Sari direct la conținut

Inundatii in sud, zapada in nord

HotNews.ro

Precipitatiile au creat ieri probleme in toate zonele tarii. Daca in partea de nord, soferii au avut de tras cu zapada, in sud, viitura a dus la inundarea a sute de gospodarii. Meteorologii avertizeaza ca precipitatiile vor continua si in zilele urmatoare, iar de vineri iarna isi va face simtita prezenta, temperaturile maxime fiind sub 5 grade Celsius.

Circulatia rutiera in judetul Suceava se desfasura ieri cu dificultate in urma ninsorilor incepute duminica seara. Stratul de nea ajunsese ieri la 15 centimetri in zona de munte si de 6-10 centimetri in zona de ses a judetului.

In Pasul Tihuta, care face legatura intre Transilvania si Moldova, zapada depasea o jumatate de metru, iar viscolul puternic a dus la blocarea, timp de cateva ore, a circulatiei pe DN 17.

Seful Sectiei Bistrita de la Drumuri Nationale, Gabriel Pop, a declarat ca mai multe autotrenuri care au incercat sa urce muntele prin Pasul Tihuta in noaptea de duminica spre luni au fost obligate sa opreasca, deoarece nu erau echipate pentru iarna.

Si in Harghita, traficul rutier pe drumurile din judet s-a desfasurat in conditii de iarna. Mai multe vehicule grele, neechipate de iarna, au ramas blocate pe DN 15 in zona Borsec din judetul Harghita, din cauza viscolului de noaptea trecuta.

Reprezentantii Serviciului Politiei Rutiere Harghita ii avertizeaza pe soferii de tiruri care tranziteaza judetul sa fie echipati cu lanturi, pentru a nu produce blocaje in trafic; in caz contrar acestia sunt pasibili de amenzi.

In localitatea Baile Tusnad, un brad doborat de vant a provocat perturbarea traficului feroviar, pentru ca a rupt firele de alimentare cu energie electrica. Trenurile care circulau pe ruta Brasov-Ciceu au avut mai multe ore de intarziere, locomotivele electrice trebuind sa fie schimbate cu unele Diesel.

Inundatii in Oltenia

Mai multe gospodarii si un drum national din Valea Jiului au fost afectate de inundatiile produse din cauza ploilor cazute in zona in ultimele 24 de ore. In orasul Aninoasa, Jiul de Vest si torentele de pe versanti au inundat sapte gospodarii si aproape doua hectare de teren agricol.

Alte sute de familii din zece localitati gorjene s-au trezit cu apa in casa ieri din cauza precipitatiilor abundente, a declarat prefectul de Gorj, Mugurel Surupaceanu. Cele mai grave situatii se inregistreaza la Pades, Tismana si Dragutesti. Satenii din Pades spun ca nu au dormit toata noaptea dupa ce au vazut cum raul Motru Sec isi iese din matca si le inunda gospodariile si casele.

Unii localnicii spun ca au fost nevoiti sa-si scoata copiii pe fereastra, pentru a-i putea trimite la scoala.

Viitura de pe Jiu, provocata de precipitatiile mari, cazute in zona montana, a ajuns si in judetul Dolj. La Filiasi, cota de atentie a fost depasita cu 70 de cm, in timp ce la Racari a ajuns la cota de inundatie, respectiv 430 de cm.

Iarna isi intra in drepturi

Meteorologii anunta ca astazi vremea se va raci, temperaturile maxime ajungand cel mult la 10 grade Celsius. „Va continua sa ninga in partea de nord a Romaniei, mai precis in Moldova, Maramures si Transilvania. Si ploile vor continua sa cada mai ales in Oltenia, in Dobrogea si in sudul Moldovei”, ne-a precizat Victor Stefanescu, meteorolog de serviciu.

Reprezentantii ANM ne-au mai spus ca se asteapta ca maine ninsorile sa puna stapanire si pe centrul si estul tarii. Dupa ce joi temperaturile vor mai creste cu cateva grade, de vineri iarna isi va intra in drepturi, iar ninsorile vor acoperi intreaga tara.

Recomandari in caz de inundatii

Ministerul Sanatatii a solicitat tuturor Directiilor de Sanatate Publica Judetene sa intensifice actiunile de informare a populatiei cu privire la masurile ce trebuie adoptate in astfel de situatii.

In vederea prevenirii imbolnavirilor, trebuie sa se consume doar apa imbuteliata sau fiarta si racita, sa se evite expunerea prelungita la frig, iar in situatia aparitiei unor simptome de boala diareica sau de viroza respiratorie, cei afectati trebuie sa evite automedicatia si sa se prezinte imediat la medicul de familie.

In plus, reprezentantii DSP trebuie sa supravegheze calitatea apei de baut in zonele afectate.

Realitatea Romaneasca

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro