Sari direct la conținut

Guvernul reglementează activitatea de lucrător casnic: Va fi plătit în tichete de 15 lei și va putea primi pensie. Cum va funcționa sistemul

HotNews.ro
Guvernul reglementează activitatea de lucrător casnic: Va fi plătit în tichete de 15 lei și va putea primi pensie. Cum va funcționa sistemul

Persoanele care muncesc la negru și pe salarii mici acum pentru a face curat, a prepara hrana ori pentru a îngriji animalele de companie din casele altor persoane ar urma să fie plătite pe baza unor tichete de 15 lei în funcție de orele lucrate și vor deveni asigurați în sistemul public de pensii, potrivit unui proiect de lege adoptat miercuri de Guvern.

Executivul spune că a constatat că în viața de zi cu zi sunt persoane care efectuează astfel de activități, fără a avea forme legale de muncă și în întreaga lume, o mare parte din acesti lucrători casnici rămân în economia informală.

Diferite țări și regiuni au instituit scheme de tichete care ajută lucrătorii casnici să își desfășoare activitatea în condiții de legalitate, înlesnind şi reducând sarcinile administrative asupra cetățenilor care doresc să îi angajeze.

Avantaje și dezavantaje ale situației actuale privind lucrătorul casnic

  • ‘Principala cauză a perpetuării acestui fenomen îl constituie avantajul financiar imediat, obținut atât de beneficiar, cât şi de persoana care desfăşoară activitatea la acel beneficiar, generat de sustragerea de la plata impozitelor şi a contribuţiilor sociale către bugetul de stat.
  • Astfel, munca nedeclarată implică un loc de muncă nesigur, cu perspective pe termen scurt, fără posibilități de progres profesional, cu venituri mai mici decât cele de pe piața muncii, fără protecție socială.
  • Efectele negative pentru cei care prestează activitate nedeclarată se manifestă inclusiv în poziția economico-socială precară în comparație cu persoanele angajate cu forme legale. Persoanele fizice, beneficiare ale acestor servicii informale, plătesc remunerații mici, de multe ori sub nivelul salariului minim pe economie și sub nivelul cuvenit pentru vechimea, pregătirea și timpul lucrat de cel în cauză.”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de lege.

Cum vrea Guvernul să legifereze activitatea de lucrător casnic: Cum se vor acorda tichetele de 15 lei

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a precizat miercuri că proiectul de lege va reglementa modul în care persoanele fizice, prestatori casnici, vor putea desfasura activități casnice în beneficiul altor persoane și remunerarea acestora în tichete de activități casnice.

Valoarea unui tichet de activități casnice este de 15 de lei, iar numărul de tichete pe care-l va primi prestatorul casnic este cel negociat cu beneficiarul casnic, anterior începerii activității.

Cum va funcționa mecanismul tichetelor de activități casnice:

  • – Tichetul de activități casnice este un bon valoric destinat plății contravalorii activităților casnice efectuate de către prestatorul casnic și conține elemente specifice de siguranță, serie și număr unic, care permit individualizarea și urmărirea acestuia.
  • – Astfel, la finalul prestării serviciilor stabilite de comun acord, pe baza numărului de ore efectuate şi a negocierii între părţi, beneficiarul casnic va înmâna prestatorului numărul de tichete de activități casnice aferent valorii serviciului prestat.
  • – Tichetele de activități casnice sunt emise de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Atât achiziţia, cât şi preschimbarea în bani a tichetelor de activităţi casnice se realizează prin intermediul ANOFM, prin agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, precum și a municipiului București, respectiv la agențiile locale și punctele de lucru ale acestora, la punctele de acces ale furnizorului de serviciu universal sau prin Platforma electronică de evidenţă a desfășurării activităților casnice, ce va putea fi accesibilă de pe dispozitive diferite.
  • – Tichetele de activități casnice pot fi emise atât în format fizic, pe suport de hârtie, cât şi electronic. Acestea nu sunt transferabile și pot fi utilizate numai de către prestatorul casnic care le-a primit, care are obligația să le preschimbe în numerar până cel târziu în a 15-a zi a lunii următoare lunii în care a fost prestată activitatea casnică, în vederea dobândirii sau menținerii calității de asigurat în sistemul asigurărilor sociale.
  • – Tichetul de activități casnice poate fi preschimbat în numerar în maximum 12 luni de la data primirii acestuia de către prestatorul casnic.
  • – Valoarea nominală a unui tichet de activități casnice este de 15 lei, iar prestatorul casnic
  • beneficiază de o reducere la calculul venitului net, respectiv aplicarea impozitului pe venit și a contribuției de asigurări sociale, datorată bugetului asigurărilor sociale de stat.
  • – Astfel, baza de calcul la care se aplică cota impozitului pe venit, dar și baza de calcul pentru cota contribuției de asigurări sociale este de 50% din valoarea nominală a tichetului de activități casnice.
  • – În acest fel, 17,53 % din valoarea nominală a tichetului de activități casnice reprezintă contribuția de asigurări sociale și impozitul pe venit, respectiv 2,63 lei.
  • – Reţinerea şi plata contribuției de asigurări sociale conferă prestatorului casnic calitatea de asigurat în sistemul public de pensii.
  • – Prestatorul casnic nu are calitatea de contribuabil/plătitor de venit la sistemul de asigurări sociale de sănătate, având posibilitatea de a se asigura opţional potrivit prevederilor art. 180 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, dobândind astfel calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate.
  • – beneficiarul casnic care a achiziționat și utilizat într-un an calendaristic un număr de cel puțin 600 de tichete de activități casnice poate beneficia gratuit, la cerere, în anul următor, de 50 de tichete de activități casnice, acordate de agențiile pentru ocuparea forței de muncă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, în limita fondurilor alocate cu această destinație.

Un proiect asumat în PNRR: Primele tichete se estimează că vor fi emise din 1 ianuarie 2024

Acest proiect este asumat de România în PNRR cu implementare graduală în perioada 2022-2026. Potrivit țintelor din PNRR, actul normativ trebuie adoptat în primul trimestru din 2022, dar pentru operaţionalizarea implementării actului normativ este necesară dezvoltarea și implementarea unei platforme, pe care să o utilizeze și gestioneze ANOFM, prin agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă.

Totodată, este necesară asigurarea instruirii corespunzătoare a personalului care va utiliza platforma menționată.

Platforma digitală va facilita și automatiza procesele de calcul a contribuției de asigurări sociale şi a impozitului pe venit, precum și cele de înregistare a prestatorilor casnici și a beneficiarilor.

Implementarea investiției va fi finalizată până la data de 31 decembrie 2023, iar prevederile actului normativ vor putea fi puse în aplicare începând cu data de 1 ianuarie 2024, dată de la care se vor emite tichetele de activităţi casnice.

Astfel, prevederile prezentei legi intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2024, cu excepția prevederilor art. 13 alin. (1).

Bugetul alocat prin PNRR pentru această reformă şi investiție este de 4.538.000 euro

Ţintele asumate de România sunt ca în primul an de la operaţionalizarea platformei, respectiv trimestrul 4 din anul 2024, în evidenţele ANOFM să fie înregistrat un număr de 10.000 de beneficiari casnici şi 20.000 de prestatori casnici.

De asemenea, în trimestrul 1 al anului 2026, se preconizează că în evidențele ANOFM vor fi înregistrați 30.000 de beneficiari casnici și 60.000 de prestatori casnici.

Proiectul de lege prevede că în termen de 60 de zile de la data publicării legii în Monitorul Oficial, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale elaborează normele metodologice de aplicare a acesteia, prin hotărâre de Guvern.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro