Sari direct la conținut

Inginerul care pretinde că a inventat bitcoin riscă închisoarea în Marea Britanie / El ar fi fugit în Siberia sau Asia de Sud-Est

HotNews.ro
Inginerul care pretinde că a inventat bitcoin riscă închisoarea în Marea Britanie / El ar fi fugit în Siberia sau Asia de Sud-Est
Inginerul australian Craig Wright susține că este inventatorul bitcoin, FOTO: Zuma / Splash News / Profimedia Images

Craig Wright, inginerul australian în știința calculatoarelor care pretinde că a inventat bitcoin, se confruntă cu perspectiva unui dosar penal pentru sperjur în Marea Britanie din cauza minciunilor spuse în timpul procesului care i-a fost intentat din cauza propriilor plângeri în justiție, relatează Reuters.

Wright a declarat pentru prima oară în 2016 că este „Satoshi”, pseudonimul folosit de creatorul sau creatorii anonimi ai bitcoin. Identitatea reală a lui Satoshi este considerată cel mai mare mister al lumii crypto și a făcut obiectul a numeroase speculații de-a lungul anilor.

Wright, în vârstă de 54 de ani, susține că este autorul unui document din 2008 care avea să fie textul fundamental pentru cea mai mare criptomonedă din lume și a altora care i-au urmat. Ca atare, inginerul australian revendică drepturile de autor ale documentului, precum și pe cele legate de blockhain-ul folosit de bitcoin.

În ultimii 8 ani el a demarat mai multe acțiuni în instanță împotriva unor dezvoltatori și platforme de tranzacționare a criptomonedelor.

Însă aproape nimeni din comunitatea crypto nu crede afirmațiile sale iar Crypto Open Patent Alliance (COPA), o organizație care include printre membrii săi firma de plăți online Block a lui Jack Dorsey, fondatorul și fostul CEO al Twitter, a cerut Înaltei Curți de la Londra să decidă că australianul nu este Satoshi. Acțiunea în justiție demarată de COPA a fost cu scopul de a opri procesele intentate de Wright dezvoltatorilor de cryptomonede și platforme asociate.

Justiția britanică a stabilit că Wright nu este Satoshi, inventatorul bitcoin

Procesul dintre cele două părți a început în luna februarie a acestui an iar o lună mai târziu judecătorul James Mellor a hotărât că dovezile că Wright nu este Satoshi sunt „copleșitoare”.

Instanța de la Londra și-a publicat pe 20 mai motivarea deciziei, judecătorul Mellor afirmând în documentul de 231 de pagini că:

„Dl Wright se prezintă drept o persoană foarte iscusită. Însă, în opinia mea, nu este pe atât de iscusit pe cât se crede”.

Judecătorul a adăugat că „toate minciunile sale și documentele falsificate au fost pentru a-și susține cea mai mare minciună: pretenția sa că este Satoshi Nakamoto”.

Mellor a spus de asemenea că acțiunile în instanță intentate de Wright împotriva unor dezvoltatori de criptomonede și opiniile pe care acesta le-a exprimat cu privire la bitcoin sugerează de asemenea că el nu este Satoshi.

Craig Wright riscă închisoare pentru sperjur în Marea Britanie, țară din care a fugit

Judecătorul a anunțat marți că va înainta dosarul procuraturii pentru a stabili dacă „ar trebui deschis un dosar penal pe numele Domnului Wright pentru sperjurul său pe scară largă și falsificarea de documente” depuse în instanță în timpul procesului de la Londra.

Judecătorul britanic le-a cerut de asemenea procurorilor să analizeze dacă „ar trebui emis un mandat de arestare și/sau o cerere de extrădare din locul în care se află acum”.

Mellor a notat în documentul transmis marți procurorilor că „dovezile arată că Dl Wright și-a părăsit reședința anterioară din Wimbledon (în Londra), pare să fi părăsit Marea Britanie, se crede că călătorește și ultima oară a fost localizat ca fiind în zona de fus orar UTC+7”.

Agenția Reuters notează că această zonă include locuri din Siberia și Asia de Sud-Est.

După ce instanța și-a publicat motivarea deciziei în luna mai, Wright a respins concluziile sale, a negat că a falsificat orice fel de documente și a declarat că va face apel.

Dacă va fi găsit vinovat de sperjur, el riscă până la 7 ani de închisoare în Marea Britanie. Legislația britanică prevede însă că această infracțiune poate fi pedepsită și cu o amendă penală, fiind la latitudinea judecătorilor să stabilească gravitatea faptelor.

INTERVIURILE HotNews.ro