Inflația mare îi lovește pe toți, dar nu la fel. Cei singuri și cei cu mulți copii au cele mai mari greutăți
Ioana Asultăniței (29 de ani) a divorțat anul trecut, iar acum regretă. Locuia, alături de soț, într-un apartament mic din Berceni, pentru care plăteau lunar 250 de euro. Acum trebuie să suporte singură chiria iar aceiași 250 de euro i se par dintr-o dată prea mulți. Ce nu știa Ioana era un adevăr statistic: persoanele singure sunt lovite mai tare de inflație decât cuplurile care își pun banii la comun.
Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, cei mai afectați de inflație sunt familiile cu peste 5 membri (pot fi copii sau o famile în care stau împreună membrii mai multor generații) și persoanele singure (click pe imagine pentru a o mări):
Ioana s-a gândit la mai multe variante: fie să-și ia o co-locatară de apartament cu care să împartă chiria, fie să se mute înapoi la părinți, ambele situații având neajunsurile lor.
Cât eram o familie, soțul mai repara micile chestii care se mai stricau prin apartament. Acum, dacă mi se sparge o țeavă, trebuie să mă ocup singură, că până anunț proprietarul -care locuiește în Vrancea- să-mi trimită pe cineva, îmi inund toți vecinii, spune Ioana.
Iar de cumpărat o casă a ei, e exclus. Cu salariul ei de vânzătoare, Ioana nu-și poate permite un apartament în Capitală- nicio bancă nu ar finanța-o.
Asta pentru că băncile se uită la veniturile tale și îți dau creditul astfel încât rata ta să nu depășească 40% din venit. Ori, dacă ai un venit de 2500 de lei net, e greu să visezi la un apartament de 2 camere, cum și-ar fi dorit ea.
E drept, tinerii din grupa de vârstă a Ioanei pornesc mai greu în viață. Abia între 35-39 de ani se câștigă mai bine, potrivit datelor Statisticii. Pe urmă câștigurile scad, excepție făcând zona de peste 55 de ani când iar cresc ușor (click pe imagine pentru a o mări):
E drept, inflația îi lovește pe toți, dar altceva e când banii se pun la comun și poți mai ușor accesa un credit sau îi poți investi.
Din păcate, numărul familiilor formate dintr-o singură persoană este tot mai mare, pentru că tot mai puțini români se căsătoresc și tot mai târziu. Asta înseamnă că mai multe persoane singure se confruntă cu greutăți financiare.
Odată cu creșterea prețurilor la produsele de bază: pâine, ulei, la alimente în general, dar și a facturilor la utilități, chiar și o creștere a salariului Ioanei cu 5% nu o ajută prea mult. Inflația îi înghite rapid această mărire salarială, chiar la primul drum al ei la piață. „Săptămâna trecută am fost în piață. Am lăsat 200 de lei pe legume și ceva pui, nu mi-a venit să cred! Anul trecut cu 200 de lei îmi asiguram mâncarea pentru o săptămână. Acum abia dacă îmi ajung pentru câteva zile”, spune Ioana.
”M-am gândit să-mi mai iau un part-time job, dar nimeni nu vrea să mă angajeze cu jumătate de normă din cauza mini-revoluției fiscale a politicienilor. Probabil că o să devin o donatoare de sânge. Mă mai scot cu bonurile de masă și ce mai primesc de-acolo”, mai spune ea.
Credit foto: Dreamstime.com