Sari direct la conținut

​Franta si Germania propun un proces rapid de integrare la nivelul zonei euro, care sa includa un buget comun

HotNews.ro

Zona Euro ar trebui sa aiba propriul sau buget si o institutie care sa colecteze taxele, potrivit unui op-ed publicat joi de ministrii german si francez ai Economiei, Sigmar Gabriel si Emmanuel Macron, scrie EUObserver.

„Franta si Germania trebuie sa aiba responsabilitatea sa conduca pe acest drum, deoarece Europa nu mai poate astepta”, scriu Sigmar Gabriel si Emmanuel Macron.

„Este momentul sa intarim zona euro in cadrul unei reforme mai vaste a UE”, spun cei doi, in editorialul publicat in cotidienele Le Figaro (Franta), Le Soir (Belgia), Die Welt (Germania), El Pais (Spania), La Repubblica (Italia), The Guardian (Marea Britanie), Tribune de Geneve si Tages Anzeiger (Elvetia).

Cei doi pornesc de la constatarea ca UE prezinta „defecte” si cer „repararea acestora astfel incat euro sa isi tina promisiunea de prosperitate economica si, mai extins, sa evite o deriva a Europei spre mai multa nemultumire si divizare”.

„Trebuie sa reconciliem interesul general european si interesele nationale”, potrivit acestui editorial, care face referire la „fortele anti-europene” care se dezvolta intr-o serie de tari membre.

Potrivit unor surse din anturajul ministrului francez, citate de AFP, aceasta convergenta sporita dintre statele zonei euro ar trebui sa aiba doua componente: „o capacitate bugetara comuna si mecanisme de solidaritate in caz de criza, cu fonduri pentru a ajuta rapid tarile in dificultate”.

Cei doi ministri pledeaza pentru „o zona euro intarita care ar trebui sa fie inima unei Uniuni aprofundate”.

Pentru cele 28 de state membre, se propune „depasirea unor noi etape spre o piata mai bine integrata, cu o abordare tintita pe cateva sectoare cheie, precum energia sau IT-ul”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro