Sari direct la conținut

Guvernul a aprobat miercuri, fara dezbatere publica, noua strategie de privatizare a Postei Romane/Proiectul a fost scos in dezbatere publica joi seara

HotNews.ro
Posta Romana, Foto: Hotnews
Posta Romana, Foto: Hotnews

Ministerul Comunicatiilor (MCSI) a anuntat vineri seara ca Guvernul a aprobat miercuri proiectul de Hotarare de Guvern care modifica strategia de privatizare a Postei Romane, in conditiile in care proiectul de act normativ a fost supus dezbaterii publice joi seara pe site-ul Ministerului. Adoptarea acestui act nu a fost anuntata nici la sfarsitul sedintei de Guvern de miercuri.HotNews.ro a scris vineri dimineata, pe baza documentului descoperit pe site-ul MCSI, ca privatizarea Postei se va face prin majorare de capital cu aport de capital privat prin selectia unui investitor, care ar urma sa detina 51% din actiunile companiei. Anterior, strategia mentiona ca statul sa ramana actionar majoritar.

Redam mai jos comunicatul integral dat vineri seara de Ministerul Comunicatiilor:

„Bucuresti, 14 decembrie 2012 – Guvernul Romaniei a aprobat miercuri proiectul de Hotarare de Guvern privind modificarea si completarea unor acte normative in domeniul privatizarii. Hotararea va fi publicata in Monitorul Oficial in zilele urmatoare. Actul normativ adoptat stabileste cadrul legal de implementare a metodei de privatizare prin majorarea capitalului social cu aport de capital privat prin selectia unui investitor, precum si strategia de privatizare a Companiei Nationale Posta Romana S.A. prin care se stabileste ca investitorul va detine 51% din capitalul social al companiei.

Actualizarea strategiei de privatizare a C.N. Posta Romana S.A. a fost elaborata de catre Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) in baza asistentei oferite de KPMG Romania. Actul normativ adoptat modifica si completeaza Hotararea Guvernului 761/2012, principalele amendamente aduse strategiei de privatizare fiind urmatoarele:

  • dobandirea de catre un investitor a unui pachet de actiuni reprezentand 51% din capitalul social al C.N. Posta Romana S.A. in cadrul unei operatiuni de majorare de capital social prin aport in numerar;
  • stabilirea metodei de selectie a investitorului prin licitatie cu oferta in plic combinata cu metoda licitatiei cu strigare precedata de negocieri desfasurate pe baza de oferte preliminare si neangajante depuse de potentialii investitori;
  • stipularea posibilitatii ca Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale sa-si asigure conditii de profitabilitate maxima pentru un eventual exit.

Decizia oferirii unui pachet de actiuni reprezentand 51% din capitalul social a fost luata avandu-se in vedere o serie de avantaje precum:

  • procentul fix (51%) propus investitorului confera claritate procesului de privatizare si valorificare maximala a participatiei statului la momentul tranzactiei si in perspectiva, pasul doi, la momentul exit-ului;
  • procentul de 51% confera potentialilor investitori dreptul de control asupra deciziilor financiare si operationale ale CNPR si asupra resurselor investite, crescand direct proportional valoarea oportunitatii investitionale;
  • structura propusa a tranzactiei prin care investitorul devine actionar majoritar, largeste plaja potentialilor investitori, creand premisa obtinerii unui pret real si echitabil;
  • contributia financiara aferenta majorarii capitalului social reprezinta un aport de numerar substantial adus de investitor, necesar pentru a finanta programe investitionale ale companiei si, totodata, arata seriozitate, interes si angajament din partea acestuia pe termen lung.

„Prin aprobarea acestui act normativ s-a atins un prim punct important in itinerariul strategiei de privatizare, validat acum de Guvernul Romaniei si care prevede cea mai buna modalitate de valorificare pe termen mediu si lung a capitalului Postei Romane si a pozitiei de actionar a statului. Modificarile recente vor permite selectarea unui investitor care, detinand un pachet de 51% din actiuni, va efectua investitii financiare si de know-how semnificative. Acestea se vor materializa intr-o diversificare si crestere a calitatii serviciilor oferite de companie in beneficiul tuturor clientilor sai. Specialistii cooptati in cadrul MCSI, alaturi de consultantii selectati vor demara in perioada urmatoare, conform itinerariului de privatizare, discutii cu potentialii investitori”, a declarat Dan Nica, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale”.

Despre Posta Romana

Posta Romana, companie de stat cu cea mai mare retea fizica de distributie de servicii postale din tara, este detinuta de statul roman prin Ministerul Comunicatiilor – 75% din actiuni si de Fondul Proprietatea cu 25% din actiuni.

Anul trecut, Posta Romana a inregistrat o pierdere neta de peste 43,1 milioane euro (182,9 milioane lei), in crestere cu 50,1%, conform datelor de la Ministerul de Finante. Compania nu a mai inregistrat profit net la sfarsit de an din 2008, cand a obtinut un rezultat net de 32.793 de lei la afaceri de peste 1,4 miliarde de lei.

In 2011, Posta Romana a raportat o cifra de afaceri de 298,4 milioane euro (1,26 miliarde lei), in scadere cu 8,7% fata de anul 2010, mai arata datele de la Ministerul de Finante. Compania avea la sfarsitul lui 2011 datorii totale de peste 131,4 milioane euro (556,9 milioane lei) in crestere cu 4,3%. Numarul mediu de salariati s-a ridicat la 32.124 de persoane in 2011 (in 2010, acest numar a fost de 34.731 salariati).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro