Sari direct la conținut

Gigantul IT Foxconn intalneste obstacole in afara Chinei: sindicate puternice, greve, diferente culturale

HotNews.ro

Gigantul IT Foxconn care in China are 1,2 milioane de angajati ce asambleaza cele mai vandute gadget-uri se extinde in America Latina, SUA si Europa, dar in aceste regiuni se confrunta cu obstacole care in China nu sunt atat de mari. Sindicatele puternice, proteste ale angajatilor pentru cele mai banale lucruri, dar si diferentele culturale sunt elemente de care Foxconn trebuie sa tina seama in noile sale destinatii de productie, scrie Financial Times.

Foxconn este celebra pentru imensele sale fabrici din China unde peste un milion de angajati asambleaza cele mai noi gadget-uri locuind in campus-uri gigantice si fiind nevoiti sa lucreze chiar si peste 12 ore de zi pentru salarii ce pornesc de la 300 de dolari/luna.

Foxconn este controversata din cauza valulul de sinicideri din 2010, iar in ultimii ani grupurile de presiune au determinat compania sa creasca salariile si sa imbunatateasca simtitor conditiile de munca. Au fost si proteste, insa un loc de munca la Foxconn este un vis pentru multi tineri saraci din regiunile rurale ale Chinei, astfel ca oricat de greu ar fi sa muncesti acolo, grupul stie ca nu va duce lipsa de mana de lucru.

Foxconn a decis insa ca este nevoie sa se extinda si in afara Chinei pentru a asambla cat mai aproape de locurile de vanzare, economisind astfel cheltuieli legate de transport si import si putand livra mai rapid si mai adaptat la cererea locala.

Foxconn a facut investitii in Brazilia, Mexic, Cehia si Turcia si va incepe asamblarea si in SUA, Indonezia si Malaezia. Extinderea aduce multe beneficii, dar si probleme, fiindca modul in care sunt tratati angajatii in China nu poate fi copiat oriunde. Dovada este si faptul ca intr-un oras brazilian in care Foxconn are 6.000 de angajati au fost proteste legate chiar si de lucruri banale precum mancarea de la cantina sau transportul supraaglomerat, lucruri pentru care in China angajatii nu s-ar mobiliza in numar mare sa protesteze.

Gigantul IT cu sediul central in Taiwan trebuie sa tina seama de specificul local si de faptul ca intra in tari une sindicatele au traditie si unde nu pot deci impune sistemul de management autocratic din China. Si pentru a depasi mai usor diferentele culturale, cei de la Foxconn angajeaza multi manageri locali la fabricile deschise in afara Chinei.

Nici salariile de pornire nu pot fi la fel de mici ca si in China unde vorbim de un minim de 300 dolari/luna, fata de 550 dolari la fabricile din Brazilia, tara unde grupul asiatic s-a angajat la investitii de 12 miliarde dolari. Chiar daca salariile sunt mult mai mari in afara Chinei, Foxconn nu va pierde multi bani fiindca numarul anagajtilor din afara Chinei este de cateva zeci de mii, putin in comparatie cu cei 1,2 milioane din China.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro