FMI: Uniunea Europeana ar trebui sa isi simplifice regulile fiscal-bugetare si sa se concentreze pe reducerea datoriilor
Uniunea Europeana ar trebui sa isi simplifice regulile fiscal-bugetare si sa se concentreze pe reducerea datoriilor, au aratat reprezentantii Fondului Monetar International marti, in cadrul unei dezbateri ce are ca tema modul in care politicile de austeritate pot deveni mai prietenoase. Reza Moghadam, seful Departamentului pentru Europa al FMI, a declarat ca Guvernele tarilor UE ar trebui sa se concentreze in principal pe reducerea datoriilor, ceea ce le-ar oferi flexibilitatea de a-si pastra economiile in crestere, pastrand in acelasi timp increderea pietelor si facand regulile mai usoare pentru a le explica cetatenilor, potrivit Reuters.
Oficialul FMI a aratat ca plafonul impus de Uniunea Europeana pentru deficitul public – 3% din PIB – a fost stabilit in anii ’90 si porneste de la ipoteza unei cresteri economice de 5%, in conditiile in care, in prezent, multe state UE se confrunta cu revizuirea descendenta de crestere economica pe termen lung. La patru ani de la izbucnirea crizei datoriilor suverane, ponderea datoriei in cele 18 tari care folosesc moneda euro a crescut, in unele cazuri, de la 30% la 90% din PIB, ceea ce face din sustenabilitatea datoriei publice una dintre principalele batai de cap pentru guverne.
Unele tari, cum ar fi extrem de indatorata Italia, vor mai multa clementa la capitolul disciplina bugetara pentru cei care isi reformeaza economiile. UE are insa o experienta neplacuta cu Franta, care a primit anul trecut un ragaz de doi ani in plus pentru reducerea deficitului si reformele promise, care continua sa intarzie, lucru care i-a facut pe factorii de decizie din UE sa nu se mai increada in promisiuni care nu sunt sustinute de actiune.
Italia, care urmeaza sa preia preia presedintia rotativa a UE in a doua jumatate a acestui an, este tara cu cea mai mare datorie publica din UE dupa Grecia, datorie ce ar putea ajunge la 133,7% din PIB in 2014, dupa doi ani de recesiune. Premierul italian Matteo Renzi a declarat luna trecuta ca Italia va propune, la reuniunea Consiliului European din luna octombrie, ca tarile care intreprind reforme structurale sa beneficieze de o mai mare flexibilitate in ceea ce priveste normele UE, ceea ce inseamna, in mod normal, mai mult timp pentru reducerea deficitului bugetar si a datoriei publice.
„Noi respectam regulile si tocmai pentru ca le respectam putem spune ca o multime dintre aceste reguli ar trebui schimbate”, a declarat premierul italian. „La reuniunea din octombrie a Consiliului European vom incerca sa propunem o initiativa in aceasta directie: mai multe stimulente pentru cei care se angajeaza in reforme decisive”, a adaugat el.
Oficialii Comisiei Europene, care au sarcina de a se asigura ca reglementarile UE sunt respectate, au declarat ca atata timp cat Italia se achita de promisiunile privind reducerea deficitului si a datoriei, ajustarea normelor ar fi o idee buna. „Exista o multime de variante pentru simplificare si rationalizare”, a afirmat Olli Rehn, comisar european pentru afaceri economice si monetare.
„Labirintul de reguli este in prezent dificil de comunicat publicului, iar numarul de norme ar putea fi redus. Dinamica datoriei, de exemplu, evolutia procentuala a raportului datorie – Produsul Intern Brut, ar trebui sa fie principala ancora fiscala”, a mai spus marti seful Departamentului pentru Europa al FMI.
Oficialul Fondului Monetar a mai subliniat ca UE trebuie sa consolideze mecanismele de aplicare a normelor si, chiar daca Uniunea are posibilitatea sa sanctioneze guvernele pentru incalcarea repetata a regulilor, acest lucru nu s-a intamplat. Din contra, in anul 2003, atunci cand Franta si Germania au incalcat regulile bugetare, conflictul s-a incheiat prin schimbarea regulilor.