Sari direct la conținut

Guvernul isi asuma raspunderea pe uninominal luni, 29 octombrie. PRM nu mai depune motiune

HotNews.ro

Cabinetul Tariceanu a aprobat, in sedinta de miercuri, proiectul legii privind schimbarea sistemului de votare, pentru care intentioneaza sa-si asume raspunderea in Parlament. Liderii PNL au decis luni sa recurga la aceasta procedura, dupa ce presedintele Traian Basescu a dat un ultimatum pentru adoptarea votului uninominal. Varianta aprobata de Executiv este cea initiata de Pro Democratia.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, dupa sedinta de guvern, ca masura vine dupa ce a cerut „in mod insistent Parlamentului sa urgenteze aceasta dezbatere”.

„Lucrurile nu au mers, insa, in ritmul dorit. Trebuie sa tinem cont ca exista, la nivelul electoratului, o larga sustinere pentru introducerea sistemului votului uninominal.

(…) Am declarat in repetate randuri ca Guvernul isi rezerva posibilitatea de a-si asuma raspunderea pe acest sistem de vot daca vedem ca Parlamentul intarzie cu dezbaterea acestui proiect de lege”, a adaugat seful Executivului.

Proiectul aprobat de Guvern a ajuns la Parlament putin inaintea orei 13.00.

Birourile Permanente ale camerelor Parlamentului au convocat pentru luni, 29 octombrie, ora 16.00, sedinta plenului reunit in care Guvernul isi va asuma raspunderea pentru schimbarea sistemului de votare a deputatilor si senatorilor.

Potrivit lui Ioan Muntean, secretarul Camerei Deputatilor, parlamentarii pot depune amendamente la lege pana sambata, 27 octombrie, si au un interval de trei zile dupa asumarea raspunderii, adica pana joi, 1 noiembrie, pentru depunerea unei motiuni de cenzura.

Amendamentele parlamentarilor sunt trimise Guvernului, care are posibilitatea de a le incorpora in textul legii pana la momentul asumarii raspunderii guvernamentale.

In cazul in care nu este depusa nicio motiune de cenzura in termen de trei zile de la asumarea raspunderii sau daca o asemenea initiativa este respinsa prin vot de plenul reunit al Parlamentului proiectul de lege este considerat adoptat.

Daca motiunea de cenzura este adoptata, proiectul de lege este repins, iar Guvernul este demis.

UPDATE: Tariceanu a anuntat ca proiectul aprobat de Guvern prevede o micsorare a numarului de parlamentari si ca noul sistem de votare va fi aplicat incepand cu urmatoarele alegeri ale deputatilor si senatorilor.

Potrivit declaratiilor premierului, noile norme de reprezentare in functie de care vor fi alesi parlamentarii sunt de un senator la 170.000 de cetateni cu drept de vot si un deputat la 79.000 de cetateni cu drept de vot.

Tariceanu a mai precizat ca votarea se va face exclusiv pe baza cartilor de alegator.

Citeste si:

  • Vadim renunta la motiunea de cenzura
  • ARHIVĂ COMENTARII
    INTERVIURILE HotNews.ro