Sari direct la conținut

Iranul va suspenda programul nuclear

EurActiv.ro

In pregatirea unui acord cu UE, Iranul a fost de acord sa suspende majoritatea activitatilor de imbogatire a uraniului, in schimbul unei cooperari mai bune in domeniul comertului si energiei.

Dupa ani de negocieri cu cei trei „mari” din UE [Marea Britanie, Franta si Germania], Iranul a fost de acord cu suspendarea temporara a „aproape tuturor” activitatilor legate de programul de imbogatire a uraniului , in incercarea de a evita posibile sanctiuni economice din partea Consiliului de Securitate al ONU.

Atat UE cat si SUA au avut mult timp relatii tensionate cu Teheranul din cauza unui program despre care multi cred ca este o acoperire pentru arme nucleare. Iranul si-a anuntat in mod formal decizia intr-o scrisoare catre Agentia Internationala pentru Energie Atomica a ONU (IAEA).

Daca inspectorii IAEA vor confirma „inghetarea” iraniana, conducerea agentiei de supraveghere cu reprezentanti din 35 de tari se va abtine, probabil, de la initierea de sanctiuni la urmatoarea intalnire, de pe 25 noiembrie. Dar Washingtonul inca pare sa aiba suspiciuni, in ideea ca Teheranul ar incerca sa castige timp pentr a-si incheia programul de arme nucleare.

In urma primirii dovezii ca Iranul se conformeaza, cei trei „mari” din UE urmeaza sa negocieze o serie de stimulente pentru aceasta tara, de la concesii comerciale, pana la cooperare in transferul de tehnologie nucleara pasnica. Negocierile ar urma sa inceapa la jumatatea lui decembrie.

Intre timp, Theranul continua sa insiste ca tratatul de neproliferare nucleara – pe care l-a semnat – ii permite sa imbogateasca uraniu pentru scopuri pasnice. „Am acceptat suspendarea ca un pas volunatr si nu creaza nici un fel de obligatii pentru noi”, a declarat pentru Reuters un inalt oficial iranian.

Programul iranian de imbogatire a uraniului transforma uraniu brut in tetrafluorura de uraniu, care este un material de fisiune, folosit la focoasele nucleare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro