Sari direct la conținut

Germania nu se așteaptă ca prețurile la gazele naturale să scadă până la sfârșitul anului viitor: „Vom fi nevoiți să îndurăm”

HotNews.ro
Factura la gaz, Foto: Serge Tenani / AFP / Profimedia
Factura la gaz, Foto: Serge Tenani / AFP / Profimedia

Consumatorii germani vor trebui să suporte, cel puţin încă un an, preţuri mari la gaze naturale, după ce cotaţiile au explodat ca urmare a reducerii livrărilor de gaze ruseşti, a declarat miercuri ministrul german al Economiei, Robert Habeck, într-un interviu pentru DPA citat de Agerpres.

„Vom fi nevoiţi să îndurăm preţuri mari pe parcursul anului următor”, a spus Robert Habeck.

Acesta şi-a exprimat speranţa că preţurile vor scădea din nou la finele lui 2023, când ar urma să fie dată în funcţiune infrastructura necesară pentru a înlocui gazele naturale ruseşti. Chiar şi aşa însă, preţurile nu sunt aşteptate să scadă sub nivelul la care erau în 2021, a precizat Habeck.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, ţară care înainte de război era responsabilă pentru 55% din consumul de gaze ale Germaniei, livrările de gaze ruseşti spre Germania au fost complet oprite la începutul lunii septembrie.

Aceasta a obligat Guvernul german să umple depozitele de gaze cu livrări de la alți furnizori înainte de venirea iernii. Autorităţile de la Berlin au făcut eforturi susţinute pentru a-şi diversifica sursele de aprovizionare cu gaze.

Un nou terminal pentru importurile de gaze lichefiate a fost aprobat şi construit în regim de urgenţă pe coasta Mării Nordului.

De asemenea, Guvernul de la Berlin a introdus un plafon temporar la preţul gazelor naturale, încălzire şi electricitate destinat să vină în sprijinul consumatorilor şi industriei în contextul creşterii accelerate a costurilor cu energia.

Germania vrea să își extindă infrastructura de gaze, pesimism în rândul actorilor industriali

Ministrul german al Economiei a subliniat importanţa de a extinde în continuare infrastructura de gaze.

„Preţurile sunt atât de mari pentru că jumătate din cantitatea de gaze pe care Germania o consumă a dispărut ca urmare a deciziei preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, de a îngheţa livrările şi pentru că nu aveam altă infrastructură de aprovizionare exceptând conductele de gaze”, a spus Robert Habeck.

„Dacă vom reuşi să ne extindem în continuare infrastructura în ritmul actual, atunci vom reconecta Germania la piaţa mondială. Şi atunci vom avea de asemenea preţuri de piaţă care sunt semnificativ mai mici decât ceea ce avem acum”, a spus Habeck referindu-se la construcţia de terminale de gaze lichefiate.

Comentariile lui Habeck vin la doar o zi după ce un sondaj publicat de Institutul Economic German (IW) arată că aproape 3 din 5 asociații industriale din Germania sunt pesimiste cu privire la perspectivele pentru 2023.

Dintre cele 49 de asociații care au luat parte la sondajul realizat de (IW) 30 afirmă că se așteaptă ca membrii lor să producă mai puțin, doar 13 răspunzând că se așteaptă ca în sectoarele lor să crească producția.

Aproape 40 dintre asociații au declarat de asemenea că situația actuală este mai rea pentru companiile lor decât cea din urmă cu un an, când majoritatea se așteptau la relansarea activității economice odată cu depășirea pandemiei de COVID-19.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro