Sari direct la conținut

FMI: Economia Romaniei va creste cu 2,7% in acest an

HotNews.ro
Sediul FMI (Washington), Foto: Agerpres
Sediul FMI (Washington), Foto: Agerpres

Economia Romaniei va avansa in acest an cu 2,7%, potrivit unui raport al Fondului Monetar International publicat marti, institutia mentinand astfel prognoza expertilor FMI de la finalul vizitei la Bucuresti din februarie, estimarea fiind revizuita insa in urcare fata de raportul din octombrie 2014, potrivit Mediafax.

In editia anterioara a raportului World Economic Outlook, FMI anticipa ca economiei Romaniei va creste cu 2,5% in acest an.

Expertii FMI notau in luna februarie, la finalul misiunii FMI la Bucuresti privind consultarile periodice potrivit articolulului IV din statutul institutiei, ca avansul economic din acest an va fi sustinut in principal de consolidarea consumului privat, pe fondul cresterii salariului real, al preturilor scazute la petrol si al unor rate ale dobanzii aflate la niveluri minime record.

FMI estimeaza pentru anul viitor un avans de 2,9% al economiei romanesti.

Rata medie anuala a inflatiei se va situa la 1% in 2015, in conditiile in care in luna octombrie a anului trecut, FMI anticipa ca preturile de consum vor avansa cu 2,9%.

Fondul prognozeaza ca inflatia va accelera cu 2,4% anul viitor.

Deficitul de cont curent se va situa in acest an la 1,1% din PIB si la 1,5% din PIB anul viitor, potrivit raportului FMI. In luna octombrie a anului trecut, institutia prognoza un deficit de 1,8%.

FMI anticipeaza ca rata somajului va scadea usor anul acesta, de la 6,8% in 2013 la 6,7%, si se va mentine la acest nivel si anul viitor.

La inceputul anului, Comisia Europeana a prognozat un avans de 2,7% al economiei Romaniei, in timp ce Banca Mondiala a estimat ca produsul intern brut va creste cu 2,9% in 2015.

Romania are in derulare un acord stand-by de 2 miliarde de euro cu FMI, care expira in luna septembrie si pe care autoritatile l-au tratat ca avand caracter preventiv, fara sa acceseze fonduri pana in prezent. Scopul intelegerii este de a proteja economia romaneasca de eventuale socuri pe pietele financiare si de a ajuta la reducerea costurilor de finantare.

Acordul, insotit de un imprumut in valoare tot de 2 miliarde de euro cu Uniunea Europeana, a fost semnat in septembrie 2013, fiind al treilea program de creditare pe care Romania l-a negociat cu partenerii internationali din 2009.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro