Sari direct la conținut

INSP propune carantină în București și în Ilfov. Cîțu nu vrea / Ce prevede legea și unde e decizia

HotNews.ro
INSP propune carantină în București și în Ilfov. Cîțu nu vrea / Ce prevede legea și unde e decizia

​​Explozia de cazuri de COVID-19 a făcut Institutul Național pentru Sănătate Publică(INSP) să propună instituirea carantinei în București și în Ilfov. În documentul transmis către prefecturile București, Ilfov, ministerul Sănătății și lui Raed Arafat, se propune ca măsura să fie aplicată considerându-se că este vorba de zona metropolitană a Bucureștiului, de vreme ce parte a populației din Ilfov lucrează în București și invers.

Practic, așa cum se raportează legal INSP, se dorește crearea unui cordon de siguranță până la 30 de kilometri în jurul Bucureștiului.

Potrivit legii, carantina zonală se decide prin ordin al șefului DSU, în baza la propunerea hotărârii comitetului județean pentru situații de urgență, la propunerea DSP teritorial și cu avizul Institutului Național de Sănătate Publică.

În cazul în care carantina zonală vizează două sau mai multe județe învecinate, cum e cazul Bucureștiului și Ilfovului, regulile sunt însă altele.

În acest caz carantina zonală se instituie prin ordin al șefului DSU, la propunerea Institutului Național de Sănătate Publică și cu validarea în termen de cel mult 48 de ore de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU).

Or, șeful CNSU este chiar premierul Florin Cîțu care a exclus joi instituirea carantinei în București și Ilfov, susținând că are în vedere introducerea certificatului verde pentru „toate activitățile economice”, inclusiv magazine și supermarketuri.

„Nu, în acest moment, nu luăm această măsură. Aţi văzut că şi anul trecut a fost această discuţie despre carantinarea Bucureştiului şi nu a funcţionat, dar ne uităm la alte măsuri care să împiedice răspândirea virusului. Un lucru pe care l-am discutat cu domnul ministru al Sănătăţii a fost acela de a impune sau de a cere certificatul verde pentru toate activităţile pe care le avem în România, la orice activitate unde intrăm în contact cu persoane să avem acest certificat verde, activităţi economice. Şi, dacă dorim în continuare să avem economia deschisă, cred că este o măsură care ar ajuta foarte mult. Nu am discutat, încă, despre a reduce numărul orelor de funcţionare în weekend, acest lucru nu s-a discutat, dar ne uităm la toate măsurile. Eu spun că a avea certificatul verde pentru orice activitate economică este un pas important şi ne gândim la acest lucru”, a afirmat Cîţu, după şedinţa de Guvern.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro