Guvernul vrea să aloce Metrorex bani din Fondul de rezervă pentru plata datoriilor. Suma pe care compania o datorează furnizorilor
- Andrei Georgescu
Metrorex ar putea primi, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, suma de 131,3 milioane de lei, o parte din aceasta urmând să acopere datoriile pe care le are la compania Alstom Transport, care asigură servicii de mentenanţă a materialului rulant şi feroviar, informează Agerpres.
„Metrorex SA se află în imposibilitatea de plată a obligaţiilor restante, ceea ce conduce la calculul şi înregistrarea de penalităţi şi chiar la blocarea activităţii de către creditori, prin poprire pe conturile societăţii Metrorex SA, determinând neefectuarea serviciului public de transport călători cu metroul în condiţii de siguranţă şi confort”, se spune în Nota de fundamentare la Hotărârea Guvernului privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.
Cea mai mare parte a datoriilor sunt către compania Alstom Transport SA care asigură serviciile de mentenanță ale materialului rulant. Pe lângă cele 210.000.000 lei datorate Alstom, Metrorex mai are datorii restante și către alți furnizori (servicii de curăţenie, servicii de pază, furnizare energie electrică).
Potrivit proiectului de act normativ lansat vineri în dezbatere publică, firma Alstom Transport a transmis notificarea nr. 0605 /24.04.2024, somaţia de plată nr. 1442/01.07.2024, Cererea de emitere a ordonanţei de plată nr. 1454/19.07.2004, depusă la Tribunalul Bucureşti Secţia a II-a de Contencios Administrativ şi Fiscal, prin care se solicită emiterea ordonanţei de plată prin care Metrorex să fie obligată să achite într-un termen care să nu depăşească 30 de zile valoarea integrală a datoriei „certe, lichide şi exigibile”,
În caz contrar, prestatorul va reduce ritmul de efectuare a reviziilor de tip OVH pentru trenurile Bombardier şi CAF, cu consecinţe majore asupra disponibilităţii trenurilor pentru exploatare comercială.
Principalele surse de venit ale Metrorex sunt subvenţia/compensaţia pentru transportul de călători cu metroul şi veniturile realizate din vânzarea titlurilor de călătorie.
„Subvenţia Metrorex ce se regăseşte în proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 este în valoare de 727.200,00 mii lei, reprezentând 67,38% din necesarul fundamentat, fapt ce conduce la o neacoperire a cheltuielilor privind activitatea curentă de exploatare a metroului în valoare de 352.107,59 mii lei, astfel Metrorex a construit un buget de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 dezechilibrat”, se spune în document.
Astfel, se propune alocarea din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, a sumei 131.300 mii lei la Capitolul 84.01 „Transporturi”, Subcapitolul 84.01.04 „Transport Feroviar”, Paragraful 84.01.04.02 „Transport cu metroul”, Titlul 40 „Subvenţii”, Articolul 40.05 „Subvenţii pentru transportul de călători cu metroul”.