Sari direct la conținut

Furie în Israel după acuzații pentru crime de război. „Amnesty International este o organizație antisemită”

HotNews.ro
Oamenii caută supraviețuitori după un bombardament israelian în Gaza, Foto: Salam Yasser / Zuma Press / Profimedia
Oamenii caută supraviețuitori după un bombardament israelian în Gaza, Foto: Salam Yasser / Zuma Press / Profimedia

Israelul a criticat Amnesty International, spunând că este „părtinitoare” după ce grupul de apărare a drepturilor a afirmat într-o declarație că „încălcările grave ale dreptului umanitar internațional, inclusiv crimele de război, comise de toate părțile implicate în conflict, continuă fără încetare”, notează POLITICO.

Amnesty International a cerut joi „o încetare imediată a focului de către toate părțile”.

Secretarul general al organizației, Agnès Callamard, a afirmat „că „este nevoie de acțiuni urgente pentru a proteja civilii și a preveni noi niveluri uluitoare de suferință umană”.

Israelul a reacționat dur după ce organizația a afirmat că ambele tabere au comis „crime de război”.

„Amnesty International este o organizație antisemită care este părtinitoare împotriva Israelului”, a declarat Lior Haiat, purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian de Externe pentru POLITICO.

Reprezentantul ministerului a mai spus despre Amnesty că „îi lipsește autoritatea morală de a se prezenta ca o organizație pentru drepturile omului”.

„Amnesty International este o organizație de propagandă”

De asemenea, Haiat a acuzat Amnesty International că lucrează, de fapt, pentru militanții Hamas.

„Tăcerea organizației în urma atrocităților comise de teroriștii Hamas pe 7 octombrie, când peste 1.400 de israelieni, inclusiv bebeluși, copii, femei și bătrâni, au fost uciși, iar peste 220 de persoane au fost răpite în Fâșia Gaza, nu face decât să demonstreze că Amnesty International este o organizație de propagandă care lucrează pentru teroriștii Hamas”.

În Gaza, atacurile aeriene ale Israelului au ucis peste 6.500 de palestinieni, inclusiv peste 2.700 de copii, potrivit declarației Amnesty International.

În declarația publicată pe site-ul organizației prin care cere încetarea focului se arătă: „Decesele în rândul civililor din Gaza continuă să crească într-un ritm amețitor pe fondul bombardamentelor israeliene neîncetate, ca răspuns la atacurile îngrozitoare comise în Israel de Hamas și de alte grupări armate, care s-au soldat cu 1 400 de morți și cu răpiri de civili”.

De asemenea, punctează că „cel puțin 200 de ostatici israelieni luați de Hamas și de alte grupări armate și ținuți în Gaza sunt în continuare în pericol, iar tirurile de rachete fără discriminare asupra Israelului continuă să pună în pericol civilii”.

De ce spune Amnesty International că Israelul ar putea comite crime de război

Amnesty International a mai spus că ordinele de evacuare ale Israelului pot constitui crime de război, potrivit ABC News.

Organizația spune că pliantele Israelului prin care palestinienii sunt informații să plece din nordul Gaza nu pot fi considerate un avertisment eficient pentru civili.

„Mesajele din aceste pliante nu pot fi considerate un avertisment eficient pentru civili și, în schimb, oferă dovezi suplimentare că Israelul urmărește să strămute forțat civilii din nordul Gaza. Aceste amenințări pot constitui, de asemenea, o crimă de război de pedeapsă colectivă pentru că trag la răspundere sute de mii de civili pentru fapte pe care nu le-au comis, bazându-se doar pe faptul că rămân în casele lor când nu au unde să se ducă în siguranță în mijlocul unei campanii neîncetate de bombardamente israeliene în întreaga Fâșie Gaza”, a declarat Donatella Rovera, consilier principal de răspuns la criză al Amnesty.

POLITICO reamintește că Amnesty International a fost criticată și în primele zile ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei, președintele Volodimir Zelenski respingând un raport care susținea că tacticile de război ale Kievului puneau în pericol civilii și încălcau dreptul internațional.

Atunci, președintele ucrainean declara că organizația pentru drepturile omului „făcea jocul Rusiei”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro