Inginer: În construcții nu există numai Dorel. Absolvenți ai Facultății de Construcții în loc să meargă în șantier, s-au dus directori de marketing
A existat o imagine falsă în legătură cu constructorul. În urmă cu ceva timp chiar presa ni l-a pus în brațe pe Dorel, a declarat inginer Adriana Iftime, director general la Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC), într-o conferință organizată de CLCC.
“În construcții nu există numai Dorel. Dorei există în orice fel de meserie. La un moment dat s-a propagat foarte mult această idee. Trebuie insistat mai mult pe partea educațională. Meseria de constructor s-a tehnologizat foarte mult. Șantierul de astăzi nu mai este cel de acum 10 ani. Lucrăm foarte mult la ideea de digitalizare. Asta ar trebui să fie atractiv pentru partea universitară, de viitor inginer”, a spus Iftime.
Reamintim că imaginea lui Dorel din construcții a apărut într-o reclamă la un sortiment de băuturi alcoolice, iar de atunci presa l-a folosit ca exemplu atunci când au existat erori în construcții.
Inginera Adriana Eftimie spune că această imagine falsă i-a împins pe mulți absolvenți de învățământ superior din acest domeniu să aleagă alte domenii, cum ar fi marketingul.
„Foarte mulți absolvenți ai Facultății de Construcții în loc să meargă în șantier, s-au dus director de marketing pe zona de materiale de construcții, ori asta nu este normal”, a explicat ea.
Iftime a mai afirmat că învățământul dual pentru zona de construcții nu a dat rezultate.
“Sunt bucuroasă să aud că există rezultate în alte domenii, deseori este dat exemplu zona de industrie auto unde funcționează bine, dar la construcții nu prea. De ce? Există foarte multe firme. După ce absolventul a terminat cursul de pregătire, el are foarte multe opțiuni. Lipsa de obligativitate, de a încheia un contract cu firma care l-a ajutat să atingă acel nivel de pregătire profesională îl lasă pe el să opteze pentru orice altă firmă din județul lui sau din altă parte, mai ales din afara țării”, a mai arătat reprezentanta Federației Patronatelor Societăților din Construcții.
Ea a dat exemplul unei firme din federație care a reușit cu greutate să strângă 25 cursanți, au terminat cursul 12, iar firma a rămas cu 2.
Conform declarațiilor sale, motivul acestui fenomen este legat de lipsa unui contract și a unei obligativității a absolventului de a rămâne în acea companie măcar un număr de ani.
“E foarte important să rămână, să zicem, 2 ani prin acest contract. Mai departe este problema firmei respective să-l fidelizeze și să-l țină aproape. Existând această libertate de opțiune, ei pleacă oriunde. Dacă în industria auto avem în țară două fabrici, în zona construcțiilor sunt 80.000 de firme. Există o libertate foarte mare, o plajă mare de mișcare a absolvenților. Plecarea din țară rămâne în continuare o problemă”, a mai arătat Adriana Iftime.