Sari direct la conținut

Guvernul a aprobat o derogare de la lege astfel incat sa poata acorda sume de bani din Fondul de rezerva bugetara, chiar daca nu sunt cheltuieli urgente sau neprevazute

HotNews.ro
Combinatul de Apa Grea din cadrul RAAN, Foto: AGERPRES
Combinatul de Apa Grea din cadrul RAAN, Foto: AGERPRES

Mega-Ordonanta de Urgenta publicata vineri in Monitorul Oficial prevede, printre altele, o derogare de la Legea 500/2002 privind finantele publice, astfel incat sa fie alocate sume Ministerului Energiei, Ministerului de Interne si Ministerului Justitiei din Fondul de rezerva bugetara, fara sa se justifice urgenta. Este exact un articol de lege despre care Curtea de Conturi spunea, in ultimul raport, ca nu a fost respectat de Guvern. Prin prevederile noii ordonante, Guvernul permite acordarea unor ajutoare Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare (RAAN), aceasta societate fiind in insolventa. Un ajutor consta in constituirea unor stocuri de apa grea, in conditiile in care actualele stocuri pot acoperi necesarul pe zeci de ani de acum inainte, iar altul in finantarea achizitiei de carbune. In plus, permite Ministerului Justitiei sa acopere unele cheltuieli ale penitenciarelor.

  • UPDATE In Monitorul Oficial de luni, a fost publicata Hotararea de Guvern 168 prin care se aloca Ministerului de Interne din fondul de rezerva bugetara 30 milioane lei pentru achizitia de apa grea.

Prevederea din Legea 500/2002 de la care se face derogare este cuprinsa in articolul 30, alin (2) care arata ca alocarea de sume din fondul de rezerva bugetara se face pe baza de Hotarari ale Gvernului, pentru finantarea unor cheltuieli urgente sau neprevazute aparute in timpul exercitiului bugetar. In conditiile in care nu se justifica urgenta constituirii unor stocuri de apa grea, Guvernul a hotarat sa se faca derogare.

In 2012, fostul secretar de stat in Ministerul Economiei si fost director RAAN, Rodin Traicu, spunea ca exista pe stoc apa grea necesara Centralei Nucleare de la Cernavoda pentru urmatorii 50 de ani, potrivit economica.net.

Insa ajutorul acordat RAAN nu se opreste aici. Ordonanta de Urgenta publicata vineri in Monitorul Oficial autorizeaza Ministerul Energiei sa asigure din bugetul de stat contravaloarea cantitatilor de carbune necesare pana la data de 1 septembrie 2015 in vederea opririi controlate a productiei de apa grea, precum si pentru restituirea unor imprumuturi. Este vorba de carbunele scos din rezerva de stat, cu titlu de imprumut, pe perioada insolventei. Reamintim ca RAAN a intrat in insolventa in septembrie 2013.

Pentru finantarea acestor cheltuieli, Ordonanta prevede ca „prin derogare de la prevederile art.30 alin (2) din Legea 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, din Fondul de Rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prin Hotarare a Guvernlui, pot fi alocate sume Ministerului Energiei”. Mai departe, Ordonanta spune ca aceasta derogare este valabila si in cazul Ministerului Afacerilor Interne pentru „constituirea stocurilor rezerva de stat de apa grea”.

Tot derogare de la acelasi articol de lege se face si pentru Ministerul Justitiei in vederea finantarii „unor cheltuieli in vederea imbunatatirii conditiilor de cazare si cresterii capacitati de cazare a sistemului penitenciar romanesc”.

Reamintim ca Executivul a fost acuzat ca abuzeaza de fondul de rezerva bugetara, alocarile realizandu-se fara a fi respectat exact articolul 30, alin (2) din Legea 500/2002. Curtea de Conturi a constatat ca fundamentarea si solicitarile de sume din Fondul de rezerva bugetara aflat la dispozitia Guvernului s-au facut in unele cazuri cu nerespectarea prevederilor din Legea 500/2002 privind finantele publice. „Au fost efectuate plati restante din Fondul de rezerva bugetara, pentru obiective de investitii sau alte activitati, cu incalcarea prevederilor art. 30, alin. (2) din Legea nr. 500/2002, republicata, in care se precizeaza ca „Fondul de rezerva la dispozitia Guvernului se repartizeaza pentru finantarea unor cheltuieli urgente sau neprevazute aparute in timpul exercitiului bugetar”, se arata in raportul pe 2013 al Curtii de Conturi. Potrivit acestuia, doar bugetul ministerului a fost suplimentat din Fondul de rezerva bugetara aflat la dispozitia Guvernului, cu suma de 150 milioane de lei fara a fi respectata Legea 500/2002.

Practic, prin derogarea de la Legea 500/2002, Guvernul incearca sa scape de obligatia de a justifica urgenta alocarii unor sume din Fondul de Rezerva.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro