Fuziunea Gaz de France-Suez aprobata de autoritatile franceze
Autoritatea franceza de reglementare a pietelor financiare (AMF) a aprobat fuziunea grupurilor energetice Gaz de France (GDF) si Suez, iar actionarii celor doua companii se vor intruni pe 16 iulie pentru a lua o decizie in ceea ce priveste termenii finali ai tranzactiei. Astfel, toate procedurile necesare pentru fuziune au fost indeplinite, fiind necesar doar votul actionarilor pentru finalizarea planului, se arata intr-un comunicat comun al celor doua grupuri.
Proiectul de fuziune presupune un schimb de actiuni, respectiv 21 de titluri GDF pentru 22 de unitati Suez. Simultan, 65% din capitalul diviziei de gestionare a deseurilor Suez Environnement, care va devenit companie independenta, vor fi distribuite actionarilor Suez, in proportie de o actiune Suez Environnement pentru patru actiuni Suez, relateaza Mediafax.
Dupa aprobarea proiectului de catre actionari, fuziunea ar putea fi finalizata la 22 iulie.
In urma acestei operatiuni, titlurile grupului GDF Suez vor intra la tranzactionare pe Euronext Paris, fiind prezente in acelasi timp si pe Euronext Bruxelles si pe piata reglementata a Bursei de la Luxembourg.
GDF Suez, care va fi unul dintre cele mai importante grupuri europene din industria energetica, are ca obiectiv un profit EBITDA (inainte de plata dobinzilor, taxelor, includerea deprecierii si a amortizarii) de 17 miliarde de euro in 2010, dupa investitii de 10 miliarde de euro pe an in urmatorii trei ani.
Gaz de France controleaza in Rominia distribuitorul de gaze naturale Distrigaz Sud, preluat in 2005 de la stat.