„Go big or go home”: CERN vrea să construiască un accelerator de particule de patru ori mai mare decât Large Hadron Collider
Pe măsură ce cel mai mare instrument științific de pe planetă intră în anii de apus, cercetătorii de la CERN se confruntă cu o întrebare: ce va urma după Large Hadron Collider? După dezbateri îndelungate, par să fi ajuns la un răspuns: un accelerator mai mare relatează, The Guardian.
Consiliul Cern este așteptat să anunțe vineri susținerea construirii unui nou accelerator de particule cu un tunel circular de 100 de kilometri, de patru ori mai mare și de șase ori mai puternic decât LHC.
Viitorul accelerator, la care cercetătorii se referă ca Future Circular Collider (FCC), le-ar permite oamenilor de știință să vâneze particule și alte fenomene la niveluri ridicate de energie, să studieze bosonul Higgs cu precizie mai mare și ar putea oferi indicii cu privire la materia întunecată.
„Este cercetarea naturii la cele mai scurte distanțe pentru a ne uita la cele mai mici lucruri pe care le vedem…este o misiune de explorare”, a declarat înaintea ședinței consiliului CERN prof. Jon Butterworth de la University College London.
Potrivit acestuia un accelerator mai mare le-ar permite oamenilor de știință să facă măsurători fără precedent la nivel subatomic. Dacă va fi aprobat în votul de vineri, CERN va urma să evalueze fezabilitatea tehnică și financiară a FCC.
Însă unii pun sub semnul întrebării potențialul științific al construcției despre care se estimează că va costa 20 de miliarde de euro.
Deocamdată nu există garanții că noul accelerator va fi construit, fiind nevoie de investiții majore din partea statelor Uniunii Europene și a altor participanți CERN, precum Marea Britanie.
Planul Future Circular Collider a câștigat în fața unor proiecte alternative, oamenii de știință afirmând că acesta se va comporta ca o „Fabrică Higgs” care le va permite să producă un număr ridicat de bosoni Higgs și să studieze cu o precizie mai mare cum se dezintegrează, lucru care nu a fost posibil cu Large Hadron Collider.
Unele teorii sugerează că bosonul Higgs s-ar putea dezintegra în particule de materie întunecată, natura acesteia fiind unul din cele mai mari mistere din fizica modernă.