Sari direct la conținut

Irlanda: Pot salva 80 de miliarde de euro economia unei tari, dar si mandria profunda pe care o au irlandezii?

HotNews.ro
Bradul de Craciun, pregatit in Dublin, Foto: HotNews.ro
Bradul de Craciun, pregatit in Dublin, Foto: HotNews.ro

„Bailout” e termenul cel mai cautat pe Internet acum in Irlanda si cuvantul care apare aproape in fiecare fraza rostita de oameni. “Salvarea financiara” oferita de UE si FMI Irlandei a avut darul sa imparta societatea irlandeza, una dintre cele mai mici din Europa, in doua: cei care se bucura de ajutor si cei care cred ca Irlanda, cea vesnic luptatoare pentru independenta, si-a predat puterea organismelor internationale.

Potrivit celor mai noi date, Irlanda va primi 57 de miliarde de euro de la FMI, si 23 de miliarde de la UE, in total adica 80 de miliarde de euro pentru urmatorii ani, pentru a-si putea plati si sustine datoriile interne si platile sociale.

Iar situatia politica nu este prea buna: in aceasta dimineata Partidul Ecologist, care este prezent la putere si este principalul aliat al partidului de guvernamant Fianna Fail, a anunta ca va sustine Guvernul in prezentarea bugetului pe urmatorii 4 ani, apoi va cere alegeri anticipate in ianuarie 2011, iesind din Cabinet.

Dar cum s-a ajuns aici?

Irlanda actuala este produsul banilor “ieftini” oferiti de banci, este produsul exploziei imobiliare, este produsul investitiilor externe extraordinare. Irlanda insa nu produce: agricultura de export sta mai mult in productia de carne, industrie auto nu exista, turismul a inceput sa aduca din ce in ce mai putini bani, in ciuda renumelui Irlandei de tara ospitaliera, speciala si frumoasa.

Boomul economic irlandez a fost marcat si creat de industria bancara, de sectorul imobiliar si de investitiile in servicii. Adaugati la acest lucru o taxa corporatista de doar 12,5%, ce a atras in Irlanda majoritatea marilor companii de renume mondial. In Dublin se afla in prezent sediile centrale europene si pentru alte zone (Africa, Asia, etc) ale gigantilor Google, IBM, Microsoft, Intel, Coca-Cola, Facebook etc.

Sectorul imobiliar – cresterile de preturi au fost pur si simplu incredibile. In perioada 1998 – 2008 pretul unei locuinte medii a crescut chiar si de 10 ori. In ultimii 2 ani insa, scaderile au fost chiar si de 50%, in multe zone ale tarii, iar in Dublin de aproximativ 40%.

Sectorul bancar – este considerat principalul vinovat pentru actuala situatie, iar oamenii sunt aproape furiosi ca situatia actuala a fost creata intr-o proportie ridicata de catre sistemul bancar. Guvernul Irlandei a incercat o salvare de zeci de miliarde, anul trecut, a sectorului bancar, insa problemele sunt mult mai mari, de vreme ce a fost nevoie acum de interventia UE si FMI. Desi foarte multi au cerut in 2009 falimentul bancii Anglo-Irish, aceasta a fost salvata printr-o capitalizare de miliarde de euro. Degeaba.

Stiati ca Irlanda cheltuieste 120 de milioane de euro zilnic pe ajutoarele sociale (alocatii de copii, ajutoare de somaj etc)?

Irlanda, tara scumpa

Irlanda este una dintre tarile cele mai scumpe din Europa si din lume. In ciuda faptului ca in ultimii 2 ani preturile au scazut la multe produse sau servicii, majoritatea au ramas insa ridicate, comparativ chiar cu Europa vestica. Cu Estul Europei comparatiile nici macar nu se pot face.

Un irlandez da aproximativ 8,50 euro pe un pachet de tigari, 5 euro pe o bere in pub. Iar sticla de un litru de Jameson, whiskey-ul simbol al Irlandei, se cumpara in magazine cu 25-30 de euro, pe cand aceeasi sticla poate fi achizitionata in Spania sau Italia pentru 15-17 euro.

O simpla vizita, fie si de 2-3 minute, la medicul generalist, iti scoate din buzunar intre 50 si 70 de euro. Serviciile avocatiilor sunt prohibitive, iar chemarea unei firme de instalatori acasa e deja subiect tabu. Noroc cu aparitia particularilor. Preturile au scazut la curent electric, la gaz, in restaurante si alte servicii de alimentatie publica.

Si totusi, bani sunt. Inca.

Irlandezii se plang. Dintotdeauna. Se plang de taxa mare pentru televiziunea publica, de sistemul sanitar (“avem printre cele mai slabe sisteme din lume”), de clasa de politicieni. Va suna cunoscute motivele?

Cu toate acestea, bani sunt inca in Irlanda. Si chiar multi. Salariul mare care se acorda pe ora (de la minimul de 8,65 euro pe ora la sume de chiar si 30 de euro) a facut ca orice familie medie, obisnuita, in care ambii soti sa lucreze intr-o functie oarecare (instalator, sofer, asistent medical etc) sa beneficieze de minimum 4500-5000 de euro venit lunar. Sunt insa multe cazuri in care venitul familiilor ajunge la 7-8000 de euro pe luna.

Industria auto este in paradis in 2010: inmatricularile auto au crescut cu 80% fata de 2008 si 2009. Magazinele sunt pline in weekenduri, iar puburile nu fac fata, cel putin la final de saptamana.

Zona de servicii si produse pentru cei mici o duce foarte bine, gratie natatlitatii ridicate din Irlanda (cea mai mai mare din Uniunea Europeana). Si nu are cum sa nu fie asa: statul a pompat ani de zile bani serosi in cresterea si educatia copiilor.

Ce zic oamenii despre imprumutul de 80 de miliarde?

Societatea este impartita: pe de-o parte aripa nationalista a invocat la maximum in aceasta perioada lupta eroilor irlandezi pentru independenta fata de Marea Britanie, jertfa celor care au luptat impotriva britanicilor si care au obtinut, la inceputul secolului trecut, libertatea tarii.

Mai mult, acestia considera ca de-acum incolo tara va fi condusa de facto de catre FMI si UE. “E o rusine mare, dupa atatia ani de independenta, altii sa dicteze pentru noi” – se aude cel mai des in acest mediu.

Sa nu uitam ca societatea irlandeza este dominata de tendinte antieuropene, lucruri demonstrate din plin de faptul ca Tratatul de la Lisabona, necesar modernizarii Uniunii Europene, a fost respins de catre alegatorii irlandezi in 2008, si de-abia aprobat in iunie 2009.

Pe de alta parte, cealalta jumatate crede ca ajutorul de la FMI si UE este venit la timp, fiindca “actualul nostru Guvern nu a reusit sa indeplineasca ceea ce a incercat in ultimii doi ani, sa revitalizeze bugetul tarii”. Multi cred ca nu e nimic rau ca decizille macro-economice sa fie luate de catre marii lideri europeni, fiindca acestia vor salvarea Irlandei, care astfel ar proteja intreaga zona monetara unica europeana.

In ce consta bugetul pe 4 ani ce va fi prezentat de Irlanda in urma ajutorului de la UE si FMI

1. Deficitul intern trebuie sa ajunga la 3% in anul 2014, de la 32% in acest an.

2. Vor fi impuse reduceri de 15 miliarde de euro (salarii, cresteri de taxe, etc).

3. Se va introduce taxa de proprietate: irlandezii nu platesc in prezent taxe/impozite pe proprietatile imobiliare.

4. In maximum doi ani se va introduce taxa pentru apa curenta, in prezent apa potabila si menajera destinata utilizatorilor casnici fiind gratuita.

5. Se va reduce salariul minim pe ora, cu un euro, la 7,65 euro fata de 8,65 cat este in prezent – al doilea ca marime din Europa, dupa Luxemburg.

6. Introducerea de impozite pentru cel putin jumatate din angajatii care in prezent nu platesc taxe la salariu, gratie unui venit foarte mic.

7. Reducerea din nou a alocatiilor de copii si a altor ajutoare de la stat cu 5% (au mai fost reduceri in ultimii 2 ani). Doar pensia de stat nu va atinsa, deocamdata.

8. Se vor pierde 20.000 de locuri de munca in sectorul public.

Acestea sunt cele mai importante date si masuri, prezentarea bugetului pe 4 ani urmand a avea loc miercuri, in Parlamentul Irlandei. Problema este ca actualul Guvern, format pe scheletul partidului Fianna Fail, are mandate pana in mai 2012, asa ca planul de masuri pe 4 ani inca nu are garantia ca va fi urmat. Vestea buna e ca partidele din opozitie care stau foarte bine in sondaje, Fine Gael si Labour Party, au declarat prin repezentantii sai ca au acelasi plan, de reducere a deficitului bugetar pana la 3% pana anul 2014.

Momente grele pentru Irlanda, pentru irlandezi, insa acest lucru nu ii impiedica pe oameni sa fie la fel de veseli, sa iasa in mod constant vineri si sambata seara in miile de puburi din tara, sa bea si sa glumeasca si… sa se pregateasca de Craciun. Dand iama in magazine.

De altfel, de cateva zile, centrul Dublinului a fost impodobit deja cu bradul de sarbatori, in vreme ce luminitele de pe marile strazi si bulevarde si-au facut aparitia deja de mai bine de o saptamana. Iar paharele de Guinness asteapta, reci, sa fie servite.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro