Sari direct la conținut

​FOTOGALERIE Obsesiile romanilor secolului XIX, obsesiile noastre de azi: Europa si gazetarii

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

„Masele poporului sunt in plina panica din cauza zvonului despre pieirea lumii” – se scria in 1899, cu ocazia venirii cometei care ameninta soarta Pamantului. Cu ocazia unei conferinte sustinute zilele trecute, la Institutul Cultural Roman, scriitoarea Ioana Parvulescu a vorbit despre grijile oamenilor din secolul XIX, griji ce se regasesc si la romanii de astazi: padurile si clima, scumpirea berii, scumpirea vietii, criza.

Asemanari intre ieri si azi

„”Ai carte, n-ai parte!” il auzim adeseori, dar exista si la 1897. „Ruina industriei nationale”, „Ca la noi la nimenea” – toate acestea se spuneau inca de pe atunci.

Gazetele semanau cu cele de azi. As spune ca este cel mai rau lucru din secolul XIX. Deformeaza realitatea foarte tare, fac politica, isi arunca acuze unii altora, deci gazetarii nu au fost ce trebuia. Erau si din aceia curajosi, care faceau dreptate, dar in general gazetaria nu era chiar ce trebuie.

„Masele poporului sunt in plina panica din cauza zvonului despre pieirea lumii”, se scria in 1899, cu ocazia venirii cometei despre care vorbeste si Caragiale. Exact ca acum, cand se tot spune de sfarsitul lumii.

De asemenea, „reclama si scandal”. Unul dintre principiile reclamelor: cu cat e scandalul mai mare, cu atat este reclama mai mare. „Padurile si clima”, un articol ingrijorat despre soarta padurilor. Scumpirea berii, scumpirea vietii, criza. In 1900 si in 1901 a fost criza si sunt nenumarate astfel de articole.

Reclama la o masina de scris. Este asemanatoare cu o reclama de astazi. „Avantagii: linii absolut drepte, bataie usoara si fara zgomot, cea mai mare putere de patrundere (15-20 copii) Hartia se introduce in modul cel mai simplu. Litere libere si vizibile. Cea mai mare iuteala la scris. Cea mai mare durabilitate. Tastatura mica (28 taste). Greutate usoara (7 kgr.). Forma eleganta.” Schimband ce e de schimbat, la un computer de astazi tot cam asa ar fi reclama.

M-am nascut pe 24 august 1899. Asta ma incanta pentru ca-mi place mult secolul XIX; desi se poate obiecta impotriva lui ca a dat nastere secolului XX.

J. L. Borges

Imagine inedita: castigatorii cursei Paris-Bordeaux din 1896. Amandoi au castigat cursa. Cel din stanga e intr-o tinuta aproape de oras, cu sapca pe cap, cel din dreapta are un costum foarte asemanator cu cel de astazi, ii lipseste insa casca. Bicicletele sunt destul de elegante, nu seamana cu cele de azi, dar nici nu au un aer foarte desuet. Amandoi campionii au pantofi de lac, ascutiti. Pantofi-oglinda, in care te oglindeai. Pantofii „curati” sunt tot o trasatura a secolului XIX. Cum ajungeai in Gara de Nord, existau lustragiii. Chiar daca veneai prafuit de undeva, intrai in Bucuresti cu pantofii curati.

„Europa dumitale”, cum spune Caragiale. E o caricatura din 1878, din Ghimpele, Europa are o figura foarte incruntata, are un lornion, se uita prin lentile la urna (o urna de vot), deci Europa ne pazea alegerile, voturile. Gulerul este masculin, dar Europa aparea in caricaturi ca o femeie. Alaturi este un gazetar care este legat prin nu stiu cate fire de lume. Deci obsesiile secolului XIX se apropie de obsesiile noastre: Europa si gazetarii”.

Citeste de asemenea despre diferentele dintre romanii de astazi si cei din secolul XIX.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro