Sari direct la conținut

Investitorii germani si austrieci au fost cei mai interesati de eurobondurile romanesti

HotNews.ro

Emisiunea de eurobonduri lansata joi de Romania a starnit un interes foarte puternic din partea investitorilor din Germania si Austria, a declarat Bogdan Dragoi, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice. Acesta a precizat ca investitorii austrieci si germani au luat cate 30,8% din emisiune, 23,7% din emisiune a fost alocata investitorilor din Marea Britanie, iar 6% celor din SUA.

In ce priveste tipul investitorilor, oficialul MFP a precizat ca 46,5% au fost fonduri de investitii, 18,7% – banci de investitii si comerciale si 15% – companii de asigurari.

Totodata, ministrul de Finante Sebastian Vladescu a precizat ca Romania nu are in vedere lansarea de obligatiuni in alte valute decat euro.

Acesta a mai spus ca miliardul de euro obtinut de pe pietele externe va fi folosit integral in investitii si ca obligatiunile au fost in euro din cauza apropiatei integrari a tarii noastre in Euroland. „Deocamdata nu avem in plan lansarea de obligatiuni in alte valute decat Europa”, a declarat Vladescu.

Romania a lansat, in data de 11 martie, o emisiune de euroobligatiuni in valoare de un miliard de euro, cu o maturitate de cinci ani si un cupon de 5%.

Emisiunea a fost suprasubscrisa de aproximativ cinci ori, prima platita peste indicatorul pietei (mid-swap) la maturitatea de cinci ani fiind de 268 puncte de baza.

„Ofertele finale s-au cifrat la 4,9 miliarde de euro, de aproape cinci ori peste valoarea emisiunii. Cuponul de 5% este un record absolut pentru Romania si un pret bun pentru emisiunile din regiune. Randamentul total platit este de 5,17% pe an”, a declarat la momentul respectiv Bogdan Dragoi.

Emisiunea de eurobonduri a Romaniei a fost intermediata de Deutsche Bank AG, EFG Eurobank si HSBC Holdings Plc.

Fitch Ratings a atribuit calificativul „BB+” emisiunii de eurobonduri cu scadenta la cinci ani. Acest rating este similar celui acordat Romaniei pentru datoriile pe termen lung in valuta.

In data de 2 februarie, Fitch Ratings a imbunatatit perspectiva ratingului Romaniei, de la „negativa” la „stabila”, si a confirmat calificativele „BB+” si „BBB-” pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda nationala. Totodata, agentia a confirmat plafonul de tara si ratingul pentru datoriile pe termen scurt in valuta la „BBB”, respectiv „B”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro