Gazprom a oferit cei mai putini bani pentru Distrigaz Sud
Concernul rus Gazprom a depus surprinzator cea mai slaba oferta financiara sub valoarea de 100 milioane dolari pentru achizitia directa a 30% din actiunile Distrigaz Sud, cea mai mare companie de distributie a gazului din Romania, au spus pentru ZF surse apropiate procesului de privatizare.
Gazprom era vazut de majoritatea analistilor si jucatorilor de pe piata drept principalul favorit in aceasta cursa.
Cea mai buna oferta pentru Distrigaz Sud a fost depusa de catre francezii de la Gaz de France, in conditiile in care compania germana Ruhrgas are sanse mari sa preia Distrigaz Nord, unde si italienii de la Enel au depus o oferta foarte buna, sustin surse implicate in procesul de privatizare.
Valoarea ofertelor depuse de catre investitori pentru achizitia a 30% din Distrigaz Sud este cuprinsa intre 100 si 150 milioane dolari. Oferta financiara are cea mai mare greutate, dat fiind ca are o pondere de 80% in punctajul maxim obtinut de un investitor.
Surse de pe piata afirma ca nu este exclus ca dupa vanzarea celor doua distributii de gaze din Romania, Gazprom sa ajunga la o intelegere cu unul sau chiar cu ambii castigatori ai licitatiilor de la distributiile de gaze pentru a intra in actionariatul celor doua distributii.
In plus, rusii incearca sa-si foloseasca atuul pe care-l au fata de ceilalti concurenti si in fata caruia Romania se simte vulnerabila: dependenta de importurile de gaze, care asigura circa 30% din cererea interna.
Seful Gazprom, Alexei Miller, a spus saptamana trecuta, la Bucuresti, ca in cazul preluarii Distrigaz Sud de catre rusi, acestia vor incheia un contract de furnizare de gaze pe termen lung, lucru care lipseste Romaniei in acest moment.
Cea mai mare companie de gaze din lume, Gazprom, a avut anul trecut un profit net de 5,5 mld. $ la venituri de 28 mld. $, neavand deci probleme privind finantarea unei achizitii in regiune.
Rusii par mai degraba concentrati pe tranzitul gazelor prin Romania catgre sudul Europei, unde Grecia si Turcia sunt piete foarte tentante si unde Gazprom vrea sa-si largeasca baza de clienti.
Oficialii Gazprom nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei pentru a comenta informatiile.
Statul vinde direct 30% din actiunile fiecareia dintre cele doua distributii de gaze catre investitori diferiti, care vor participa la o majorare de capital pentru a detine 51% din actiuni.
Rurhgas (Germania), Gaz de France (Franta) si Enel (Italia) au depus saptamana trecuta oferte angajante pentru Distrigaz Nord si Distrigaz Sud, pentru ultima optand si Gazprom. Compania germana Wintershall s-a retras din cursa pentru Distrigaz Nord din motive strategice .
Pe de alta parte, italienii de la Enel s-au concentrat la formularea ofertelor finale mai mult asupra Distrigaz Nord, depunand oferta insa si pentru Distrigaz Sud.
Statul a sugerat investitorilor ca si indicatii de pret la structurarea ofertelor o valoare determinata de 400 mil. $ la Distrigaz Sud, respectiv de circa 250 mil. $ la Distrigaz Nord, potrivit unor evaluari care tin seama de baza reglementata de active.
Statul este asistat de catre banca de investitii Credit Suisse First Boston, Fondul Romano American de Investitii si casa de avocatura Linklaters Miculiti & Asociatii.
In aceste conditii, pretul minim cerut de catre stat pentru 30% din actiunile Distrigaz Sud se ridica la circa 120 mil. $, in timp ce la Distrigaz Nord este de minim 75 mil. $, valoarea cumulata a celor doua tranzactii fiind de minim 480 500 mil. $.
Tranzactia a atras cele mai grele nume din industria europeana a gazelor, care au dus in ultimile luni un adevarat asediu , stabilindu-si fiecare dintre acestia discutii la cel mai inalt nivel politic din Romania, presedinte, respectiv premier.
Din punct de vedere tehnic, structura tranzactiei la privatizarea distributiei de gaze cuprinde trei elemente de baza – pretul oferit de investitori, gradul de acceptare de catre investitori al contractului de vanzare cumparare propus de stat si planul de afaceri al investitorului in perioada 2004 2009, au precizat surse implicate in tranzactie.
Cum se face procesul de selectie al ofertelor si cum rezulta oferta castigatoare pentru fiecare dintre distributii?
In primul rand, se realizeaza un clasament al ofertelor financiare depuse de catre investitori, astfel incat compania care a oferit cel mai bun pret primeste zece puncte (punctajul maxim), celelalte oferte fiind clasate in ordine descrescatoare.
Al doilea element este gradul de acceptare al contractului de vanzare cumparare propus de catre stat. Punctajul maxim de 10 puncte se acorda investitorului care nu are sau are cele mai putine obiectii fata de forma contractului propus, iar restul sunt de asemenea clasate in ordine descrescatoare in baza criteriului mentionat.
Planul de afaceri propus de investitor pentru perioada 2004 2009, care contine programe de investitii, proiectii privind cifra de afaceri sau numarul de angajati, are un punctaj maxim de 10 puncte.
In final, se face o medie ponderata intre cele trei punctaje obtinute, in conditiile in care primul element are o pondere de 80%, iar celelalte doua, fiecare are cate 10%. Pe baza acestei grile finale, se intocmeste clasamentul final, iar
primul investitor clasat la fiecare dintre distributii intra in negocieri cu statul.
Pretul oferit pe actiune de catre investitor la achizitia a 30% din actiuni este identic cu pretul la care va subscrie investitorul in cadrul majorarii de capital pentru a detine 51%.
Dat fiind numarul diferit de actiuni din cele doua faze ale tranzactiei, rezulta ca investitorul va subscrie in cadrul majorarii de capital o suma cu circa 25% mai mare decat suma pe care o va plati la achizitia a 30% din actiunile uneia din cele doua distributii.
Cele doua distributii de gaze au impreuna o cota de 85% – 90% din totalul distributiei de gaze din Romania, restul fiind impartita de mici distribuitori locali privati precum Congaz Constanta, VitalGaz Bucuresti sau GazVest Arad.
Distrigaz Sud, ce asigura alimentarea cu gaze a capitalei si a 20 de judete din sud, a realizat in 2003 un profit de 4,4 mil. $ la o cifra de afaceri de 590 mil. $, la aproximativ 10.000 de angajati.
Distrigaz Nord a realizat in 2003 un profit de circa 5,5 mil. $ la o cifra de afaceri de peste 428 mil. $, numarul angajatilor fiind de peste 9.000. Numarul clientilor este de peste un milion.
adrian.mirsanu@zf.ro
laurentiu.ispir@zf.ro