Sari direct la conținut

Incidentele de securitate din retelele telecom au crescut in 2014, dar conexiunile afectate s-au redus la jumatate: Judetele cu cele mai multe incidente

HotNews.ro
Situatia incidentelor la nivel national, Foto: Hotnews
Situatia incidentelor la nivel national, Foto: Hotnews

359 de incidente cu impact semnificativ au afectat in anul 2014 securitatea si integritatea retelelor si serviciilor de comunicatii electronice, numarul total de conexiuni afectate (8.836.821) fiind cu peste 50% mai mic fata de cel raportat in anul 2013 (19.897.831 conexiuni), a anuntat joi autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). Cele mai multe conexiuni afectate de incidente in 2014 au fost cele de telefonie mobila, urmate de serviciile de internet mobil, iar cele mai multe incidente de securitate au avut loc in Bucuresti, Constanta, Dolj si Teleorman. Anul trecut un incident de securitate a afectat in medie 24.615 conexiuni, de trei ori mai putine decat in anul 2013, iar durata medie a unui incident a fost de 4 ore.

Conform raportului ANCOM, cele mai multe conexiuni afectate de incidente in 2014 au fost cele de telefonie mobila (aproape 4,4 milioane de conexiuni afectate), urmate de serviciile de internet mobil (aproape 3 milioane de conexiuni afectate), retransmisia programelor audiovizuale (aproximativ 840 de mii de conexiuni afectate), si serviciile de telefonie fixa (aproximativ 440 de mii de conexiuni afectate) si internet fix (aproximativ 340 de mii de conexiuni afectate per serviciu).

Potrivit datelor raportate de furnizori catre ANCOM, anul trecut un incident de securitate a afectat in medie 24.615 conexiuni, de trei ori mai putine decat in anul 2013. Durata medie a unui incident a fost de 4 ore, in timp ce durata totala a incidentelor raportate pe anul 2014 este de 1.420 de ore. Cele mai multe incidente de securitate au avut loc in Bucuresti, urmat de judetele Constanta, Dolj si Teleorman.

Aproape 23% dintre incidente au avut cauze interne furnizorilor de comunicatii (ex. erori de sistem software sau hardware, erori umane generate de configurarea si operarea gresita a echipamentelor), majoritatea de peste 77% fiind insa determinate de factori externi (ex. intreruperea alimentarii cu energie electrica sau sectionarea accidentala a fibrei optice, fenomene naturale, furturi de cabluri etc.). In total, aproximativ 45% dintre incidente au fost cauzate de probleme de alimentare cu energie electrica. In luna iunie s-au raportat cele mai multe dintre incidente (55 din totalul de 359), majoritatea fiind generate de intreruperi in alimentarea cu energie electrica.

96% dintre incidentele raportate ar fi putut impiedica sau perturba apelurile de urgenta la numarul 112, dat fiind ca cele mai multe dintre incidentele din 2014 au vizat serviciile de telefonie mobila. Totusi, utilizatorii au putut apela numarul de urgenta daca zona din care s-a initiat apelul era acoperita de alt furnizor de telefonie mobila sau de alte statii de baza din retea, neafectate de incident.

Raportul ANCOM privind incidentele care au afectat securitatea si integritatea retelelor si serviciilor de comunicatii electronice in anul 2014 a fost realizat pe baza informatiilor raportate de furnizori pentru anul 2014, acesta fiind al doilea an in care Autoritatea colecteaza datele respective, in urma intrarii in vigoare a Deciziei nr. 512/2013, prin care furnizorii au obligatia de a notifica ANCOM cu privire la incidentele cu impact semnificativ asupra securitatii si integritatii retelelor si serviciilor de comunicatii electronice, adica a acelor incidente care au afectat un numar mai mare de 5.000 de conexiuni timp de cel putin o ora.

  • „Raportarea incidentelor permite ANCOM monitorizarea nivelului de securitate a retelelor si serviciilor de comunicatii electronice, iar analiza statistica a incidentelor permite evaluarea gradului de securitate, identificarea actiunilor furnizorilor in vederea remedierii si prevenirii incidentelor, precum si extragerea de bune practici bazate pe lectiile invatate in procesul de management al incidentelor” a declarat Eduard Lovin, Director Executiv ANCOM.

Pentru asigurarea calitatii procesului de raportare si clarificarea unor detalii tehnice privind procedura de identificare si raportare a incidentelor de securitate, ANCOM a elaborat si publicat un Ghid de raportare a incidentelor de securitate ce afecteaza securitatea si integritatea retelelor publice de comunicatii electronice si serviciilor de comunicatii electronice destinate publicului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro