspandirea virusului ele au fost deconectate de la internet temporar.
Surse din Iran spuneau atunci ca, desi bunul mers al instalatiilor nu a fost afectat, atacul a dus la stergerea unui mare volum de informatii de pe calculatoarele aflate pe aceste platforme si la Ministerul Petrolului. Iranul a creat un comitet special de lupta impotriva atacurilor informatice, autoritatile de la Teheran admitand faptul ca sectorul energetic din aceasta tara a fost in ultimii ani, mai ales de la atacurile Stuxnet din 2010, tinta unui numar tot mai mare de atacuri cibernetice.
Fata de celebrul Stuxnet, gandit sa creeeze defectiuni in instalatiile industriale, Flame a fost creat sa colecteze si sa transmita un volum urias de informatii intr-un timp foarte scurt.
Asa cum au conchis si furnizorii de solutii antivirus, Flame a fost creat de o natiune, fiindca dezvoltarea unui malware atat de complex necesita bani si timp, nefiind la indemana unor grupari izolate, Deocamdata nu se stie ce state l-au creat, insa dat fiind ca Iranul a fost tinta principala, banuielile se indreapta catre SUA si Israel, la fel cum s-a intamplat si in cazul Stuxnet.