Guvernul organizeaza in week-end un maraton de programare: Site-ul web cu salariile tuturor angajatilor platiti din bani publici este unul dintre proiectele vizate
Guvernul a anuntat miercuri ca va organiza in acest week-end, la sediul sau, un hackathon (maraton de programare) in care 28 de elevi premiati la concursurile de informatica si selectati de Ministerul Educatiei vor dezvolta aplicatii, pagini web si interfete cu ajutorul Bitdefender si Microsoft, partenerii evenimentului. Executivul mentioneaza cinci proiecte ce urmeaza a fi dezvoltate, printre care si ‘Angajati.gov.ro’ care sa contina datele privind angajatii din administratia publica. Luna trecuta, Radu Puchiu, cel care conduce noul Departament de servicii online si design creat la nivelul Palatului Victoria, a promis aparitia unui site web care va centraliza bazele de date si va expune public salariile tuturor celor platiti din bani publici.
Comunicatul Guvernului mentioneaza ca „cele cinci proiecte dezvoltate in cadrul acestui maraton centralizeaza informatii de interes public. Acestea vor fi:
- Buget.gov.ro – datele privind bugetul de stat si vizualizarea lor intr-o forma usor de inteles
- Angajati.gov.ro – datele privind angajatii din administratia publica
- Posturi.gov.ro – datele privind posturile vacante scoase la concurs in administratia publica
- Petitii.gov.ro – initiativele cetatenilor, pe domenii de interes
- Data.gov.ro – faciliteaza accesul publicului la datele incluse in platformele de mai sus
Detalii despre aceste viitoare proiecte sunt oferite pe pagina web a acestui nou Departament de servicii online si design (DSOD) creat la nivelul Guvernului.
Iata mai jos ce proiecte vizeaza pe termen mediu si lung acest Departament:
- „angajati.gov.ro reprezinta unificarea intr-un portal unic de acces a trei baze de date cuprinzand informatii de identificare ale persoanelor ce compun aparatul administratiei publice, respectiv demnitarii, functionarii publici si personalul contractual. In practica, aceasta se traduce prin integrarea informatiilor furnizate de catre Secretariatul General al Guvernului Romaniei, Agentia Nationala a Functionarilor Publici si Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.
- buget.gov.ro se rezuma la facilitarea accesului cetatenilor la informatii privind defalcarea bugetului de stat intr-un format prietenos si deschis, prin intermediul infograficelor. Proiectul este realizat prin contributia Ministerului Finantelor Publice si a ministrului delegat pentru pentru buget. In paralel, informatiile furnizate aici au fost replicate pe platforma OpenSpending.org, care este un proiect online independent realizat de catre Open Knowledge Foundation”.
Amintim ca autoritatile nu au publicat inca bugetul integral pe 2013 intr-un format deschis (adica in format liber, reutilizabil si redistribuibil) conform angajamentelor asumate la nivel intern si international prin Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisa.
- „date.gov.ro este punctul central de acces pentru seturile de date deschise (open data) livrate de autoritatile si institutiile administratiei publice, fondat pe principiile transparentei, participarii si colaborarii. Portalul urmareste modelele similare intreprinse in Statele Unite ale Americii si in Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord.
- petitii.gov.ro imputerniceste cetatenii pentru a se implica in procesul decizional, atragand atentia Guvernului cu privire la problemele importante pentru comunitate si solicitand astfel o reactie oficiala din partea acestuia. In principiu, proiectul faciliteaza exercitarea dreptului la petitionare garantat de art. 51 al Constitutiei Romaniei.
- posturi.gov.ro va cuprinde toate anunturile de functii publice si posturi contractuale vacante in autoritatile si institutiile administratiei publice centrale si locale. Baza de date a anunturilor este actualizata zilnic prin aportul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici si cel al Regiei Autonome Monitorul Oficial.
Daca in comunicatul Guvernului se vorbeste despre 28 de elevi cu rezultate foarte bune la concursurile de informatica, in detaliile Hackathon-ului de pe site-ul DSOD se spune ca la maratonul de programare din 23-24 februarie 2013 „vor participa 25 de elevi din Bucuresti, premianti in cadrul concursurilor nationale si internationale de informatica” care „provin de la Colegiul National de Informatica ‘Tudor Vianu’, Colegiul National ‘Elena Cuza’ si Colegiul National Bilingv ‘George Cosbuc’.