Johan Meyer, despre majorarea de capital a Poștei: Ar însemna să aruncăm banii pe fereastră. Discuțiile de vânzare a participației la Hidroelectrica continuă
Aeroportul Henri Coandă va avea nevoie de extindere, având în vedere creșterea traficului de pasageri, iar Guvernul trebuie să acceseze piețele de capital pentru asta, este de părere Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments şi Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea. El a vorbit, într-o conferință de presă, despre stadiul discuțiilor privind vânzarea participației Fondului la Hidroelectrica, despre contestarea majorării capitalului social al Poștei Române și dividendele trimestriale.
„Dacă o societate ca Hidroelectrica furnizează electricitate, Aeroporturi București este fața României pentru mulți care vin în această țară pentru prima dată. Aici este bine să creezi o impresie pozitivă. Într-un viitor nu foarte îndepărtat va fi nevoie de o capacitate suplimentară în aeroport și încurajăm Guvernul să acceseze piețele de capital prin listarea în vederea finanțării extinderii printr-un nou terminal. Problemele de capacitate vor deveni mai mari dacă vor continua creșterile traficului de pasageri”, a spus Meyer.
În ceea ce privește stadiul negocierilor pentru vânzarea deținerii sale la Hidroelectrica, de 20%, el a precizat că se poartă discuții cu mai multe părți interesate.
„Discutăm proiectul pe care îl avem cu mai multe părți interesate. Nu suntem în punctul în care este necesar să facem un anunț, dar este un proces în curs. Există în mod clar un mare interes pentru că nu doar că reprezintă bijuteriile coroanei pentru Fondul Proprietatea, ci și pentru România. În zilele noastre când energia verde este atât de discutată și relevantă pentru modul de producere în viitor, o societate ca Hidroelectrica cu 100% generare de putere hidro este un activ extrem de valoros. Vrem să ne asigurăm că acest lucru se reflectă în discuțiile pe care le avem cu orice părți interesate”, a explicat oficialul Fondului Proprietatea.
Referindu-se la Poșta Română, Johan Meyer spune că Fondul Proprietatea va continua să conteste majorarea capitalului social.
„Creșterea capitalului social nu a fost încă finalizată, deși societatea a primit banii și continuăm să contestăm acest lucru pentru a împiedica să aibă loc. Cea mai mare problemă aici este că nu ni s-a prezentat un plan credibil pentru afacere. Din punctul nostru de vedere, ca investitor, ar însemna să aruncăm bani pe fereastră. Nu este un lucru pe care vrem să-l facem cu capitalul investitorilor noștri. Este o întreprindere care poate fi transformată dar trebuie să existe dorința Guvernului, acționarilor și a managementului”, a precizat acesta.
Potrivit lui Meyer, mandatele interimare de la companiile de stat sunt un impediment în punerea în practică a unui plan de dezvoltare pe termen lung.
„Ne concentrăm pe existența unei supravegheri independete și a unui management profesionist la aceste societăți pentru a crea și a pune în practică un plan de dezvoltare pe un model durabil pe termen lung. Numeroasele numiri de mandate interimare pentru manageri înseamnă că aceste persoane trebuie să ia decizii pe termen lung, numai că nu vor putea să o facă. Ei sunt acolo 4-6 luni, după care poate pleacă. Nu sunt în poziția de a pune în aplicare planurile pe care ei l elaborează și nu sunt într-o situație de a fi trași la răspundere pentru executarea acestor planuri”, explică reprezentantul Fondului.
El nu crede că reprezintă un beneficiu acordarea de dividende trimestriale de către Fond.
„În ceea ce privește Fondul Proprietatea, ar fi un exercițiu extrem de dificil și de complicat. Venitul din dividende în portofoliu este concentrat în câteva luni. Practic, foarte puține. Este o situație în care nu ai neapărat un excedent de capital, dar ți se poate cere să plătești dividende. Situația este oarecum ridicolă, să fim sinceri. Dacă profitabilitatea la sfârșitul anului nu este pe măsura dividendelor plătite în cursul anului, dacă este mai mică, ai putea fi obligat să încerci să dai în judecată acționarii ca să restituie dividende. Nu i-am încurajat pe investitorii noștri să ceară. Distribuția anuală pe care o facem în prezent este foarte transparentă, pedictibilă. Nu cred că vom trece la o distribuție trimestrială ca alternativă viabilă. Ar fi costisitoare pentru acționari, nouă ne va consuma mult timp și va fi riscant”, apreciază Meyer.